Son dakika haberi: ABD, Suudi Arabistan'a resti çekti: Bundan sonra...

Son dakika... Beyaz Saray'dan, OPEC+ grubunun kararının Rusya'ya Ukrayna savaşında manevi ve askeri destek sağlamakla eş değer olduğu açıklaması geldi. Kirby diğer OPEC ülkelerinin Suudi Arabistan'a destek vermek istemediğini öne sürdü.

ABONE OL
GİRİŞ 14.10.2022 06:39 GÜNCELLEME 14.10.2022 07:00 DÜNYA
Son dakika haberi: ABD, Suudi Arabistan'a resti çekti: Bundan sonra...
Son dakika haberi: ABD, Suudi Arabistan'a resti çekti: Bundan sonra...

Son dakika haberi... Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının Rusya'ya Ukrayna savaşında manevi ve askeri destek sağlamakla eş değer olduğunu söyledi.

Kirby, bundan sonraki süreç için gözlem yapacaklarını ve Suudi Arabistan'ın Rusya'nın yanında olup olmadığını değerlendireceklerini, ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini değerlendirmeyi sürdüreceğini belirtti.

Kirby, Zoom üzerinden yaptığı brifingde, ABD'nin dış politikasına ilişkin gazetecilere bilgi verdi ve soruları yanıtladı. 

Benzin ve motorin fiyatlarını etkileyecek! Yeni tahmin: Yıl boyunca sürecekBenzin ve motorin fiyatlarını etkileyecek! Yeni tahmin: Yıl boyunca sürecek

ABD'den enerjide Türkiye ile iş birliğini artırma sinyaliABD'den enerjide Türkiye ile iş birliğini artırma sinyali

"KESİNLİKLE EKONOMİK DESTEK, BU PUTİN'E BİR RAHATLAMA VERDİ"

OPEC+ grubunun petrol kararının ardından Suudi Arabistan ile tırmanan gerginliğe değinen Kirby şunları kaydetti:

"Ukrayna savaşında, hiçbir ülkenin Rusya'ya manevi, askeri ya da ekonomik destek vermesini istemiyoruz. OPEC+'ın aldığı karar, kesinlikle bir ekonomik destekti. Ayrıca bu karar, Putin'e bir rahatlama verdiğinden ve Putin'in savaş mekanizmasına katkı sağladığından askeri ve manevi destek kategorisindedir."

Kirby, bundan sonraki süreç için gözlem yapacaklarını ve Suudi Arabistan'ın Rusya'nın yanında olup olmadığını değerlendireceklerini, ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini değerlendirmeyi sürdüreceğini belirtti.

John Kirby

"SUUDİLERİ DESTEKLEMEK ZORUNDA HİSSEDİYORLAR"

Kirby, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini azaltma kararının diğer OPEC üyesi ülkeler tarafından desteklenmediğini ancak bu ülkelerin kendilerini Suudi Arabistan'ı desteklemek zorunda hissettiklerini belirtti.

Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının ABD yönetiminin OPEC+ grubunun aldığı petrol üretimini düşürme kararının bir ay ertelenmesini istediğini ancak bu ertelemenin "olumsuz ekonomik sonuçları" olacağını belirttiği açıklamasına yanıt verdi.

Suudi Arabistan ve ABD arasında ipler geriliyor: Suudi medyası Biden'a ateş püskürdü!Suudi Arabistan ve ABD arasında ipler geriliyor: Suudi medyası Biden'a ateş püskürdü!

ABD'nin 'ilişkileri gözden geçirme' kararı sonrası Suudi Arabistan'dan jet açıklama!ABD'nin 'ilişkileri gözden geçirme' kararı sonrası Suudi Arabistan'dan jet açıklama!

"SUUDİ ARABİSTAN KONUYU SAPTIRMAYA ÇALIŞIYOR"

Suudi Arabistan'ın "konuyu saptırmaya çalıştığını" belirten Kirby, "Ancak gerçekler ortada. Rusya'nın saldırganlığına karşı tüm dünya Ukrayna'nın arkasında duruyor." ifadesini kullandı.

"DİĞER OPEC ÜLKELERİ SUUDİ ARABİSTAN'LA AYNI FİKİRDE DEĞİL"

Kirby, Rusya'ya karşı koalisyonda ABD'nin önemli bir rol oynadığını ve bu konuda Suudi Arabistan ile de görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, son haftalarda Suudların kendilerini petrol üretimini azaltma kararı konusunda çeşitli kanallarla bilgilendirdiğini aktardı.

Söz konusu kararın, yaptırımların gölgesindeki Rusya'nın gelirlerini artıracağına dikkat çeken Kirby, şunları kaydetti:

"Bu, yanlış bir yöndü. Suudi Arabistan'a üretimi azaltma hedeflerinin piyasada bir dayanağı olmadığını gösteren analizleri gösterdik ve bir sonraki OPEC toplantısına kadar işlerin nasıl gittiğini görmeleri için bekleyebileceklerini söyledik. Diğer OPEC üyesi ülkeler, bizimle özelden iletişime geçti ve Suudi Arabistan'ın kararına katılmadıklarını ancak onlarla aynı yöne gitmek zorunda hissettiklerini söyledi."

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan ile ilişkileri gözden geçirdiğini söylediğini anımsatarak, Suudi Arabistan'ın Rusya savaşında nerede durduğunu izlemeyi sürdüreceklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, 11 Ekim'de ABD Başkanı Biden'ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan ise önceki gün Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu söylemiş ve ham petrol üretiminde azaltmaya giden OPEC+ kararlarının ekonomik sebeplerle alındığını ifade etmişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada ise OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı sonrası yapılan açıklamaları incelediği aktarılan açıklamada, hükümetin, OPEC+ kararlarının "ekonomik çerçevenin dışında alındığı yönünde bir izlenim oluşturmaya çalışan ve gerçeklere dayanmayan" bu açıklamaları tümüyle reddettiği belirtilmişti.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • derviş 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm dünya Ukraynanın yanında mı? BM oylamayı dahi hatırlamıyorsunuz demek ki
    Cevapla
  • Tek 1 yıl önce Şikayet Et
    Alışmışlar beleşe almaya bunca yıl adamların kanlarını endiniz usa ülkesinde petrol çıkarmaz savaş da yedek bulunsun diye başka yerin petrol ve madenine el koyar pkk teröristlerin çaldığı o kadar petrol nereye gitti yada paraları kim yedi usa da
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Yukarıdaki verilere göre opec ülkelerinden üretimi kisan 3 ülke var.1 .Irak,2.İran 3.Venezüella. Kendi Verilerini bile inkar eden bir anlayış hakim tuhaf doğrusu.Haliylede arz talep dengesinde rakamların yükseltenler ortada.Serbest piyasa anlayışını baltalamak bu olsa gerek.
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ifadelerden şu anlaşılıyor ki Opec ülkeleri arasında Günde 10 milyon varil petrol üreten ve üyeleri arasında %82 lik üretimle açık ara 1 üretici olan Suudi Arabistani Abd cebime koymak istiyorum.Yani benim ulkem olacaksin demek istiyor ve tehdit ediyor bahaneler üreterek.Oysa Opec üyelerinin en çok yakıt üreten ülkesi açık ara .Ikiz kuleler misali galiba ileriki günlerde aylarda veya yıllarda Suudi Arabistanda Batı uçakları görülebilir veya başkasıyla yine bildirebilir uyarı olarak .Istedigini almak için bahane üretmek yeterlidir kusur gerekmez anlayışı.Bunun üzerine Rusya Çin hamelerini yapacaktır ve Dünya yönü biraz daha değişecektir.Stratejide alt etmişler yine.
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    anlarsınız ya ahmet bey demişler de. bu dünya amerikalı yahudilerin mülkü mü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR