Erdoğan'ın 'NATO üyeliği' açıklamasına Finlandiya'dan cevap

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini uzun vadede engellemeye çalışacağını düşünmediklerini belirtti. Niinisto; "Sayın Erdoğan'ın sözlerinin hedefi direkt olarak biz değildik" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.05.2022 14:23 GÜNCELLEME 14.05.2022 16:33 DÜNYA
Erdoğan'ın 'NATO üyeliği' açıklamasına Finlandiya'dan cevap
Erdoğan'ın 'NATO üyeliği' açıklamasına Finlandiya'dan cevap

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin NATO'ya katılım sürecine ilişkin, Finlandiya resmi televizyonu YLE TV1'e konuştu.

NATO'ya üye olmak istediklerini bir kez daha tekrarlayan Niinistö, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik açıklamalarına da cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iki ülkenin NATO adımına ret: Olumlu bakmıyoruzCumhurbaşkanı Erdoğan'dan iki ülkenin NATO adımına ret: Olumlu bakmıyoruz

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası İsveç'ten ambargo tehdidi: Türkiye'nin çıkarına olurErdoğan'ın açıklamaları sonrası İsveç'ten ambargo tehdidi: Türkiye'nin çıkarına olur

"ERDOĞAN DİREKT OLARAK BİZDEN BAHSETMEDİ"

Niinistö, "Türkiye'nin, Finlandiya'nın NATO üyeliğini sonuna kadar engellemeye çalışacağını düşünmüyorum" dedi.

Eleştirilerin odağının sadece ve doğrudan Finlandiya olmadığını belirten Niinisto, "Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğini eleştiren açıklamasında, doğrudan bizden bahsetmedi ancak konu bizi de ilgilendiriyor. Şu ana kadar Türkiye'den açıklamaları hep tam tersiydi. Tabii şüphesiz bu sözler tartışmalara yol açacaktır. ABD buna tepki verecektir" dedi.

TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERE DİKKAT ÇEKTİ

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise, Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili bir soruya "Bu tür süreçlerde biraz sabır gerekir. Bunlar bir günde gerçekleşmez. Şu an söyleyebileceklerim bundan ibaret. Süreçleri adım adım yürütmemiz lazım" cevabını verdi.

Haavisto, konuyu Berlin'deki NATO toplantısında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşme fırsatı olabileceğini belirtti.

İSVEÇ'İN İLK TEPKİSİ AMBARGO TEHDİDİ OLDU

İsveç Parlamentosu, AB'nin Türkiye'ye ambargo uygulaması için baskı yapacağını duyurdu. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Türkiye'nin tavrı konusunda "İsveç ve Finlandiya'nın, önemli üye devletlerin 'son derece güçlü' desteğine sahip olduğunu ve bu ülkelerle iyi ilişkileri sürdürmenin Türkiye'nin çıkarına olacağını" söyledi.

Putin ve Niinisto

PUTİN İLE NİİNİSTO GÖRÜŞTÜ: NATO'YA KATILMANIZ HATA OLUR

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinisto'yla telefonda görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin; Niinisto'ya Finlandiya'nın tarafsız statüsünden vazgeçerek NATO'ya katılmasının hata olacağını belirtti. Rusya'nın Finlandiya'ya hiçbir tehdit oluşturmadığını kaydeden Putin, Finlandiya'nın dış politikada değişime gitmesinin ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Sauli Niinistö, görüşmede Putin'e 2021'in sonlarında Rusya'nın ülkelerin NATO'ya katılmasını önlemeyi amaçlayan taleplerinin ve şubat ayında Ukrayna'ya saldırı başlatmasının Finlandiya'nın güvenlik ortamını temelden değiştirdiğini söyledi. Görüşmede Niinistö, Finlandiya'nın önümüzdeki birkaç gün içinde NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini belirtti.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 219 TÜMÜ
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu isveç, Türkiye,yi tehditle terbiye edebileceğini sanıyor. Rusya sizi vurduğunda kuyruğunuzu sıkıştırıp, kapımıza gelip, ver elini öpüyüm abi demeyin.
    Cevapla
  • Xmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis 2 nizi birden . Devlet dediğin budur 7 kukla olsa sormazlar dı bile
    Cevapla
  • Erol Tas 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten Nato nun içindeki ülkelerin yarısı Terör yuvası en büyüğü de ABD bunları Terror listesine almalıyız
    Cevapla
  • Yuri soyka 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusyadan korkmaya hiç gerek yok, paralı köpekleri onlar için savaşır geberir bile
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dik duruşunuz lafla kalmasın. Bu millet herşeyin farkında geldiğiniz gibi gidersinizde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR