Finlandiya ve Polonya'dan petrol sızıntısı açıklaması: Arkasında Rusya olabilir

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Baltık Denizi’ndeki doğalgaz boru hatlarındaki sızıntılara ilişkin “sabotaj” ihtimalinin “göz ardı edilemez” olduğunu belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2022 11:41 GÜNCELLEME 29.09.2022 11:41 DÜNYA
Finlandiya ve Polonya'dan petrol sızıntısı açıklaması: Arkasında Rusya olabilir
Finlandiya ve Polonya'dan petrol sızıntısı açıklaması: Arkasında Rusya olabilir

Fin Bakan Haavisto,  "Sabotaj göz ardı edilemez, bunun cezai bir mesele olarak soruşturulması gerekiyor. Polonya, Baltık Akımı boru hattını açtığı sırada yaşanan bu sızıntıların zamanlaması, eğer kasıtlı yapıldıysa ne kadar dikkatli olmamız gerektiğinin ve ne kadar savunmasız olduğumuzun göstergesi" dedi.

Haavisto, gaz sızıntılarına ilişkin Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile görüştüğünü, mevkidaşlarının da sızıntılara ilişkin sabotaj ihtimali üzerinde durduğunu aktardı. Haavisto, konunun daha fazla araştırılmaya ihtiyacı olduğunu ve soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

Haavisto, soruşturma sürecinde İsveç ve Danimarka’ya “her türlü desteği vermeye hazır olduklarını” vurguladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) de kendileriyle “hemfikir” olmasının oldukça önemli olduğunu belirten Haavisto, Avrupa’ya gaz akışı sağlayan “ana boru hattı ve enerji bağlantısına herhangi bir kasıtlı zararın çok ciddi bir durum” olduğunu vurguladı.

SIZINTILARIN ARKASINDA RUSYA'NIN OLMASI MAKUL

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ise Polonya Radyosu'na yaptığı açıklamada, Kuzey Akım sızıntılarının nedeninin araştırmacılar tarafından belirleneceğini ifade etti.

Baltık Denizi bölgesindeki enerji güvenliği durumuna bakıldığında sızıntıların arkasında Rus servislerinin olduğuna inanmanın makul göründüğünü dile getiren Rau, "Rusya, enerji güvenliği konusunda Avrupa'daki bölünmeleri derinleştirmek için boru hatlarına zarar vermiş olabilir. " dedi.

Rau, Kuzey Akım boru hatlarındaki sabotajın bir benzerinin Norveç gazını Polonya'ya taşıyan "Baltic Pipe" boru hattına da yapılabileceğini ve Rusya'nın amacının Avrupa'yı korkutmak olduğunu sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında üç sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin bölgeye yanaşmaması uyarısı yapılmıştı.

İki ülke de sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı.

AB de Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını bildirmişti.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatları, gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos'ta durdurulmuş, Kuzey Akım 2 ise henüz çalıştırılmamıştı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Almancı 1 yıl önce Şikayet Et
    yok daha neler
    Cevapla
  • msfr 1 yıl önce Şikayet Et
    yahu tum dunyanin gozu onunde gostere gostere amerika yapti. bunlara hala salaga yatiyor.
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    abd tehdit ediyordu bunlar hala rusyayi goruyor tehdit olarak adam ekmek tknesini niye vursun
    Cevapla
  • hemmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye Amerika demiyorsunuz, çakallar? Vana zaten Rusya'nın elinde. İstediği zaman açar, kapatır. Niye kendi kendine zarar versin, ahmaklar? Bunun tek sorumlusu ve yapanı Amerika'dır. Çünkü sizin gibi zavallıları kölesi yapmak, Rusya'yı da zayıflatmak ister de ondan. Bu büyük şeytanın işi. Şeytanı aklamayı bırakın.
    Cevapla
  • Soner 1 yıl önce Şikayet Et
    Su avrupalilar tam bizdeki CHP liler gibi , ne desen onandiramazsin kafa oyle bir gitmiski istedigini yap yine gerecege inandiramazsin !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR