Yunan korgeneralin MİT ve Hakan Fidan korkusu: Endişe verici

Yunan Korgeneral Lazaros Kampouridis, "Erdoğan'ın tüm resmi ziyaretlerinde ve yabancı ülkelerdeki temaslarında; Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın da yer alması endişe verici" ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.11.2022 15:35 GÜNCELLEME 08.11.2022 17:51 DÜNYA
Yunan korgeneralin MİT ve Hakan Fidan korkusu: Endişe verici
Yunan korgeneralin MİT ve Hakan Fidan korkusu: Endişe verici

MİT'in artan operasyonel gücü ile ilgili, Pentapostagma isimli Yunan medya kuruluşunda bir yazı yayımlandı. Analizde, Yunan Korgeneral Lazaros Kampouridis'in görüşleri yer aldı.

Kampouridis, Yunan sitesine şu açıklamalarda bulundu:

"Erdoğan'ın tüm dış ülke ziyaret ve temaslarında MİT Başkanı Hakan Fidan'ın varlığı endişe verici bir nokta.

Daha önce Türk Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın sınır dışında üstlendiği görevleri, artık MİT'in başarıyla yürütmesi soru işaretlerine sebep oluyor.

MİT unsurlarının yabancı ülkelerdeki operasyonları, Yunan topraklarında da üstlenebileceği olası gizli görevler bağlamında endişeye neden oluyor. Örneğin, Batı Trakya ve Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı diğer yerlerde MİT'in derin operasyonları beklenebilir.

MİT, Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte, Suriye'de Ankara'yı Rus çıkarları için vazgeçilmez hale getirdi. MİT, Suriye'deki muhalif gruplarla temasları da yürüterek, Ankara'nın sahadaki politikasını uygulayan Özgür Suriye Ordusu'nun oluşumuna neden oldu.

Operasyonel düzeyde MİT, bölgedeki YPG/PKK örgütlerinin liderlerine yönelik operasyonlar yürütüyor ve böylece Ankara'nın Suriye'nin kuzeyinde geniş tabanlı yeni bir silahlı operasyon gerçekleştirememesi durumunu telafi etmiş oluyor.

MİT'in Irak'taki rolü, hem siyasi hem de operasyonel düzeydeki gelişmeleri etkilediği için, Türkiye'nin çıkarları açısından son derece önemli. Hakan Fidan'ın, Sünni İslam'ın çeşitli ideolojik grupları ve IKBY ile sürdürdüğü mükemmel ilişkiler göze çarpıyor.

Fidan'ın, Eylül'de Bağdat'a yaptığı ziyaret ve siyasi yetkililerle yaptığı görüşmeler, Irak'ın içişlerine müdahale gibi olumsuz yorumlara neden olsa da operasyonel düzeyde MİT Irak'ın kuzeyde başarılı operasyonlar gerçekleştirdi. PKK yöneticileri etkisiz hale getirildi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya başvurması ve ardından Ankara'nın şantaj uygulaması MİT'in yeteneklerinin bir ürünü. Ankara'nın İttifak'a dahil olmaları için her iki ülkeden talep ettiği FETÖ'cü ve PKK-YPG'lılar, Türk tarafının elini güçlendirdi.

MİT, Türkiye'deki İran tehdidine karşı İsrail vatandaşlarının güvenliğine yönelik operasyonları ve özellikle önde gelen Hamas yetkilileriyle olan temasları nedeniyle, Ankara-Tel Aviv ilişkilerinin normalleşmesinde önemli bir rol oynadı.

MİT'in yeni operasyonel rolü Yunanistan için ne anlama geliyor?

Eskiden, provokasyonların yanı sıra "operasyon alanını hazırlamaya yönelik ileri harekat", Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın işiydi.

MİT'in yeteneklerinin yeniden yapılandırılması ve yükseltilmesiyle birlikte, Batı Trakya'da ve diğer bölgelere odaklanan (Müslüman nüfusun yaşadığı yerlerde) derin operasyonlar beklenebilir.

MİT'in yeni operasyonel yeteneklerinin muhtemel yansıması, iç güvenlik ağımızda boşluklar yaratıyor. Bu boşlukların ivedilikle doldurulması gerekecek.

MİT yetkililerinin donanımlı İHA'lar kullanarak Suriye ve Irak'ta nokta operasyonlar yapması, sınır hattındaki hedefleri vurmak için çok tehlikeli bir operasyon olasılığın işaretini veriyor."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Şaban uçar 1 yıl önce Şikayet Et
    İsmi duyulmayan yani bizim bilmedidiğimiz savaşları kazanan abilerimiz kardeşlerimiz biz türk milleti olarak herzaman yanınızdayız allah büyüktür allah iyinin yanındadır
    Cevapla
  • Şaban uçar 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah türk ısthbarat mensubunu korusun
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de Hakan Fidan lar ve görünmez kahramanlar Rabbim sizleri esirgesin Rabbim sizlerle ve tüm güvenlik güçleri mize güç ve kuvvet versin inşallah ayağınıza taş değdirmesin inşallah
    Cevapla
  • Ates Erkartal 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk bayrağini direkten indirmeye çalişirken , alnindan vurulan yunan in videosunu tekrar tekrar yayacan sosyal medyada !!!
    Cevapla
  • Fahri Özcan 1 yıl önce Şikayet Et
    Gâvuru korkutmak öldürmekten daha eftalmiş yüreksizlerin korkmak gibi bir huyu vardır biz onları korkularıyla baş başa bırakalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR