Domuzdan insana kalp nakli: Dünyada böylesi bir ameliyat ilk kez yapıldı

ABD'nin Maryland eyaletindeki bir hastanede, ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastasına son çare olarak domuz kalbi nakledildi. Dünyada böylesi bir ameliyatın ilk kez yapıldığı açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2022 06:21 GÜNCELLEME 11.01.2022 06:21 DÜNYA
Domuzdan insana kalp nakli: Dünyada böylesi bir ameliyat ilk kez yapıldı
Domuzdan insana kalp nakli: Dünyada böylesi bir ameliyat ilk kez yapıldı

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde görevli doktorlar, alınan özel izin sonrası cuma günü yapılan ameliyatın 7 saat sürdüğünü, David Bennett adlı hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.

David Bennett'ın ameliyattan bir gün önce, "Ya ölecektim ya da bu ameliyatı olacaktım. Ameliyatın karanlıkta bir atış olduğunu biliyorum ama bu aynı zamanda benim son şansım" dediği aktarıldı.

Ölümcül bir kalp hastalığına yakalanan ve bir dönem hayatından umut kesilen Bennett, ameliyat öncesi altı hafta boyunca hasta yatağında özel bir makinaya bağlanmıştı.

Bennett'ın ameliyat sonrası uzun vadede sorun yaşayıp yaşamayacağı ise hala bilinmiyor.

Domuzdan kalp nakli yapılan hasta David Bennett

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ DOMUZ

Kalbi Bennett'a nakledilen domuzun, genetiğinin değiştirildiği açıklandı.

Böylece domuzun kalbinin, reddedilmeden insan vücudunda işlev görebilmesi sağlandı.

Genetiği değiştirilmiş hayvanların bu şekilde kullanılmasının, nakillerdeki organ sıkıntısının aşılmasına yardımcı olması umuluyor.

Ameliyattan bir kare

ABD'de her gün, organ nakli için bekleyen 17 hasta hayatını kaybediyor.

OrganDonor.gov sitesine göre, ülkede 100 binden fazla kişi organ nakli bekliyor.

Eylül ayında New York'ta araştırmacılar, domuzların hayvandan insana nakiller için umut vadedebileceğini iddia ederek bir deney yapmıştı.

Deneyde, bir domuzun böbreği, beyin ölümü gerçekleşmiş bir insanın vücuduna yerleştirilmiş ve böbreğin vücutta çalışmaya başladığı açıklanmıştı.

Ameliyattan bir kare

KAYNAK : BBC Türkçe
YORUMLAR 75 TÜMÜ
  • İrfan 2 yıl önce Şikayet Et
    7 Ocak 2022 tarihinde nakil yapıldı. 8 Mart 2022 tarihinde de öldü.
    Cevapla
  • Atsız yorum 3 2 yıl önce Şikayet Et
    Ortaçağın muslümanlaruyla şimdinin gayrimüslimleri bilim konusunda rol degismiş.ozaman bizim bilim insanlarımız bilimle tıpla uğraşırken onlar cadı işi şeytan işi diyorlardı şimdi bizimkiler şeytan işi demeye başlamış yorumlarda bakıyorum da.
    Cevapla
  • Atsız yorum 2 2 yıl önce Şikayet Et
    kendi kafanıza göre saçma sapan yorumlar yaparak.konu hakkında gram beginiz olmadan konuşuyorsunuz.saglik hakkındaki bilginizi geçtim dini bilginiz bile nekadar abdest alıp namaz kılmaya üsenirsiniz ama dinle ilgili ahkam kesmeye gelince hepiniz din üzerine prof kesilirsiniz. Bırakın helali haramı günahı sevabı yaradicinin soracağı sorularla insalari sınav etmeye kalkismayi bırakın. İnsanlığa nasıl faydalı olabiliriz ona bakın çalışın.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsan kalbi bulunursa daha güzel olurdu bence
    Cevapla
  • Arnold 2 yıl önce Şikayet Et
    Arnold schwarzenegger daha once domuz kalbi takilmisti yanilmiyorsam 10 15 yil evvel. Dinimizce uygunmu diye Islam alimleri toplanmali. Domuzunki degilsede baska bir hayvaninki plurmu? Neden biz Muslumanlari toplanipta bilgilendirmezler?
    Cevapla
  • Anonim 2 yıl önce Şikayet Et
    Ehli sünnet inancına göre bu nakil uygun değilmiş, Allah cc beni yaptığım bu ve aşağıdaki yanlış yorumum için af ve mağfiret etsin. Bu da bana ders olsun, insanları yanlış yönlendirmemek lazım, en iyisi ben bilmiyorum demek.
    Cevapla
  • Anonim 2 yıl önce Şikayet Et
    Domuz komple haramdır, kılından dışkısına kadar. Lakin ölüm tehlikesi halinde eti caiz olur. Dinimiz akıl değil nakil dinidir, İslam ın kelime köküde teslimiyetten gelir. Allah cc ne biz samimi teslim olursak bize cevap zaten gelir, istersen alakasız bir yerde ol. Teslim olan zarar etmez.
    Cevapla
  • AdiL 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşağıdaki yorumları okummuş olsanız bu yorumu yazmazdınız. Aşağıda "Anonim" adıyla bir kardeşimiz bu konuyu çok güzel açıklamış. Burada söz konusu "hayvani kalp" müslümanlıkta sözü edilen "insani kalp" değil. Denize düşen yılana sarılır", yaşam hak ve hukukun savunulması, mesela vatan savunması gibi bazı istisnai durumlar dışında herkes için önemlidir ve korunmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR