ABD basını yazdı: Türkiye'ye F-16 satışı için yeni adım

ABD yönetiminin, Türkiye'ye F-16 parçaları ile bu uçaklarda kullanılacak bazı füze ve radar sistemlerinin satışı konusunda Kongreye ön bilgilendirme yaptığı bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2022 20:08 GÜNCELLEME 11.05.2022 20:14 DÜNYA
ABD basını yazdı: Türkiye'ye F-16 satışı için yeni adım
ABD basını yazdı: Türkiye'ye F-16 satışı için yeni adım

Wall Street Journal'ın (WSJ) konuya yakın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Ukrayna savaşında oynadığı rolün ardından Biden yönetimi, Türkiye'ye F-16 satışının da önünü açabilecek yeni silah satışları konusunda çalışmalarını artırdı.

Buna göre Biden yönetimi, Senato ve Temsilciler Meclisi liderlerine geçen ay gönderdiği gayrı resmi bildirimde, Türkiye'ye bazı F-16 parçaları ile bu uçaklarda kullanılacak füze ve radar sistemleri satılması konusunda hazırladığı taslağı Kongreye gönderdi. Kongre liderlerinin bu satışa itiraz etmemeleri durumunda ilerleyen günlerde resmi satış bildiriminin Kongreye yapılması bekleniyor.

Yetkililer, Biden yönetiminin bu adımında Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere öncülük etmesi ve Ukrayna ordusuna SİHA desteği vermesinin etkili olduğuna dikkati çekti.

SİLAH SATIŞININ ONAYLANMASI F-16 SATIŞLARININ ÖNÜNÜ AÇABİLİR 

Ayrıca yetkililere göre bu silah satışının Kongrede kabul görmesi, Türkiye'ye 40 adet F-16 satışına ilişkin kamuoyunun gündeminde olan diğer bir silah satışının da Kongrede önünü açabileceğine dikkati çekti.

Söz konusu pakette AIM-9 Sidewinder ve AIM-120 Amraam füzelerinin yanı sıra radar ve diğer gelişmiş ekipmanların bulunduğuna dikkat çeken bir yetkili, paketin 400 milyon dolar değerinde olduğunu aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığından Wall Street Journal'a yapılan açıklamada ise teklif resmiyet kazanıncaya kadar bu konuda bir yorum yapamayacakları belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığının Kongreye mart ayında gönderdiği mektupta, "Türkiye'ye F-16 satılmasının ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğu" değerlendirmesi yapılmıştı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 47 TÜMÜ
  • maraşlı 1 yıl önce Şikayet Et
    hani 40 yıldır f 16 yı biz üretiyorduk
    Cevapla
  • Tuncay 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede yapılsa dahi sormak izin almak zorundasın. İzin vermediği hiçbir şeyi 1 civi bile üstüne koyamazsın.
    Cevapla
  • VATANSEVERRRR. 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam tam bir bidon kafalı yahu.
    Cevapla
  • Deli 1 yıl önce Şikayet Et
    Eski kafalı Biden Türkiye nin önemini anlayamadı, hala kendini rum senatörü zannediyor, tipik bir yunan gibi türk düşmanlığı saplantı haline gelmiş, sağlıklı kafayla düşünemediği için ülkesinin gerçek menfaatini göremiyor, kendince Türkiye ye zarar veriyor, halbuki bize ne zaman ambargo uyguladılarsa hep kârlı çıktık ülkece, şimdi de inşallah F-16 ları satmazlar, daha da güçleniriz.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar gene oyalayacak gibi.. Yok yok illedemilli silahlar..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd'den hakkımızı alıyoruz, ne F35 projesinde ortak olarak projeye verdiğimiz parayı ne de taahhüt edilen uçakları vermeyen abd'den f35 yerine f16 alıyoruz, ekstra bir ücret ödemeden. Bunun kerizlikle ne alakası var. Güçlü ordumuza zaten %80 e varan yerlilikte Türk savunma şirketleri tedarikçilik yapıyor. Ve ileride bu oran daha da artacak. Şu an için batılı ülkelere karşı caydırıcı olmamız için f35 lerin filomuzda bulunmadı gerekiyordu. Abd ve japonyadan sonra bu projenin en büyük üçüncü ortalığı türkiye idi. F35 lerin ana gövdesini tusaş üretiyordu. Karşılığında belli sayıda f35 alacaktık. Ancak abd sözünde durmadı. Ne yapalım yani paramızı alamadık bari f16 da mı almayalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR