Muhammed bin Zayed, BAE'nin yeni devlet başkanı oldu

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nehyan, abisi Şeyh Halife bin Zayed el-Nehyan'ın ölümünün ardından BAE'nin yeni Devlet Başkanı seçildi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.05.2022 12:15 GÜNCELLEME 14.05.2022 17:06 DÜNYA
Muhammed bin Zayed, BAE'nin yeni devlet başkanı oldu
Muhammed bin Zayed, BAE'nin yeni devlet başkanı oldu

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Ajansı WAM, bugün toplanan ve BAE'deki 7 emirliğin oluşturduğu Federal Yüksek Konseyi'nin, yeni devlet başkanını seçtiğini duyurdu.

WAM, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nehyan'ın, abisi Şeyh Halife bin Zayed el-Nehyan'ın ölümünün ardından BAE'nin yeni Devlet Başkanı olduğunu duyurdu.

BAE Devlet Başkanı el-Nehyan hayatını kaybettiBAE Devlet Başkanı el-Nehyan hayatını kaybetti

ARTIK RESMEN BAŞKAN

el-Nahyan'ın yıllardır devam eden rahatsızlıklarından dolayı, BAE'yi fiili olarak Zayed yönetiyordu. Bu gelişmeyle Zayed, artık resmi olarak BAE Devlet Başkanı olmuş oldu.

EL MEKTUM'DAN ZAYED'E BAĞIMLILIK YEMİNİ

BAE'deki önemli figürlerden olan ve başa geçebileceği konuşulan Muhammed bin Raşid el-Mektum da sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda; Bin Zayed'e bağlılık sözü verdi:

"Kardeşim Muhammed bin Zayed'i, lider olarak tanıyorduk. O'nun başkan oluşuna biat ettik."

ERDOĞAN BAE'YE GİDECEK

el-Nehyan'ın ölümü sonrası BAE'de ulusal yas ilan edilirken; bayraklar 40 gün süreyle yarıya indirilmişti. Ayrıca; ülkede bütün devlet dairelerinin 3 gün boyunca kapalı olacağı duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada; BAE'ye taziyelerini ileterek; el-Nehyan'ın vefatı için bu ülkeye taziye ziyaretinde bulunacaklarını söylemişti:

"Uzun süredir rahatsızlığı vardı, bugün de Rahmet-i Rahman'a kavuştu. Allah rahmet eylesin. Taziye için 3 gün sürecek bir ziyarette bulunacağız."

MUHAMMED BİN ZAYED KİMDİR?

Muhammed bin Zayed, 7 emirlikten oluşan BAE'nin kurucusu ve ilk devlet başkanı Şeyh Zayed Bin Sultan el-Nehyan'ın oğullarından biri.

Abu Dabi'ye bağlı El-Ayn kentinde 11 Mart 1961'de doğan yeni Devlet Başkanı Bin Zayed, 18 yaşına kadar ilk, orta ve lise eğitimini El-Ayn ile Abu Dabi şehirlerinde tamamladı.

Bin Zayed, BAE'nin resmi kaynaklarına göre 1979'da İngiliz Kraliyet Askeri Akademisi Sandhurst'tan mezun oldu. Orada özellikle zırhlı silahlar, helikopterler, taktiksel uçuş ve paraşütçülük konularında eğitim aldı.

Muhammed Bin Zayed el-Nehyan ve Muhammed bin Raşid el-Mektum

Hem askeri hem sivil alanlarda çok sayıda görev üstlenen Bin Zayed, sırasıyla BAE hava kuvvetleri komutanı, genelkurmay başkan yardımcısı, 1993'te ise genelkurmay başkanı olarak atandı.

Babasının güvenlik işleri danışmanlığını yapan bin Zayed, 2003'te Abu Dabi Veliaht Prensi Yardımcısı oldu. Babasının 2004'ün kasım ayındaki vefatından sonra ağabeyi Halife bin Zayed ülkenin başkanlığına getirilirken, kendisi veliaht prens ilan edildi.

Dün vefat eden ağabeyinin 2014'te geçirdiği rahatsızlığın ardından beyniyle ilgili yaşadığı ciddi sağlık sorunlarından dolayı Muhammed bin Zayed, BAE'yi fiili olarak yöneten kişi olarak biliniyordu.

Bin Zayed'in dört erkek ve beş kız olmak üzere 9 çocuğu bulunuyor.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 61 TÜMÜ
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya Allah affetsin beni de, bu adamların yüzlerinde meymenet yok.
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamda meymenet yokmuş geberdi aynı hataları bu yapmasa bari
    Cevapla
  • reis 1 yıl önce Şikayet Et
    sizden ...bi halt olmaz Türk duşmanlari sizi
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yüz ve tipte hiç meymenet yok. Bir insanın kişiliği yüzüne yansır. Ölen abisinin simasına bakın birde buna. Elbette gün gelir oda bu dünyadan gider. Müslümanlara yaptıklarının hesabını verecektir.
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeni İngiliz-abd kuklası tam yetkiyle işbaşında..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR