BM'den TBMM'de kabul edilen dezenformasyon yasasına tepki

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen dezenformasyon yasasına tepki gösterdi. "Büyük endişe duyuyoruz" denilen açıklamada, Türkiye'de halihazırda ifade özgürlüğünün baskı altında olduğu iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2022 14:21 GÜNCELLEME 15.10.2022 15:05 DÜNYA
BM'den TBMM'de kabul edilen dezenformasyon yasasına tepki
BM'den TBMM'de kabul edilen dezenformasyon yasasına tepki

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, dezenformasyon yasanın Türkiye'de ifade özgürlüğüne büyük zarar vereceğini iddia etti.

Hurtado, yaptığı açıklamada, "Türkiye'de parlamentonun bu yasayı kabul etmesinden büyük endişe duyuyoruz" dedi.

Son dakika: Sosyal medya düzenlemesi Meclis'ten geçti!Sosyal medya düzenlemesi Meclis'ten geçti!

TBMM'de kabul edilen teklif sonrası CHP rahatsız oldu: AYM'ye gideceğizTBMM'de kabul edilen teklif sonrası CHP rahatsız oldu: AYM'ye gideceğiz

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KAPSAMINA DEĞİNDİ

Yasa uyarınca "yanlış bilgi yayanlara hapis cezası verilmesinin" öngörülmesine değinen Hurtado, "Uluslararası insan hakları hukukuna göre ifade özgürlüğü sadece 'doğru' bilgiyle sınırlı değildir, her tülü bilgi ve görüşü içerir. İfade özgürlüğünün sınırlanması sadece meşru ve gerekli hallerde uygulanır" diye konuştu.

"BU YASA KEYFİ UYGULAMALARA YOL AÇACAK"

Türkiye'deki yasanın keyfi uygulama ve ihlallere yol açacağını öne süren BM sözcüsü, bunun Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nde halkın bilgi edinme hakkı maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

Dezenformasyon Yasası'nda bu 5 kriter bir arada varsa suç sayılacakDezenformasyon Yasası'nda bu 5 kriter bir arada varsa suç sayılacak

"DAHA FAZLA BASKI ARACI OLARAK KULLANILABİLİR"

Türkiye'de halihazırda ifade özgürlüğünün baskı altında olduğunu iddia eden Hurtado, "Son değişiklikler gazeteciler ve insak hakları savunucuları dahil çeşitli kesimler üzerinde daha fazla baskıya alan açma riski taşıyor ve otosansürü teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

Hurtado, son yasanın Türkiye'de sivil toplum ve medyaya danışılmadan kabul edilmesini de eleştirerek, Türkiye'ye uluslararası hukuka uygun şekilde ifade özgürlüğüne saygı duyulmasını sağlama çağrısı yaptı.

KAYNAK : Haber7
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 609 TÜMÜ
  • Abidin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu yasaya yalancı iftirafçılar fitne fesat cılar itiraz ederler
    Cevapla
  • medo 2 yıl önce Şikayet Et
    Çokta umurumuzdaydı, bize çemkireceğinize gücünüz yetiyorsa önce ABD deki olaylara bir bakın.
    Cevapla
  • Atmaca 2 yıl önce Şikayet Et
    Yasal değilse sana atlamak istiyorum barta bu benim hakkım
    Cevapla
  • mustafa yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Topumun huzur ve güvenini sarsacak yalan haberlere bel bağlayarak siyaset yapmak, ülkeye zarar vermenin dişinda , bu haberlerden fayda sağlayacağını sananlar da yanılır.Yalan haber yayarak kişinin hak ve kişiliğine zarar vererek çıkar sağlayan siyasetci de .kazdığı kuyuya kendi düşer.Ülkesini. HER FIRSATTA ,başka ülkelere şikayet eden siyasetcinin de ülke sevgisinden şüphe edilir.Ülkmizi ziyaret eden yabancı siyasi aktörlerin kendi ülkelerini sikayet eden birine rastladınız mı. Bize akıl veren AB veABD NİN Türkiyenin huzurunu bozmak için ne kadar çaba harcadıkları ortada iken .açıktan açığa belli iken bu ülkelerden medet ummak ne kadar üzücüdür.
    Cevapla
  • isoo 2 yıl önce Şikayet Et
    bizi eleştiren Avrupa önce aynaya bakın siz o kadar çok insan hakkı ihlal ediyorsunuz ki ellerinizden mazlum kanı damlıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR