James Webb teleskobu sarmal galaksinin "kemiklerini" gözler önüne serdi

Uzay teleskobu, 13,5 milyar yıl öncesini, yani evrenin yeni oluştuğu zamanı gözlemleyebilecek kadar güçlü.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2022 12:41 GÜNCELLEME 30.09.2022 12:41 DÜNYA
James Webb teleskobu sarmal galaksinin "kemiklerini" gözler önüne serdi
James Webb teleskobu sarmal galaksinin "kemiklerini" gözler önüne serdi

SarmalEn gelişmiş teleskop James Webb, sarmal galaksi IC 5332'nin "kemiklerini" görüntüledi. Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency-ESA), galaksinin gözalıcı fotoğrafını dün yayımladı.

Dünya'nın 29 milyon ışık yılı uzaklığındaki IC 5332, 66 bin ışık yılı genişliğinde. Galaksinin boyutu, Samanyolu'nun üçte biri büyüklüğünde.

Uzay ajansı, Hubble'ın fotoğrafında sarmal kolları ayırıyormuş gibi duran karanlık bölgelerin olduğunu kaydetti. James Webb'inkinde ise "sarmal kolların şeklini yansıtan sürekli yapı karmaşıklığı" dikkat çekiyor.

Görseller, teleskopların algıladığı farklı dalga boylarına bağlı olarak farklı yıldızları ortaya çıkarıyor.

İki görüntü arasındaki fark, galaksinin tozlu bölgelerinden kaynaklanıyor. Kozmik toz, morötesi ışığı engelleyebiliyor. Dolayısıyla Hubble'ın görüntüsü daha koyu görünüyor. James Webb ise kozmik tozun arkasını ortaya koyabiliyor.

 

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Zavallı seni
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Konuyu nasıl imam hatipe getirdiniz anlayamadım, liselerin yüzde kaçı imam hatip bilginiz varmı, diğer liselilerin elini kolunu bağlayanmı var
    Cevapla
  • James webb 1 yıl önce Şikayet Et
    bu teleskop bilim dunyasinda cok sarsici bilgiler elde edecek bence. ilgi duyanlar muhakkak arastirsin cok ciddi bir teknolojik urun. hakikaten hayran kalmamak elde degil . bizlerin de o seviyeye gelmesi icin cok ciddi bir altyapiya ihtiyacimiz var. bir de merakli ve bilime yatkin grnclerimizi dogru yonlendirelim. imam hatip bu meseleyi cozmez. maalesef din anlayisimiz kabuller uzerine oldugundan orda sorgulayan farkli dusunebilen bir nesil cikmaZ
    Cevapla
  • ahiii 1 yıl önce Şikayet Et
    bunu psikologlarda cozemez turunun son örneği
    Cevapla
  • öylesini birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    ne zihinmiş arkadaş, bi bitmediniz be, bre gafil, insanın ufkunu açan, onu düşünmeye, okumaya ve araştırmaya sevkeden dinimiz değilmidir? bu teleskobu uzaya gönderenlerin ataları daha taharet nedir uzay nedir bilmiyor iken Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Ferganinin neler yaptığını, kimleri nasıl etkilediğini bi oku. onların teleskobu bizim imanımızı ve düşüncelerimizdeki derinlikleri gözlemlemeye muktedir değil tmm?
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok enteresan bi kafa yapınız var arkadaşım. Bir psikoloğa görünmeni tavsiye ederim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR