Avrupa Uzay Ajansı, Rusya yaptırımları nedeniyle zor günler geçiriyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yaptırımlar sonrası Rusya'dan aldığı desteği kaybedince yeni ortak arayışına girdi. Gelen son haberlere göre ESA, SpaceX'den yardım almak için Elon Musk ile görüşmelere başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.08.2022 14:34 GÜNCELLEME 15.08.2022 14:34 DÜNYA
Avrupa Uzay Ajansı, Rusya yaptırımları nedeniyle zor günler geçiriyor
Avrupa Uzay Ajansı, Rusya yaptırımları nedeniyle zor günler geçiriyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya ile yaşanan krizden dolayı şu anda uzay görevleri konusunda zorlanıyor.

Rusya'nın Soyuz roketlerini devreden çıkarması, Avrupa Uzay Ajansı'nı yeni arayışlara yöneltti. Ajans, şimdilerde Elon Musk’ın uzay firması SpaceX ile bir ortaklık kurmayı düşünüyor.

ESA, şu anda SpaceX ile Japonya veya Hindistan tarafından sağlanan roketler arasındaki seçim yapma aşamasında.

Konuyla ilgili konuşan ESA Genel Müdürü Josef Aschbacher, SpaceX’in daha işlevsel ve kesinlikle ön plandaki seçeneklerden biri olduğunu söyleyerek “Teknik uyumluluğu araştırıyoruz ancak henüz ticari bir teklif istemedik. Elbette bunların uygun olduğundan emin olmamız gerekiyor. Uzay ajansı ve SpaceX arasındaki görüşmeler hala erken bir aşamada ve şirketin fırlatıcılarına güvenmenin yalnızca geçici bir çözüm olacağını düşünüyoruz” dedi.

ESA, Rusya'nın roketlerini geri çekmesinin ardından yeni ortaklıklar kurmak zorunda kalan tek uzay ajansı değil. Mart ayında Rusya, yaptırımlara misilleme olarak ABD'ye roket motoru tedarikini durdurdu. Sonuç olarak, Northrop Grumman geçtiğimiz günlerde Rus motorlarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracak tamamen yerli bir roket inşa etmek için Firefly Aerospace ile ortaklık kurduğunu duyurdu. 

Yeni roket hazır olana kadar şirket, Cygnus uzay aracını kargo görevleri için Uluslararası Uzay İstasyonuna göndermek üzere SpaceX Falcon 9 roketlerini kiralayacak.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR