Sadr'ın çağrısı sonrası Irak'ta tansiyon düştü: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Irak'ta Şii lider Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakmasının ardından patlak veren olaylar büyüdü. Yeşil Bölge'de ABD büyükelçiliğinin yanına havan topu düştü, Sadr'ın askeri kanadı sokağa indi. BM ve Başbakan Kazımi, sukünet çağrısı yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.08.2022 12:28 GÜNCELLEME 30.08.2022 15:18 DÜNYA
Sadr'ın çağrısı sonrası Irak'ta tansiyon düştü: Çok sayıda ölü ve yaralı var
Sadr'ın çağrısı sonrası Irak'ta tansiyon düştü: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Irak'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren şiddet olaylarının ardından, Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam’ın silahlı üyeleri sokağa indi. 

SADR AÇLIK GREVİ İLAN ETTİ

Bu arada Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sadr, Irak'ta şiddet ve silah sesleri durana kadar açlık grevi yapacağını duyurdu.

İşte dakika dakika Irak'ta yaşananlar:

IRAK'TA TANSİYON DÜŞTÜ

14.10: Sadr'ın çağrısı sonrası ülkedeki sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı.

14.00: Irak'ta Sadr Hareketi lideri Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın siyasetten çekileceğini açıklamasıyla başlayan gerilim azaldı. Yaşanan şiddet olayları nedeniyle Irak halkından özür dileyen Sadr, destekçilerine 1 saat içinde çekilme çağrısı yaptı. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Sadr, "Bu devrim barışçıl olmaktan çıktığı için devrim değildir ve buna devrim diyemem. Batsın böyle bir devrim" dedi. Sadr'ın çağrısı sonrası destekçilerinin Bağdat'taki Yeşil Bölge'den çekilmeye başladı.

12.46: Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı gerilimin tırmandığı başkent Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

11.01: Irak sağlık yetkilileri, çatışmalarda 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 500'den fazla kişinin ise yaralandığını açıkladı.

10.31: Yeşil Bölge'deki çatışmalar gece kısmen de olsa devam ederken, sabah saatlerinde Yeşil Bölge'ye 4 adet katyuşa roketi düştü.

10.07: İran, Irak ile kara sınırlarını kapattı. Kuveyt, güvenlik endişeleri nedeniyle vatandaşlarını Irak'ı terk etmeye çağırdı.

09.27: Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararı sonrası başlayan gerilim silahlı çatışmaya dönüşürken, bugün ülke genelinde resmi tatil ilan edildi.

Sadr yanlıları parlamentoyu bastı

00.42: Türkiye Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşlarını Irak'ın başkenti Bağdat'a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

00.34: Mısır, Cezayir ve Arap Birliği, Iraklıları mevcut siyasi krizi aşmak için diyalog diline öncelik vermeye çağırarak, ülkenin daha fazla şiddet, kaos ve kan dökülmesine sürükleneceği uyarısında bulundu.

00.19: Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Ortak Operasyonlar Komutanlığından askeri yetkililerle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Kazımi, Sadr'a bağlı kişilerin Yeşil Bölge'den acilen çekilmelerini istedi.

Mukteda es-Sadr kimdir?Mukteda es-Sadr kimdir?

23.20: Eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, "Umarım herkes sorumlu ve temkinli davranır. Çatışma ve sorunların çözümünde silah ve şiddet diline başvurmaz" açıklamasında bulundu.

23.17: Sadr yanlısı göstericiler, Bağdat Havalimanı'na girmeye başladı.

Çatışmalar gece de sürdü

22.45: El Arabiya'nın aktardığı habere göre bölgedeki ABD Büyükelçiliğinin yakınına havan mermisi düştü.

22.33: AFP, Yeşil Bölge'deki çatışmalarda Sadr destekçilerinden 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 85 kişi yaralandığını aktardı. Irak güvenlik güçlerindense iki kişinin öldüğü kaydedildi.

22.22: Hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge'de Sadr destekçileri ile İran yanlısı gruplar ve Irak güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma yaşanıyor.

Irak’taki protestolarda can kaybı artıyorIrak’taki protestolarda can kaybı artıyor

Şii lider Sadr siyaseti bıraktıŞii lider Sadr siyaseti bıraktı

22.12: Anbar vilayeti emniyet müdürü, ilde meydana gelebilecek herhangi bir tehlikeyi caydırmak için güvenlik güçlerini hazır duruma getirdiklerini duyurdu.

SADR DESTEKÇİSİ KOMUTAN ÖLDÜ

22.00: Sadr Grubu'nun askeri kanadı Seraya es-Selam, çatışmalarda komutanlardan Akil Cohi'nin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM'DEN SÜKUNET ÇAĞRISI

21.55: Irak'taki Birleşmiş Milletler Misyonu UNAMI tarafından yapılan açıklamada, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge’yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu.

Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge’yi basmasının ardından başkent Bağdat’tan sonra ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 19.00’dan itibaren bir sonraki duyuruya kadar ülke genelinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı duyurulmuştu.

Sadr sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, siyasetten çekildiğini açıklamış, Sadr Grubu’na ait Türbe-i Şerif ile müze dışındaki tüm kurumları kapatmaya karar verdiğini belirtmişti.

KAYNAK : Haber7
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 196 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şia ve Haricilik doğası ruhu bölücülük olan hareketlerdir. Tarih boyu mitoz gibi bölünüp hep kargaşa uretmislerdir
    Cevapla
  • Oflu 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey ırak halkı, saddami devirmek için ABD yi davet ettiniz. Sonunuz boyle olur. Abd ne namus bıraktı nede devlet bıraktı. Petrolunuzu aldı , merkez bankasından paraları aldı şimdide içinize nifak soktu. Yiyin birbirinizi. Yazikkkkkkk. Guyada müslümanlar.
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Irak'ta neden kan göz yaşı var birileri yine talimat verip ülkede iç savaş mi cikariyor
    Cevapla
  • Doğrucu 1 yıl önce Şikayet Et
    kafir sadr abd usagi
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Özür dilerim yanlışlıkla şikayet ete dokundum
    Cevapla
  • Ali Hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Mukteda efendi özür dileyerek suçundan kurtulacağını mı sanıyor? Birkaç gün önce taraftarlarına sokaklara çağıran kendisi.Birileri herhalde yanlış yaptığını söyledi ki, şimdi de U dönüşü yapıyor.Bence terörist Demirtaş yaptığı ile yaptığı aynıdır.İrakta ne yazık ki bir devlet ve yargı erki olmadığı için yargılama ihtimali yok.Zaten o da buna güveniyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR