Singapur'dan Asya ülkeleri için NATO açıklaması

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Asya ülkelerinin ABD, Çin ve diğer büyük güçlerle iyi ilişkileri olduğunu ve NATO'ya eşdeğer askeri bloklara ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2022 23:38 GÜNCELLEME 24.05.2022 23:38 DÜNYA
Singapur'dan Asya ülkeleri için NATO açıklaması
Singapur'dan Asya ülkeleri için NATO açıklaması

South China Morning Post'un haberine göre, Singapur Başbakanı Lee, Japon basınına verdiği röportajda, bölgenin tarihi ve koşullarının böyle bir askeri ittifakı gereksiz kıldığını belirterek, Avrupa'nın NATO'su gibi bir güvenlik bloğu oluşturmaktan kaçınmanın Asya'nın çıkarına olduğunu belirtti.

Söz konusu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın bölgedeki müttefiklerine dünyadaki "otokrasilere" karşı artan rekabet ortamında iş birliğini güçlendirme çağrısının ardından geldi.

Asya turunda olan Biden, benzer şekilde düşünen ülkeler arasında daha güçlü bağların, "demokrasiler ve otokrasiler arasındaki kaçınılmaz rekabet" sırasında gerekli olduğunu ifade etmişti.

Başbakan Lee, "Asya'da tarih farklıdır. Asya'da hiçbir zaman NATO'ya eşdeğer bir gruplaşma olmadı. Asya'daki ülkelerin çoğu Çin'in yanı sıra ABD ve müttefikleriyle iyi ilişkilere sahip." ifadesini kullandı.

Singapur'un, ABD ile oldukça yakın ilişkilere sahip olduğunu hatırlatan Lee, ülkesi de dahil ABD'nin müttefiki olan bölgedeki birçok ülkenin Çin ile de önemli ilişkiler sürdürmeye devam ettiğini dile getirdi.

Başbakan, "Dolayısıyla bu, ülkelerin bloklara ayrılarak karşı karşıya gelmesinden daha iyi bir seçenek. Avrupa'da tarih böyle ancak Asya'da tarih asla böyle olmadı ve bence bu şekilde devam etmesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum." dedi.

Öte yandan Lee, Çin ile ticaret yapmamayı bölge ülkelerinin göze alamayacağı değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK : AA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR