Kovid-19 Çin'de tekrar patladı: Bir günde 37, son 20 günde 250 milyon vaka

Çin'de, "Sıfır Kovid-19" politikasının rafa kalkması sonrası vaka sayıları korkunç boyutlara ulaştı. Bazı hastanelerin morglarında yer kalmazken, uzmanlar delta gibi yeni bir varyantın ortaya çıkmasından endişe ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 23.12.2022 16:14 GÜNCELLEME 23.12.2022 16:18 DÜNYA
Kovid-19 Çin'de tekrar patladı: Bir günde 37, son 20 günde 250 milyon vaka
Kovid-19 Çin'de tekrar patladı: Bir günde 37, son 20 günde 250 milyon vaka

2019'un son günlerinde ortaya çıktıktan sonra farklı mutasyonlarla küresel bir salgın halini alan ve 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Kovid-19 salgını, başladığı ülke olan Çin'de yeniden hızını ve etkisini artırdı.

Salgının başlamasından bir süre sonra "Sıfır Kovid-19" politikası izlemeye başlayan ve bu kapsamda çok sıkı gözetleme, test, karantina uygulamalarını hayata geçiren Pekin yönetimi, hem halktan gelen tepkiler hem de ekonomideki durgunlukla birlikte bu yasakları ve kısıtlamaları kaldırmıştı.

MORGLAR DOLDU, YENİ VARYANT ENDİŞESİ

Fakat kısıtlamaların kaldırılmasından sonra geçen kısa süre içerisinde Çin'de vaka ve ölüm sayıları hızla artmaya başladı. Fransız haber ajansı AFP, önceki gün servis ettiği haberde, morglarda yer kalmadığını ve ölümlerin hızla arttığını belirtirken, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg de endişe yaratan bir gerçeğe parmak bastı. Bloomberg, Çin'de oluşan yeni "Kovid tsunamisinin" yeni ve daha tehlikeli bir varyanta evrilebileceğini ve böyle bir durumun ise bütün dünyayı etkisi altına alabileceğini aktardı.

En son Omicron varyantıyla yeni ve küresel bir mutasyon oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar, "Çin salgının başından beri işe yaradığı kanıtlanan mRNA aşılarını kullanmadı. Ve bu sebeple Çin halkının bağışıklığı düşük olduğu için hastalık daha bulaşıcı bir virüs haline gelmiş olabilir" yorumunu yaptı.

"HIZLICA HAREKETE GEÇİLMELİ, TEHLİKE BÜYÜK"

Çin hükümetinin Kovid-19 vaka ve ölüm sayıları ile ilgili resmi bilgiler vermediğini ve vaka ve ölüm sayılarını gizlediğini öne süren Profesör Daniel Lucey de bu duruma dikkat çekti.

Amerikan Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'nde görev alan ve aynı zamanda Dartmouth Üniversitesi'nde görevli olan Lucey, "Çin'de önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda Omicron'un yeni alt varyantlarının oluşması kesin. Fakat bunu erken tespit etmeli ve hızlı harekete geçmeliyiz. Bu yeni varyant daha bulaşıcı, daha ölümcül olabilir, ilaçları, aşıları aşabilir. Ayrıca bu varyantları tespit etmek de daha zor olabilir" dedi.

"DELTA VARYANTI GİBİ OLABİLİR"

Öte yandan Lucey, 2020'nin sonlarında Hindistan'da ortaya çıkan ve daha ölümcül ve tehlikeli olan Delta varyantının bir benzerinin yaşanabileceğine dikkat çekti. Böyle bir senaryo olmasının kesin olmadığını fakat dünyanın buna hazır olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, Çin'deki durumun yeni varyantlar için bir zemin oluşturduğunu söyledi.

New South Wales Üniversitesi'nde görevli olan Stuart Turville ise, "Bağışıklık dünya genelinde koruma sağlıyor fakat Çin'de bağışıklık düşük olduğu için durum çok daha farklı" dedi.

Bloomberg'e konuşan Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nde görevli Alex Sigal de "Bağışıklık seviyesi çok düşük olduğu için yeni virüslerin çıkması için bir zemin oluşuyor" dedi.

DSÖ'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'deki vaka artışından endişe duyduklarını ve Çin hükümetinin ülke genelinde en yüksek risk altındaki insanları aşılamaya odaklaması gerektiğini ifade etti.

BİR GÜNDE 37, SON 20 GÜNDE 250 MİLYON VAKA

Bloomberg ve Financial Times'ta bugün yayımlanan ve Çinli üst düzey hükümet yetkililere dayandırılan haberlere göre, Çin'de bir günde yaklaşık 37 milyon kişi Kovid-19'a yakalandı; son 20 günde ise 250 milyon kişinin testi pozitif çıktı. 250 milyon, Çin nüfusunun yüzde 18'ine tekabül ediyor.

KAYNAK : Haber7
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 70 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çim ile ilgili bütün kapıları kapayın
    Cevapla
  • Arif inanç 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar savaş ve olayın olduğu yerlerde su yok, temizlik yok, hijyen yok, dikkat yok.... yok da yok. Ama covit ten bahseden de yok. Demek ki neymis; Çin ve istedikleri ülkeleri bitirmek için yapılan ayak oyunları sanki bunlar. AB de ele geçirilmiş . Japonya dan bir haber yok. Avustralyada bir haber yok. Güney Amerika ülkelerinden bir haber yok. Biz de haftalik haber var hiç olmaz Sa. Bu vebal kim yada kimlerin basının altından çıkmış ise çok can yakar çok. Saygılarımla
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    kameralar nerede nereye el salliyoruz
    Cevapla
  • Eskimalatyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hastalığa inanmayanlara tavsiyem sakın covid 19' u hafife almayın. Çünkü ilk küresel salgında 3 amca, anaanne, dede ve iki yengemi kaybettik ve en erken ile en geçin arası en çok 6 aydır. Yani bunları 6 ay içerisinde kaybettik. Bu yorumu okuyanların bazılarına yazdıklarım hikaye gibi gelebilir ama kesinlikle hikaye değil. Maalesef gerçek ve her birinin dikili taşı var.
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir yerde bu hastalık virüs düzgün bir şekilde anlatılmadı hep ölü sayısı verildi kovit hastalıktan öte bir durum haline geldi korku pompalama ve bundan bir sonuç elde etme son zamanların en dikkat çekici olayları kovit Ukrayna daki savaş karabağ Suriye mavi vatan Akdeniz Türk yunan gerilimi Libya ve Türk birliği dikkat ederseniz olaylar hep Türkiye ve çevresi işin en ilginç tarafıda Türk savunma sanayinin ışık hızında ilerlemesi kovit hastalık olabilir ama siyasi yönü ön planda bütün bunları birleştirince bir resim ortaya çıkıyor gibi ama yeni düzen müçadelesi devam ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR