Danimarka Başbakanı, Grönlandlılardan 1950'de yaşananlar için özür diledi

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 1950’li yıllarda sosyal bir deneyin parçası olarak o dönem ülkenin bir parçası olan Grönland’da küçük yaşta ailelerinden koparılan kişilerden özür diledi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.03.2022 01:01 GÜNCELLEME 10.03.2022 01:01 DÜNYA
Danimarka Başbakanı, Grönlandlılardan  1950'de yaşananlar için özür diledi
Danimarka Başbakanı, Grönlandlılardan 1950'de yaşananlar için özür diledi

BBC’nin haberine göre, "1950’lerde seçkin bir toplumsal kesim” oluşturma hedefli sosyal deney kapsamında ailelerinden 4-9 yaş arasında koparılan 22 Grönland yerlisinden halen yaşayan 6’sının Danimarka’ya karşı açtıkları tazminat davasında uzlaşmaya varıldı.

Hükûmetin tazminat ödemeyi kabul etmesiyle Danimarka Başbakanı Frederiksen, başkent Kopenhag’da düzenlenen Grönland Başbakanı Mute Egede’nin de katıldığı törende 6 Grönland yerlisinden bizzat özür dileyerek "Maruz kaldığınız şey korkunçtu, insanlık dışıydı, adil değildi, kalpsizdi." ifadesini kullandı.

Frederiksen, “Danimarka bugün söylemesi doğru olan tek şeyi söylüyor, üzgünüz.” dedi.

Danimarka Başbakanı haftaya da Grönland’a giderek orada özür dileyecek

Ayrıca Danimarka hükûmeti, her bir kişiye 38 bin dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

 "SEÇKİN GRÖNLANDLILAR YETİŞTİRME PROJESİ"

Grönland’daki ailelerinden koparılarak Danimarka’ya getirilen 22 çocuğun, Danca öğretilerek “örnek Grönlandlılar” olarak yetiştirilmesi ve yeniden evlerine geri gönderilmeleri planlanmıştı.

İki toplum arasında sıkı bağlar kurabilecek "seçkin bir toplumsal kesim" oluşturma hedefiyle ailelerinden koparılan çocuklar, önce bakımevine ardından koruyucu anne babanın yanına yerleştirilmişti.

Bir buçuk yıl sonra 6’sı evlat edinilen çocuklardan 16’sı Grönland’a dönmüştü.

Çocuklar ailelerine teslim edilmek yerine yetimhanelere yerleştirilmiş, yatılı Danimarka okullarına verilmişti. Ana dillerini unutan çocuklar, ailelerini bir daha görememiş, ileriki hayatlarında kimlik sorunları yaşamıştı.

Danimarka hükûmetinin hazırladığı bir rapor, çocukların yarısının yetişkinliklerinde akıl sağlığı sorunları veya alkol bağımlılığı yaşadığını ortaya koymuş, deneyin parçası olan bazı kişilerin evsiz olduğu, çoğunun görece erken öldüğü, birinin de intihar ettiğini göstermişti.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 2020'de sosyal deney için Grönland’daki ailelerinden koparılan 22 çocuk için ülkesi adına özür dilemiş, yaşayan 6 kişiye yazılı özür mektubu göndermişti.

Kopenhag yönetiminin kasım ayında Grönlandlıların tazminat talebini reddetmesinin ardından kısa süre sonra hukuki yola başvurulmuştu. Danimarka hükûmeti, geçen hafta uzlaşarak tazminat talebini kabul etmişti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • M ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Batı sözde medeniyetinin parlak geçmişi böyle bugün her zaman yaptıkları gibi kuru bir özür utanmazca kendilerini af ettirecekler
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    yatacak yeriniz yok kafirler........
    Cevapla
  • Mahmut Akar 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm batılılar, sömürgecilik üzerine temellendirilen bir dünyada refah içerisinde yaşıyorlar.
    Cevapla
  • ürgüplü 2 yıl önce Şikayet Et
    38 bün dolar mı? İnsan hayatına verdikleri değere bak??
    Cevapla
  • Derzeit 2 yıl önce Şikayet Et
    38 bin dolari Al ve sus.. yaziklar olsun sorarsan insanlar,,hala günü kurtarmak icin ugrasiyorlar,, insanlarin hayatlarida duygularida umurlarinda deyil...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR