ABD vermeyince Türkiye daha iyisini yaptı! ROKETSAN'dan dikey atım sistemi

Türk savunma sanayi, ambargoları deldi. Karada, havada ve denizde kendi teknolojilerini üretmeye başladı. Son olarak TCG Ufuk göreve başladı. ABD, MİLGEM için dikey atım sistemini vermeyince ROKETSAN daha gelişmişini üretti.

ABONE OL
GİRİŞ 17.01.2022 08:45 GÜNCELLEME 17.01.2022 08:45 DÜNYA
ABD vermeyince Türkiye daha iyisini yaptı! ROKETSAN'dan dikey atım sistemi
ABD vermeyince Türkiye daha iyisini yaptı! ROKETSAN'dan dikey atım sistemi

ASELSAN, ROKETSAN ve HAVELSAN başta olmak üzere savunma sanayiinin dev şirketleri, Türk savaş gemileri için birçok savaş yönetim sistemlerini geliştirerek, ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtardı.

Türkiye "savunmada dışa bağımlılığı asgariye indirmiş bir ülke" hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Geçmişte uygulanan silah ambargoları, kısıtlamalar, örtülü yaptırımlar Türkiye'yi savunma alanında daha da güçlendiriyor. Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'de (STM) kritik görevlerde bulunan mühendis, asker, diplomat gibi mesleklere sahip 23 uzmanın ambargolara yönelik değerlendirmesi bir kitapta toplandı.

TCG Ufuk hizmete girdi! Erdoğan: Artık dikey atım sisteminin yerlisine sahibizTCG Ufuk hizmete girdi! Erdoğan: Artık dikey atım sisteminin yerlisine sahibiz

"Türk Savunma Sanayiinin Yükselişi ve Ambargolar" başlıklı kitapta en dikkat çeken değerlendirmeyi Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse yaptı. Köse, savunma sanayiindeki ambargolar ve kısıtlamaların, Türkiye'yi savunma alanında nasıl güçlendirdiğini şu örneklerle anlattı:

OYALADILAR

- TCG İstanbul gemisinde dikey atım sistemi olarak ABD yapımı Mk 41 kullanacaktık. Ancak onlara ihracat izni çıkmadı. İşin garip tarafı vermiyoruz da demediler ve oyaladılar. Biz de ROKETSAN ile anlaştık. Böylece dikey atım sistemi gereken tüm gemilerimiz için artık kendi çözümümüz oldu.

dikey atım sistemi

dikey atım sistemi

dikey atım sistemi

- Gemilerimizde yaygın olarak yakın hava savunma sistemleri Phalanx ve SeaRAM kullanılıyor. Ancak ASELSAN, Phalanx muadili GÖKDENİZ'i geliştirdi. Artık onlara bağımlı değiliz. Kötü komşu mal sahibi yaptırıyor. İyisini de yapıyoruz. HARPOON'da da sorun çıkardılar ama daha iyisi olan ATMACA yapıldı.

ASELSAN'ın geliştirdiği GÖKDENİZ

AMBARGO BEKLERKEN ASELSAN GELİŞTİRDİ

- Atış kontrol radarı tedarik edilen ülke henüz ambargo koymamıştı ancak bekliyorduk. Bu nedenle çalışmalara başladık. Neticede ASELSAN, kendi Atış Kontrol Radarı olan AKREP-D'yi geliştirdi. Daha sonra da ambargo geldi.

- Denizaltı veya gemi için tehditlerin nereden geldiğini algılayan, nasıl müdahale edileceğine karar veren savaş yönetim sistemleri, HAVELSAN tarafından geliştirildi. Gemilerimize entegre edilmektedir. Ayrıca bu sistem ihraç da ediliyor.

- Savaşa gireceksek kendi sistemlerimizle savaşmanız lazım. Bu nedenle gemilerimizde ASELSAN'ın millî ve yerli olarak geliştirdiği elektronik destek ve taarruz sistemleri kullanılıyor.

ASELSAN'ın geliştirdiği AKREP-D

- Yerli ve millî hamlesiyle birlikte bağımlılıktan kurtulduğumuz bir başka sistem de torpido karıştırma-aldatma sistemi. Önceden İngiltere'den alınan bu sistem, şimdi ASELSAN tarafından yapılıyor.

- Bugün de Müşterek Taarruz Uçağını (F-35) vermiyorlar, karşılığında Millî Muharip Uçağımız olacak. Ambargolar veya kısıtlamalar sonuca ulaşmamıza engel değil. Hedeflerimize kendi millî ve yerli çözümlerimizle ulaşabiliyoruz.

YORUMLAR 98 TÜMÜ
  • Ermiş Hazretleri 2 yıl önce Şikayet Et
    durun bakalım ilk prototipi yapıldı öyle basit değil bu işler , karada ve denizde test çalışmaları yapılacak 6-7 ay sürer sonra banda girecek
    Cevapla
  • Tayfun 2 yıl önce Şikayet Et
    Fırıldak Kemal gelince daha iyisini yapacakmis
    Cevapla
  • ismailbey 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya beşten büyüktür dünya amerikanın tekelinde değildir dünya amerikanın çıkarları kadar önemsiz değildir......
    Cevapla
  • RIZA TURAN DAŞKIN 2 yıl önce Şikayet Et
    BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN SULTÂN FÂTİH'İN EMÂNETİ İSTANBUL DAN SELÂMLIYORUZ BAYRAĞIMIZ AY'YILDIZ SANCAĞIMIZ AKPARTİ TEŞKİLATIDIR RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÖNDERİMİZ ÜSTÜN BAŞARILAR GAYRETLERİ ZEKÂSI SAYESİNDE ÜLKEMİZ BAŞARILAR KAZANMIŞTIR TEKNOLOJİ İLE ZAFERLER KAZANMIŞTIR 2023*2053*AKPARTİ TEŞKİLATIMIZ BİRİNCİLİK'İLE ZAFERLE KAZANACAKTIR DESTAN'YAZACAKTIR MİLLİYETÇİ HARAKET PARTİMİZE AK'PARTİMİZE GÖNÜLDEN YÜREKTEN BAĞLIYIZ BİZ'BİZE YETERİZ TÜRKİYEM 84 MİLYON VATAN SEVDALISIYIZ İMAN DOLU KALPLERİMİZLE VATAN-İÇİN VATAN NÖBETİNDEYİZ CUMHURBAŞKANIM BİRLİK BERABERLİK İÇİNDEYİZ DUÂLARIMIZ SİZLERLE ALLÂH BİZİMLEDİR EFENDİM #Erdoğan'Önderimiz#
    Cevapla
  • Zekeriya canıpek 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun selamlar
    Cevapla
  • Nursultan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir CHP'li için Bunlar boş şeyler onlar Heykel bekler ....
    Cevapla
  • Ramo 2 yıl önce Şikayet Et
    Keske dikey heykel olsaydi. Üzgünüm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR