NASA Türkçe mesaj taşıyan 45 yıllık Voyager 1 uydusunu tamir etmenin yollarını arıyor!

NASA mühendisleri 45 yıllık Voyager uydusunda yaşanan bir sorunun nasıl giderileceğini bulmaya çalışıyor. Eski teknoloji ile çalışan uydunun tamiri için mühendisler yaklaşık 50 yıllık onarım kılavuzuna başvuracak.

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2022 16:58 GÜNCELLEME 09.07.2022 17:07 DÜNYA
NASA Türkçe mesaj taşıyan 45 yıllık Voyager 1 uydusunu tamir etmenin yollarını arıyor!
NASA Türkçe mesaj taşıyan 45 yıllık Voyager 1 uydusunu tamir etmenin yollarını arıyor!

Yakında pilleri tükenecek olan Voyager 1 uydusu hatalı veri göndermeye başladı. Geçen ay başlayan sorunun nasıl çözüleceğini şu an için NASA mühendisleri de bilmiyor. Mühendisler eski teknoloji ile çalışan uydudaki sorunları yaklaşık 50 yıllık kılavuzlara bakarak gidermeye çalışıyor fakat bu görüldüğü kadar kolay değil.

Türkçe mesaj taşıyan Voyager 1 ve 2 uzay araçları yakında kapatılacakTürkçe mesaj taşıyan Voyager 1 ve 2 uzay araçları yakında kapatılacak

Voyager 1, ikizi Voyager 2 ile birlikte, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve ilgili uydularını yakından incelemek için beş yıl çalışacağı tahmin edilerek 1977'de fırlatıldı. Fakat uzayda yaklaşık 45 yıl kalmasına rağmen her iki uzay aracı da hala çalışıyor.

2012'de Voyager 1, güneş sisteminin heliopause olarak bilinen sınırlarının ötesine geçerek yıldızlararası uzaya giren ilk insan yapımı nesne oldu. Şu anda Dünya'dan yaklaşık 14,5 milyar mil uzakta ve güneş sisteminin sınırından veri göndermeye devam ediyor.

VOYAGER 1 ve VOYAGER 2 UYDULARININ KILAVUZLARINDA EKSİKLİK VAR

Voyager 1, 1970'lerin başında tasarlandı. Bu nedenle yeni mühendisler uzay aracının sorunlarını gidermede zorluk yaşıyor.

Voyager uydusunu tasarlayan eski mühendisler uzay aracının tasarımı ve prosedürleriyle ilgili ayrıntıları içeren bazı evrakları düzenli dosyalamadı. Bu nedenle uydu hakkında teknik detaylara ulaşmak mühendisler için kolay olmuyor.

1976'da karmaşık Vayager uydusunun montajını yapan bir mühendis

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki Voyager misyonunun proje yöneticisi Suzanne Dodd bu durumu şöyle açıklıyor:

"Voyager misyonunun ilk 12 yılında proje üzerinde binlerce mühendis çalıştı ve çoğu mühendis 70'lerde ve 80'lerde emekli oldu. Ayrıca o zamanlar bir proje belge kitaplığına sahip olmak için büyük bir baskı yoktu. İnsanlar kılavuzları evlerine, garajlarına götürürdü."

Modern görevlerde, NASA geçmişten ders alarak daha sıkı arşiv tutuyor.

Uzay aracının sorunlarına rağmen, hala Dünya'dan komutlar alıyor. Anteni de hala bize dönük. Dodd, "Sinyal gücünde herhangi bir bozulma görmedik" diyerek uyduların şimdilik çalışmaya devam ettiğini söyledi.

NASA mühendisleri 2030'a kadar çalışmasını umarak, Voyager uydusundaki bazı sistemleri kapatıyor. Yakında pilinin tükenmesiyle birlikte ise uydular tarihe karışacak.

KAYNAK : Haber7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    NASA Göklerde Cenneti arıyor.
    Cevapla
  • Leo 2 yıl önce Şikayet Et
    Hatalı veriler derken, belki hatalı veri değildir orda ne görüyorsa onu gönderiyordur. Biz anlamıyoruzdur.
    Cevapla
  • Ihsan 2 yıl önce Şikayet Et
    Atin yalani atin.insanoglu nasa ne derse inanmaya hazir.
    Cevapla
  • Mete 2 yıl önce Şikayet Et
    Gonderdigin kod kac saatte gider kac saatte doner hatta kod ulasincaya kadar uydu kac km gider... 50.yil izafiyeti. Bi 50 yil sonra ooo.
    Cevapla
  • SUAT GEYİK 2 yıl önce Şikayet Et
    TESLANIN AMCA oğlu MUSUN...
    Cevapla
  • Cngz56 2 yıl önce Şikayet Et
    Binlerce yıl öncesi matbaa bulunmuş 50 yıl önce bunu basacsk matbaa üretemiyorlar ama uydu yapabiliyorlar yalanınız batsınn
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR