İran Devrimi’nden sonra bir ilk

Ceviz Ağacı' İran Devrimi’nden sonra gösterime giren 'ilk yabancı film' oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 04.09.2022 19:17 GÜNCELLEME 04.09.2022 19:17 DÜNYA
İran Devrimi’nden sonra bir ilk
İran Devrimi’nden sonra bir ilk

Tahran'da galası yapılan yönetmen Faysal Soysal'ın ödüllü Türkiye-İran ortak yapımı filmi "Ceviz Ağacı", İran'daki birçok sinema salonunda Farsça alt yazı ile izleyiciyle buluşacak.

önetmenliğini Faysal Soysal'ın yaptığı Türkiye-İran ortak yapımı "Ceviz Ağacı" filminin galası İran’ın başkenti Tahran’da yapıldı.

Başrollerinde Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil ve Rıza Akın'ın yer aldığı, Türkiye-İran ortak yapımı filmin galasına, film ekibi ve başrol oyuncuları ile Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, İranlı yönetmen Mecid Mecidi, birçok ünlü yerli oyuncu ve sinemasever katıldı.

İran’da sinema üzerine mastır yaptığını ve İranlı birçok sanatçı ile tanıştığını söyleyen yönetmen Faysal Soysal, “Onlarla çalışmak arzusundaydım. Farabi’ye başvuru yaptık ve Farabi ilk defa bir Türk filmine ortak yapım desteği verdi.” diye konuştu.

DEVRİMDEN BERİ BİR İLK

Soysal, bu filmin Türkiye ile İran arasında yapılmış ilk ortak yapım olduğunu kaydederek, “Bunun yanı sıra İran’da devrimden sonra 43 yılın ardından İran sinemalarında ilk defa Türkçe konuşulan bir film vizyona girmiş olacak. Bunun iznini almak çok zor oldu. İranlı seyirciler ilk defa Türk yapımı bir filmi perdede iki hafta boyunca izleyecekler.” dedi.

İran’dan iyi bir geri dönüş alacaklarına inandığını ifade eden Soysal, ilerde yeni eserler ortaya çıkacağını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Oyuncu Serdar Orçin da “Ceviz Ağacı” filminin yaklaşık iki senedir dünyada inanılmaz bir yolculuğa çıktığını ve 20’ye yakın ödülle döndüğünü aktardı.

İran’da 43 yılın ardından ilk defa yabancı bir filmin vizyona girdiğini aktaran Orçin, bunun Ceviz Ağacı filmi olmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Orçin, İran’a gelmek ve buradaki seyirciyle buluşmanın kendileri için heyecan verici olduğunu ifade ederek, “Bunun bir açılış olmasını yürekten diliyorum. Biz İran filmlerine son yıllarda ne kadar meftun olduysak İran halkının da bizim filmlerimizi izlemesini arzu ederim.” ifadelerini kullandı..

Filmin oyuncularından Kübra Kip ise, “Öncelikle İran’da uzun zamandan sonra gösterimi yapılacak ilk yabancı film olduğunu öğrendim. İlki gerçekleştiriyor olmak çok güzel ve umarım devamı gelir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs ise bu tür kültürel faaliyetleri önemsediklerini, özellikle sinemanın kültürel yakınlaşma ve etkileşim açısından etkili olduğunu ifade etti.

Sinemanın insanları birleştiren, ülkeler arasındaki bağları arttıran, farklı insanların birbirini tanımasını sağlayan önemli bir aracı rolü gördüğünü söyleyen Örs, Ceviz Ağacı filminin büyük bir başarıya ulaşacağını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

[Yönetmen Faysal Soysal.]
Yönetmen Faysal Soysal.

Bol ödüllü film

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT’nin yapım desteği sunduğu film, aralarında 14. Hamilton New York Film Festivali, 27. Adana Film Festivali, Torino Underground Film Festivali, Balkan Panorama Film Festivali, 6. Londra Şehir Ödülleri Festivali'nin olduğu çok sayıda festivalden 20’ye yakın ödülle döndü.

İran'daki birçok sinema salonunda Farsça alt yazı ile izleyiciyle buluşacak olan Ceviz Ağacı filminin konusu ise şöyle:

"Birçok açıdan silik ve pasif bir karakteri olan edebiyat öğretmeni Hayati, karısı tarafından hor görülüp terkedilir. Bir süre sonra ataerkil özellikteki kasabada kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedi bulunur. Hayati cesedin karısına ait olduğunu iddia edip başkasının işlediği cinayeti üstlenir. Peki ama işlemediği bir cinayeti neden üstlenir insan? Film bu sorunun peşinde insanın en saklı, en gölgede kalmış, derin taraflarını aydınlatmaya çalışırken tutunamayış, kadın cinayetleri, şiddetin binbir yüzü, edebiyat, tutkular ve pişmanlıklar gibi uğraklarıyla dünya yüzünde şerefli bir insan olmanın imkanını sorguluyor."

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 4
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasil bir millet olduklari bellidegil ermeni bozuklari turkiyenin basina bela olacak bu iran mit irana odaklansin yoksa bu ermeni bozuklari turkiye dusmani
    Cevapla
  • Eğriye eğri... 1 yıl önce Şikayet Et
    Ermenilerden çok daha kadim etkin bir milleti, köksüz yan dal bir millete benzettin ya, aklınla bin yaşama , zarar olur. Düşman mi evet ama gücünü ve kökünü de bilmek lazım
    Cevapla
  • Tsli 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar baskı kötü sonuç getiri bence. 43 yıldır yabancı film yokmuş. O zaman korsan vardır. Mutlaka bir yerde patlar. Şimdilik Van'da.
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Yabanci film var iran vod larda nemava filimo.. televebun kanal ve vod larda hepisi yabanci film ve dizi ama bir yabanci filming galasi ve acilisi sinamalarda ilk defa
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR