Fransa'nın Grenoble şehrinde haşema giymek yasaklandı

Fransa yüksek mahkemesi, halka açık havuzlarda haşema giyilmemesi gerektiğine hükmetti. Müslüman kadınlara karşı alınmış olan bu karar, ülkedeki Müslüman sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.06.2022 17:07 GÜNCELLEME 22.06.2022 17:17 DÜNYA
Fransa'nın Grenoble şehrinde haşema giymek yasaklandı
Fransa'nın Grenoble şehrinde haşema giymek yasaklandı

Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi salı günü, bir alt mahkemenin daha önceki bir kararını onayarak, Grenoble şehrinde halka açık havuzlarda haşema giyilmemesi gerektiğine hükmetti.

Grenoble Belediye Meclisi, 16 Mayıs'ta haşema kullanımına izin verilmesi lehinde oy kullanmıştı ve bu hareketin Fransa'nın kamusal yaşamdaki laiklik ilkesini baltalayacağını söyleyen muhafazakar ve aşırı sağ politikacılardan protesto gösterilerine yol açmıştı.

Danıştay yaptığı açıklamada, "Grenoble belediye yüzme havuzları için yeni prosedür kuralları, kamu hizmetinin düzgün işleyişini etkiler (...) ve kullanıcılara eşit muamele edilmesini baltalar, böylece kamu hizmetinin tarafsızlığı tehlikeye girer" ifadelerine yer verildi.

BELEDİYE MECLİSİ KARARDAN RAHATSIZ

Grenoble Belediye Meclisi, kararın yayımlanmasından sonra yaptığı açıklamada, "Belediye, Danıştay'ın kendisine ait olmayan niyetlere atfettiği için üzgün" dedi. Ana amacının tüm kullanıcılar için eşit muameleyi garanti etmek olduğunu söyledi.

Grenoble'ın hareketine Fransız hükümeti itiraz etti ve bir alt idari mahkeme tedbiri askıya aldı. Grenoble, hukuki mücadelesini Danıştay'a taşıyarak yanıt verdi.

Kararın ardından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Grenoble'ın eyleminin "kesinlikle reddedildiğini" söyledi.

"LAİKLİK VE HER ŞEYDEN ÖNCE CUMHURİYET İÇİN ZAFER"

Fransa'da 2016'da güneydeki bir şehrin halk plajlarından onları yasaklamaya çalıştığından beri haşema hakkındaki tartışmalar hararetli bir hal aldı. Bu vesileyle, Danıştay, temel özgürlükleri ihlal ettiğini söyleyerek yasağı bozdu.

Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görevdeki Emmanuel Macron'dan sonra ikinci olan ve Pazar günkü yasama seçimlerinde bir atılım yapan aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen, belediye havuzlarında tesettür mayoları yasaklayan bir yasa çıkarmak istediğini söyledi.

KARAR "AYRIMCILIK" OLARAK TANIMLANDI

Fransa'daki Müslüman hakları örgütleri, tesettür mayo yasaklarının temel özgürlükleri kısıtladığını ve Müslüman kadınlara karşı ayrımcılık yapıldığını söyledi.

Avrupa'nın en büyük Müslüman azınlığa sahip olduğu tahmin edilen 5 milyona sahip Fransa, 2010 yılında kamuya açık alanlarda peçe ve burka peçe yasağı getirdi.

KAYNAK : Reuters
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 47 TÜMÜ
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten gayri resmi olarak fransızlar sadece islami kıyafetlere değil, müslümanlara ve islamiyete karşı . Birçok avrupa ülkesinde olduğu gibi. İşlerine gelse, bütün müslümanları ya zindana, ya afrikaya gönderirler.
    Cevapla
  • Kaplan 1 yıl önce Şikayet Et
    E tabi her 1000 turist arasında 1 tane haşemalı olunca ekonomik getirisi olmadığından ve müslümanlardan nefret ettiklerinden dolayı bu karar
    Cevapla
  • Yaylalı 07 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım bir konu var bu haşemali Müslümanlarının anadan doğma soyunuk insanların içinde ne işi var kendileri öyle giyindiginde haremlik selamlık oluyormu acaba çok garip bir durum
    Cevapla
  • Musab 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir Müslüman zaten mahrem olmayan bir yerde bulunması zorunlu olmadıkça caiz değildir...Fransa kafirlik konusunda zirvelerde ama bu konuda inşallah hayır olur da kadınlar ulu orta yerde bulunmazlar şimdilerde moda zaten sözde tesettürlü şarkıcı dansçı sporcu her türlü caiz olmayan şeyler aldı başını gidiyor....Allah bu topluma gerçek Müslüman olmayı şirk ten uzak Tevhid şuurunu kalbine yerleştirmiş olan kullarından eylesin....
    Cevapla
  • Adige 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok yerinde bir karar, hem Müslümanım diyeceksin hemde çıplakların içine girip haşema ile Müslümanlık taslayacaksin. Onca çıplak insana bakmak erkeğe de kadınada haram kardeşim.
    Cevapla
  • Çerkez 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş, doğru yazdın. Müslüman çıplakların arasına girip ben kapalıyım, bana buralar helal dememisi lazım. Fakat alınan karar yine de müslümanları dışlamak için alındı ve yanlış bir karar. Oraya bir müslümanın girip girmemesini her şahıs kendisi karar vermeli. Resmen ayrımcılık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR