Azerbaycan'da İran ve Rusya projesi! PKK misali Talışları kullanacaklar

30 yıllık Karabağ işgaline son veren Azerbayan’a hain bir komplo kurulmak isteniyor. Rusya ve İran’ın 1993’te olduğu gibi Talışlara korsan cumhuriyet kurdurmaya çalıştığı belirtiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2022 06:37 GÜNCELLEME 24.03.2022 09:36 DÜNYA
Azerbaycan'da İran ve Rusya projesi! PKK misali Talışları kullanacaklar
Azerbaycan'da İran ve Rusya projesi! PKK misali Talışları kullanacaklar

Karabağ’daki 30 yıllık Ermeni işgaline son veren Azerbaycan’a PKK benzeri bölücü tuzak kuruluyor. Emekli Albay Halik Şükürov, Azerbaycan’ın İran sınırında yer alan Asdara, Yardımlı, Leriç, Lenkeran ve Masallı bölgelerinde yaşayan yaklaşık 500 bin kişilik Talış topluluğunun uluslararası güçler tarafından kışkırtıldığını söyledi.

Stratejist Elhan Şahinoğlu ise 1993 yılında Rusya ve İran’ın, Azerbaycan topraklarında Talış Mugan Özerk Cumhuriyeti adı ile korsan bir cumhuriyet kurdurduğunu hatırlatarak “Aynı oyunu yeniden sahnelemek istiyorlar” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal girişimine Azerbaycan yönetimi destek vermedi. Bakü, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini deklare etti ve Kiev’e yönelik birçok yardım faaliyeti resmî destek gördü. Atlas Araştırmalar Merkezi Başkanı Elhan Şahinoğlu, Azerbaycan kamuoyu ve resmî tutumun zıddına Talışları temsil ettiğini iddia eden bir grubun Bakü’deki Rus Büyükelçiliğine çelenk koyduğunu ve Rusya’ya destek açıklaması yaptığını kaydetti.

Bu tutumun bir tür meydan okuma olduğunu belirten Şahinoğlu, şunları söyledi:

MERKEZ ÜS MOSKOVA’DA

"Talış milleti, genel itibarı ile vatanseverdirler. Hatta son Ermeni işgaline karşı verilen Karabağ savaşında 600’den fazla Talış kardeşimiz şehit düştü. Ancak tıpkı genelde vatanını ülkesini seven Kürtlerin çokluğuna rağmen ortaya çıkarılan PKK terörü örneğinde olduğu gibi harici güçler tarafından burada da ayrılıkçı bir unsur üretmeye çalışıyorlar. Talışların Azerbaycan aidiyeti çok güçlüdür. Bu sebeple bölücü yapı, ağırlıklı olarak Rusya, Ermenistan ve Avrupa’da kurulan dernek, televizyon ve benzeri yapılanmalarla taraftar toplamaya çalışıyor. Şu an başlarında eski Azerbaycan ordusunda albay olarak görev yapan Alikram Gumbetov var. Gumbatov Moskova’da. Ancak Hollanda, Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkeleri ile Erivan’da ona destek veren isimler görev yapıyor.

Rusya, stratejik hamle olarak Azerbaycan’ın güneyinde ayrılıkçılığı yeşertmek istiyor. Bölgede yaşayan insanlara Rus vatandaşlığı veriyorlar. Tıpkı Donetks, Lugansk, Kırım ve Osetya’da olduğu gibi müdahaleye uygun bir zemin hazırlamak istiyorlar. İki ülke arasında imzalanan stratejik müttefiklik anlaşması Moskova tarafından bu olay özelinde ihlal ediliyor. Rusya’nın şu an Moskova’daki bölücüleri teslim etme zorunluluğu var.

RUS VARLIĞI BİR HANÇER

Talış halkının yüzde 99 oranında Şii inanca mensup olduğunu hatırlatan emekli Albay Doç Dr. Halik Şükürov da tıpkı Şahinoğlu gibi Talış tahrikinin başarısız olacağını savunuyor. Şükürov’a göre komplonun arkasında başta Rus istihbaratı olmak üzere bölgeyi karıştırmak isteyen farklı güçler var.

“Daha önce denenen korsan Talış Cumhuriyeti’nin ömrü üç ay sürdü” diyen Emekli Albay Şükürov, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Talış tahriki, Karabağ meselesinden bağımsız değil. Ermeni silahlı unsurlar bu yılın mayıs ayı içerisinde Karabağ’dan çekilmek zorunda. Yapılan anlaşmaya göre Ağdere, Hocalı, Hankendi ve Hocavend’in emniyet, askerî, yerel ve mülki idaresinin Azerbaycan’a devredilmesi gerekiyor. Ancak Rusya bu anlaşmaya sadık kalmak istemiyor. Bu sebeple de bölgede farklı fay hatları oluşturmaya çalışıyorlar. Lenkeran hattında çıkabilecek bir karmaşayı da bölgedeki varlığını sürdürme aracı olarak kullanacaklar. Çünkü Rusya bu bölgenin kalbine saplanmış bir hançer."

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 110 TÜMÜ
  • Bulut 2 yıl önce Şikayet Et
    İran Müslümanların içinde şeytan gibi çalışıyor İngiliz fransız sömürgeci devleti
    Cevapla
  • Muhammed 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların yaptığı bu sinsi oyunu ancak şöyle tersine çevirebilirsin. Güney Azerbaycan derhal harekete geçip bağımsızlığını ilan etmeli. Bu durumda hainlerin planları suya düşer. Rusyaya gelecek olursak, 15 16 bağımsız devlet, bir o karda rusya federasyonuna bağlı özerk cumhuriyetler var toplam nufusları 200 milyondan fazla, birleşseler, Rusya karşılarında duramaz boyun eğer zira bir devlet on cephede savaşamaz. Kalleşlerin tek kozları nükleer ve biyolojik silahlarla tehdit etmeleri şeş kaza bir nükleer silah kullanmaları durumunda kendi halkı da biter zaten o zaman dünya savaşı çıkar.
    Cevapla
  • Kamal 2 yıl önce Şikayet Et
    Güney Azerbaycan Türkleri mütleq herekete keçmelidir!İranda yeni inqilaba ehtiyac var.1- co İnqilab şüurlarda olmalıdır xalq öz kimliyini derk etmelidir!Fars molla rejiminin Azerbaycan Türklerine qarşı qerezli ve qeddar mövqeyi ifşa olunmalıdır.Güney Azerbaycanın diger etniq ehali ile meskunlaşdırmanın qarşısı alınmalıdır!
    Cevapla
  • vatandaş27 2 yıl önce Şikayet Et
    iran yahudi den düşman olarak kötüdür yahudiyi düşman olduğunu bilirsiniz ama günümüzde iran müslüman görünse de ne olduğu belli değildir
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    İran'da anibir ayaklanma çıkartılıp Azerbaycan li kerdeşlerimizi iktidara getirmek lazım terörün anası bu şiii şeytanları bir bakmışsın PKK la kolkola birbakmissin Ermeni Rus ABD İsrail'le kolkola
    Cevapla
  • YUSUF.İR 2 yıl önce Şikayet Et
    İranda 5milyon taliş var iyi cumhuriyet olabilir başka başka halklar yerinde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR