Esed, Captagon'dan 1 yılda tam 5,7 milyar dolar gelir elde etti!

ABD merkezli New Lines Enstitüsü dikkat çeken bir rapor hazırladı. Uyuşturucu Captagon haplarıyla ilgili raporda, Suriye’nin üretim merkezi olduğu vurgulandı. Esed yönetiminin kirli ticaretten 5,7 milyar dolar gelir elde ettiği bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.04.2022 07:01 GÜNCELLEME 09.04.2022 07:22 DÜNYA
Esed, Captagon'dan 1 yılda tam 5,7 milyar dolar gelir elde etti!
Esed, Captagon'dan 1 yılda tam 5,7 milyar dolar gelir elde etti!

Suriye’deki uyuşturucu ticaretinin büyüklüğü Washington merkezli New Lines Enstitüsü’nün raporuyla ortaya çıktı. Rapora göre, Ortadoğu’daki Captagon narkotik haplarının ticareti 2021 yılında büyük ölçüde genişleyip 5 milyar doları aştı. Captagon adlı uyuşturucu hapın Suriye’de üretildiğinin altı çizildi.

Beşşar Esed’in aile üyeleri, üst düzey rejim yetkilileri ve Lübnan Hizbullahı’nın Captagon üretimi ve kaçakçılığı yaptığı belirtildi.

420 MİLYON HAP

Raporda “2021’de ticaret hacminin 5,7 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor” ifadesine yer verildi. Bu verinin yalnızca geçen yıl el konulan hapların değerini yansıttığı düşünüldüğünde, 2020’deki 3,5 milyar dolara kıyasla önemli bir sıçrama yaşandığı görüldü. Raporda; 2021’de 420 milyondan fazla hap ele geçirildiği belirtilse de, ele geçirilen gerçek hap miktarının çok daha yüksek olduğu iddia ediliyor.

UYUŞTURUCU DEVLETİ

2011’de patlak veren savaştan bu yana Suriye Captagon’un merkezi oldu. Uluslararası yaptırımlar nedeniyle rejim bunu siyasi ve ekonomik açıdan hayatta kalma aracı olarak kullanıyor. New Lines Enstitüsü raporu da Esed ailesinin ve üst düzey rejim yetkililerinin Captagon üretimi ve kaçakçılığına nasıl dahil olduğunu kanıtlar ve belgelerle gözler önüne serdi.

HİZBULLAH KİLİT ROLDE

“Lübnan, Suriye Captagon ticaretinin bir uzantısı ve Captagon akışları için önemli bir geçiş noktasıdır” denilen rapora göre, zehir ticaretini organize etmek için Suriye topraklarında faaliyet gösteren çeşitli silahlı gruplar ve rejimle bağlantılı kişilerden faydalanılıyor.

Bu grupların başında Lübnan Hizbullahı geliyor. Lübnan’da Hizbullah’ın nüfuz sahibi olduğu bazı bölgelerin kaçakçılıkta kilit rol oynadığına dikkat çekiliyor. Hizbullah ise uyuşturucu üretimi, ticareti ve kaçakçılığıyla bağlantısı olduğu iddialarını yalanladı.

YASADIŞI EKONOMİ

Araştırmacılar Caroline Rose ve Alexander Soderholm tarafından hazırlanan raporda, Captagon ticaretinin "Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinde hızla büyüyen bir yasadışı ekonomi haline geldiği" vurgulandı.

Captagon’un Avrupa’da kullanımı hala sınırlı olsa da gelecekte bu hapların Ortadoğu sınırlarını aşabileceği öne sürülüyor.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Tekin 41 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin ticaretin tertemiz ya.zombi ordusu.
    Cevapla
  • Oer 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye savaş öncesinde bu işlerin üretim merkeziydi.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumları okudukça insan hem üzülüyor hem gülüyor, sırf yorum yapmak için yorum yapanlarla dolu. Bir diyor yok suriyeyi böldü amerika kahrolsin bilmem ne :D haberle bu ne alaka? Biri diyor ordan hemen türkiyeye satıyor iblis bilmem ne para kazanıyor? Hangi coğrafyalara ülkelere ne oranda satıldığını ne biliyorsun sevgili kardeşim, araştırma yaptın mı? Dikkat edin yorumlara hep böyle. Biri de diyo para abd nin cebine gidiyor filan :D
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Heeee şimdi Abd ne söğlerse doğru öğlemi saddam için nükleer var dedi ırağı yok etti. Suriyede istediği gibi planları yürümedi. Şimdi başka suçlarla itham ediyor ve kendini gazeteci sanan zatlar bir gerçekleri bulun araştırın öğle yazın Abd nin u ş olmaktan vaz geçin. Bakın orta doğuyu kan gölüne çevirdiler Abd ve yandaşları neden kimsenin sesi çıkmadı neden kimseye ambargo uygulanmadı Ama bu ölenler yok edilenler müslüman. Ama ukrayn olunca bütün dünya ayağa kalktı. insan hakları diğe. Ama ırak libya yemen suriye filistin bunları kimse görmüyor.haber etmiyor Birleşmiş milletler sadece kendi inançlarından olanlar içinmi. Yazıklar olsun. Savaşa hayır. Ama dürüst habercilik
    Cevapla
  • M gungor 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyaya kafayı buldurmuslar.dunyanin halinden belli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR