Tokayev: Rusya öncülüğündeki askerler 10 gün içinde Kazakistan'dan çıkacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü çerçevesinde ülkeye gelen barış gücü misyonunu tamamlandı. Çekilme 2 gün içinde başlayacak ve en fazla 10 gün sürecek" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2022 08:49 GÜNCELLEME 11.01.2022 10:26 DÜNYA
Tokayev: Rusya öncülüğündeki askerler 10 gün içinde Kazakistan'dan çıkacak
Tokayev: Rusya öncülüğündeki askerler 10 gün içinde Kazakistan'dan çıkacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderleriyle videokonferans yoluyla dün yaptığı görüşmede, "Kazakistan darbe girişimini atlattı" demiş, Rusya liderliğinde ülkeye gelen barış gücünün görev süresinin yakın bir zamanda sona ereceğini söylemişti.

TOKAYEV: BARIŞ GÜCÜ 10 GÜN İÇİNDE ÇEKİLECEK

Tokayev bugün yaptığı açıklamada, "Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü çerçevesinde ülkeye gelen barış güçcü misyonunu tamamlandı. Çekilme 2 gün içinde başlayacak ve en fazla 10 gün sürecek" dedi.

PUTİN: DEVRİMLERE İZİN VERMEYECEĞİZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dünkü toplantıda, Kazakistan'a Moskova liderliğinde konuşlanan askeri barış gücünün sadece sınırlı bir süre kalacağını belirterek, Kazakistan'ın "uluslararası terörizm" tarafından hedef alındığını ve Rusya'nın bölgede yapılacak devrimlere izin vermeyeceğini dile getirmişti.

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü liderleri, videokonferans yoluyla görüştü

KAZAKİSTAN'IN YENİ BAŞBAKANI BELLİ OLDU

Tokayev, Kazakistan Meclisi genel toplantısında, başbakanlık görevine Alihan Smailov'un adaylığını sundu. Smailov, tüm siyasi parti milletvekilleri tarafından "evet" oyu alarak ülkenin 12'nci Hükümet Başkanı oldu.

KAZAKİSTAN'DA SOKAKLAR NEDEN KARIŞTI?

Kazakistan'da Ocak 2022'in başında akaryakıt fiyatlarındaki zamma karşı başlatılan protestolar, zam kararlarının geri çekilmesine rağmen durmamış ve polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Bu kapsamda Tokayev, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istemiş ve ülkeye Rusya öncülüğünde yaklaşık 2 bin 500 barış gücü gelmişti.

Kazakistan'da ordu ve barış gücünün sokağa inmesiyle çoğu şehirdeki eylemler son buldu

Barış gücünün ülkeye gelmesi ve Tokayev'in orduya "uyarmadan ateş açın" emrini vermesiyle çoğu ilde eylemler bastırıldı. Ancak Almatı'da gösteriler ve çatışmalar zaman zaman şiddetlenerek devam ediyor.

Kazak yöneticiler yaptıkları açıklamalarda defalarca, barışçıl olarak başlayan gösterilerin zamanla ülkeyi karıştırmaya yöneldiğini belirtti.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 47 TÜMÜ
  • Yönönemli 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD gittiği her yerden çıktı mı, gittiği her yeri NATO adı altında sömürdümü, her yere üs inşaa etti mi? ABD nin az gelişmiş ülkelerde bulunan yüksek teknolojik silahların üstlerin bulundurulma maksadı ne? NATO'nun ayrı üstleri var.Rusya CCCP dağılmasıyla ortaya çıkan bütün ülkeciklerin ana vatanı. Bu ülkelerdeki kaynakları NATO sahiplenebilir. ABD tıpkı Çin Japonya Rusya vb ülkeler gibi gezegenler arası bir ülke dünya hesapları ile ilgilenecek basitlikte bir ülke değil, Bu işler için üç beş akademisyen yeterli, ABD Yıldız şavaşlarına hazır bir ülke. Aşırı dikkatli planlı olmak gerekir. Yoksa ABD borsası çökerse Uzay çalışmaları NATO için 500 yıl geriye gider.
    Cevapla
  • musate 2 yıl önce Şikayet Et
    Ayaklanma için füze taşındığınıda gördük. Resmen bura bizim şovu.
    Cevapla
  • Ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya herkesi ters köşe yaptı
    Cevapla
  • hikmet 2 yıl önce Şikayet Et
    24 saatte girdiler onlarca tank top tüfekle kazak'a , çıkış neden10 günde tamamlanıyor anlamış değilim.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Insaallah Kazakistan kazak halkı yönetecek ne Rusya ne Amerika yaşasın Kazakistan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR