Erdoğan ve Putin'in 4 saatlik görüşmesi sona erdi: Ortak bildiri yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soçi'de Rus mevkidaşı Putin ile bir araya geldi. Soçi'de düzenlenen zirve 4 saat sürdü. Zirve sonrası iki ülke ortak bildiri yayınladı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2022 20:11 GÜNCELLEME 05.08.2022 20:54 DÜNYA
Erdoğan ve Putin'in 4 saatlik görüşmesi sona erdi: Ortak bildiri yayınlandı
Erdoğan ve Putin'in 4 saatlik görüşmesi sona erdi: Ortak bildiri yayınlandı

Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

Zirvenin ardından Rusya'dan ilk açıklama geldi. Tass Haber Ajansı, Erdoğan ve Putin'in ulaşım, tarım ve inşaat sektörlerinde işbirliğinin artırılmasında anlaştığını duyurdu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandır Novak ise Erdoğan ve Putin'in doğalgaz ödemelerinin kısmen Ruble ile yapılmasında anlaştığını açıkladı.

İKİ ÜLKEDEN ORTAK BİLDİRİ

Görüşme sonrası iki ülke tarafından ortak bildiri yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin 5 Ağustos 2022 tarihinde Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelmişlerdir.

İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etmişlerdir.

Bu anlayış çerçevesinde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular üzerinde kapsamlı istişarelerde bulunan Liderler; iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temelde artırılması; ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirlerinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması; ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır.

Bölgesel konular bağlamında, Liderler, Türkiye ile Rusya arasında var olan samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı kilit öneme işaret etmişledir.

İki lider bu çerçevede, Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin emniyetli taşınmasına yönelik İstanbul Mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etmişlerdir.

İki lider, Rusya'nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir.

Suriye'deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede Liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye'nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

İki lider, Libya'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlardır. LibyalIlar arasında mümkün olan en geniş mutabakat temelinde serbest, adil ve muteber seçimlerin düzenlenmesinin önemini vurgulamış ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.

Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin müteakip toplantısının Türkiye'de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.

KAYNAK : AA, Haber7
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 85 TÜMÜ
  • Rabia 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim bu süper güç iddiasında olanları ve sürekli bizim ülkemizle ve müslümanlarla uğraşanları ayrıca bizim içimizde müslüman gibi görüküp Müslüman olmayan ları bir gün olur yerindibine batırıverirde hiç haberleri bile olmaz
    Cevapla
  • Gurbetçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben Rusya da yaşayan bir Türk olarak Putin ve Rusya ya güvenmeyelim diyorum.2015 yılında Türk öğrencileri Moskova sokaklarında kovalarken ve Rostov şehrinde iş adamlarımıza karakolda işgence yapılırken neredeydi o dost Ülke Başkanı.Bizi kendi çıkarları için kullanıyorlar.
    Cevapla
  • DEMİR 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Anlaşmadan Sonra Rusya Çıkarları Doğrultusunda Yan Çizmez İnşallah .....
    Cevapla
  • Sivasspor 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkenin başbakanları in cumhurbaşkanlarının Amerika'da Rusya'da elpence durduğunu IMF kapılarında dilendiğini ,Avrupa'nın kapısında Lüksemburg denen ismini bile birçoğumuzun bilmediği ülkeden borç istediğini iyi biliyoruz.piyade tüfeğini bile yapmıyorduk.cesetler hastanelerden senetle alınıyordu.doğan bebekler rehin tutuluyordu.şimdi Tayyip gibi bir ismi aday yapsınlar oy verelim.ama muhalefetin tek derdi Demirtaş kavala fetöden atılanlar.milletin inancı hocanın sakalı hacının sarığı.helalleşeceksen git önce PKK nin katlettiği 40 bin vatandaşımızın aileleri ile helalleş.şehitlerin gazilerin yakınlarıyla helalleş.hadi cesaretin varsa git helalleş.
    Cevapla
  • terimq 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu bir gerçekki Türkiyedeki yönetimin doğru politikaları Abd nin ortadoğu ve Türkiyedeki etkinliğini azaltmıştır bitirme noktasına doğru gitmektedir. Buda Abd nin çöküşünü hızlandırıyor.Çünkü sömürme alanını daraltıyoruz.Abd de yeni savaşlar çıkararak silah satma peşinde bunun için alttan ülkeleri domino ediyor. Ama artık bir süre sonra bundada başarısız olacaklar. Boşluğu bir denge içinde Türkiye bölgesinde güçlü insancıl sözü geçen olarak yerini alacaktır. Sadece geçici bu dönem içinde cebinizi düşünmeyip sabırlı olun. Savaşta ceb düşünülmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR