Lavrov'dan Kırım ve Donbass mesajı: Ukrayna'nın teklifine yanıt hazırlıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Barış görüşmelerinde ilerlemeler var, Ukrayna'nın tekliflerine yanıt hazırlanıyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.04.2022 12:38 GÜNCELLEME 01.04.2022 17:05 DÜNYA
Lavrov'dan Kırım ve Donbass mesajı: Ukrayna'nın teklifine yanıt hazırlıyoruz
Lavrov'dan Kırım ve Donbass mesajı: Ukrayna'nın teklifine yanıt hazırlıyoruz

İstanbul'da taraflar arasında yapılan görüşmeye ilişkin Rusya'dan en üst düzey değerlendirme bugün geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın tekliflerine karşı bir yanıt hazırlandığını duyurdu.

Hindistan ziyareti sırasında konuşan Lavrov, barış görüşmelerinde ilerlemeler kaydedildiğini de söyledi.

Rus Bakan, Kırım ve Donbass'ın durumu ve tarafsızlık konularında Kiev'in "daha fazla anlayış" göstermeye başladığını da kaydetti.

UKRAYNA'NIN TEKLİFİ NEYDİ?

Ukrayna, Dolmabahçe'deki görüşmede Rusya'ya, NATO2ya katılmayacağı ve tarafsız statüsünü koruyacağı yolunda güvence verdi, buna karşılık olarak da garantör ülkelerin de dahil olduğu aşamalı bir güvenlik yapısı teklif etti.

Ukrayna garantör ülkelerin NATO'nun 5. maddesine benzer şekilde hareket edeceği bir uluslararası güvenlik garantisi yapısı da istiyor. NATO'nun 5. maddesine göre; üye ülkelerden birine saldırı olması durumunda diğer NATO ülkeleri yardım etmeli.

Kiev yönetimi Ukrayna'da yabancı ülkelere ait askeri üslerin bulunmamasını kabul etti, Rusya'dan Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı çıkmamasını istedi.

Ukrayna'nın teklifine göre, Kırım'ın ilhakı üzerindeki müzakereler ancak tam bir ateşkes ile başlayacak ve görüşmeler 15 yıla yayılacak.

Donbass'ın statüsü konusundaki görüşmeler ise; bizzat Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılacak.

Heyetlerin üzerinde anlaşacağı barış anlaşması Ukrayna'da referandumda oylanacak.

KAYNAK : BBC Türkçe
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz her koşulda şavaşmadanda galibiyet elde etme kabiliyetimizi kullanırız bizi fikrinle aydınlattığın için sağol işine bak
    Cevapla
  • Osman45 2 yıl önce Şikayet Et
    Sacmalamayın rusya türk askerine silah tutmaz tek güvendigi ülke zaten turkiye turkiye strateji uygular oraya gostermelik 500 asker gider
    Cevapla
  • Sesleniş 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kesinlikle garantör ülke olmamalıdır. Daha fazla ileriye gitmeye gerek yok. Savaşı durdurabilmiş olmak savaşı kafamıza patlatabilmek için çıkaranların planlarını bozmaya yeter. Şimdide nobelden, islamofobiden ve garantörlükten bahsediliyor. Bu Türkiye'yi yumuşak zemine çekip elini kolunu bağlamak, uslandırmak, zapt etmek için yapılan bir algı mühendisliği oyunu. Anladınmı savaşçı Türk?
    Cevapla
  • Sesleniş 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden? yahudimisin fıharnadt?
    Cevapla
  • FIHARNADT 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet senin gibi yorumculara kalmışsa vay halimize ::((((
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanit hazirlaya saya kadar rusya ateskes ilan etmeli
    Cevapla
  • Ömer Bey 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'yi garantör ülke yapip savasa cekmeye calisacaklar. bu zelenski tam birr uşak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR