Çin'in Orta Doğu ülkeleriyle yaptığı peş peşe acil toplantıların sebebi belli oldu

Uzmanlar Çin'in bir hafta içinde Türkiye, S. Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve KİK ile yaptığı görüşmeleri Çin'in enerji ithalatının güvenliğini ve Kuşak ve Yol Girişimi'nin gelişimini güvenceye almak istemesi olarak yorumladı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.01.2022 11:28 GÜNCELLEME 14.01.2022 11:28 DÜNYA
Çin'in Orta Doğu ülkeleriyle yaptığı peş peşe acil toplantıların sebebi belli oldu
Çin'in Orta Doğu ülkeleriyle yaptığı peş peşe acil toplantıların sebebi belli oldu

Son dakika... Çin son bir haftada yaptığı acil toplantılarla Orta Doğu'da etkinliğini arttıracağının sinyalini veriyor. Görüşmede taraflar Çin ile KİK arasında stratejik ortaklık için üç yıl içinde eylem planını hayata geçireceklerini bildirdi.

Kuşak ve Yol, tarihi "İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ve modern "Deniz İpek Yolu" terimlerinin kısaltmasını temsil ediyor.

ENERJi KAYNAKLARI VE STRATEJİK GÜVENLIK AÇISINDAN KRİTİK GÖRÜŞMELER

Çin, bu hafta Körfez İş Birliği Konseyi (KİK) ülkesi 4 ülkenin dışişleri bakanları ile örgüt genel sekreterini konuk ederek ABD'nin Orta Doğu bölgesine yönelik angajmanlarını azaltmaya başladığı bir dönemde, enerji kaynakları ve stratejik güvenlik açısından kritik Arabistan Yarımadası ve Basra Körfezi bölgesine yönelik diplomatik girişimlerini hızlandırdı.

Suudi Arabistan'ın Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan'ın Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Kuveyt'in Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah, Bahreyn'in Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani ve Umman'ın Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi ile KİK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf, 5 günlük ziyaret için hafta başında Çin’e geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Şanghay yakınındaki Vuşi kentinde konuk ettiği bakanlarla ve genel sekreterle ayrı ayrı ve heyetler düzeyinde görüşmeler yürüttü.

Çin tarafından yapılan açıklamalarda görüşmelerde Körfez ülkeleri ile Çin arasında "stratejik ortaklığın geliştirilmesi", "serbest ticaret anlaşması için müzakere yürütülmesi" ve "serbest ticaret bölgesi kurulması" konularında mutabakata varıldığı bildirildi.

KİK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf

Dışişleri Bakanı Vang, Genel Sekreter El-Hacraf ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Çin ile Körfez ülkelerinin son yıllarda karşılıklı siyasi güveni tesis ettiğine ve pratik iş birliğini derinleştirdiğine dikkat çekerek, KİK ülkelerine Çin'in temel çıkarları ve kaygıları konusundaki anlayış ve destekleri için teşekkür etti.

Kuveyt'in Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah

Vang, Çin'in KİK ülkelerinin ulusal bağımsızlığını, güvenliğini ve istikrarını korumasına tam destek verdiğini vurgularken El-Hacraf da KİK'in Çin'in bölgesel ve uluslararası konulardaki etkisini ve oynadığı olumlu rolü memnuniyetle karşıladıklarını ve ilişkilerin geleceği konusunda umutlu olduklarını ifade etti.

ÜÇ YIL İÇİNDE STRATEJİK DIYALOG İÇİN EYLEM PLANINI HAYATA GEÇİRECEĞIZ

Görüşmede taraflar Çin ile KİK arasında stratejik ortaklık kurulmasında fayda olduğunu, bu süreci hızlandırarak üç yıl içinde stratejik diyalog için eylem planını hayata geçireceklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Öte yandan Dışişleri Bakanı Vang, aynı hafta içinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yüz yüze görüşme gerçekleştirirken bugün de bölgenin diğer önemli ülkesi İran'ın Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya gelecek.

ÇİNLİ ANALİSTLER: ÇİN, ABD'NİN BIRAKTIĞI BOŞLUKTA "GÜÇLÜ ORTAK" İHTİYACINI KARŞILIYOR

Çinli analistler ve yorumcular, daha önce Çin'de benzeri görülmeyen toplu ziyaretin Çin ile KİK ülkeleri arasında iş birliğini derinleştirmeye yönelik ortak iradeyi yansıttığı ve stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bahreyn'in Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani

Global Times gazetesine konuşan Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü araştırmacısı Yin Gang, "Yeni yılın ilk haftalarında Çin Körfez ile diplomatik temaslar kuruyor. Bu Çin'in Orta Doğu ülkeleriyle siyasi, ekonomik, bilimsel ve teknolojik iş birliğini geliştirmeye verdiği önemi gösteriyor." dedi.

ABD'nin son dönemde Orta Doğu'daki askeri varlığını, enerji alanında bölgeye bağımlılığını ve yatırımlarını azaltma yoluna girmesiyle Arap ülkelerinin Çin gibi tarafsız ve güçlü bir ortağa ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Yin, "Çin'in değişmez prensibi tüm ülkeler ile eşit ilişki kurmak, bu da karşılıklı güven açısından önemli bir unsur. Bölgede istikrarın sağlanması Çin'in enerji ithalatının güvenliğini ve Kuşak ve Yol Girişimi'nin gelişimini güvenceye alacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Soner 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin'in amacı ABD nin yerini almak için Bunu yapıyor biz Kendi hesabımızı iyi yapmalıyız (Çinlilerin uzmanı Türkiye ve Kazakistan Bizim olmazsa olmazı kız bu iki ülkede ayaklarımızı basmaliyiz çünkü Avrupa ve Orta doğuya bu coğrafyadan açılacağını söyledi
    Cevapla
  • derbeder 2 yıl önce Şikayet Et
    abd avrasyadan kovulacak olanda bitende bu yeni para swap işlemleri başlıycak ilk çin ve rusya arasında sonrada tüm avrasya ülkeleriyle beraber dünyaya onun tanıtımı ve geçiş anlatımı yapılıyo ülkelere çagırılan ülkeler geçişe hazırlanıp sisteme dahil olucak
    Cevapla
  • Leylaa 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben sade vatandas olarak Çine sart kosulsun dıyorum
    Cevapla
  • ezelden beri 2 yıl önce Şikayet Et
    Su dünyada amerika diye bir ülke olmasaydi herhalde her sey daha güzel olacakti.
    Cevapla
  • Serkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda çok ilğinç Ingilizce okumaya değer kitap var " You Will Be Assimilated: China’s Plan to Sino-form the World" türkçe tercümesi "Asimile olacaksınız çinin dünyayı çinleştirme planı" Yazar çok bilgili eski Banker, Yatırım uzmanı ve Devlet Danışmanı çin çinliler ve çin sistemi hakkında çok derin bilgisi mevcut! DIinsiz komunist Çin Sevdalılarını sormak gerek asimile olmak istiyormusunuz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR