Rusya’ya 200 milyar dolarlık darbe! Putin Bu kadarını hesap edemedi...

Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Batılı ülkelerin ağır yaptırımlarıyla karşılaşan Rus ekonomisinin bu yıl 200 milyar dolar küçüleceği öngörülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 31.12.2022 06:25 GÜNCELLEME 31.12.2022 12:05 DÜNYA
Rusya’ya 200 milyar dolarlık darbe! Putin Bu kadarını hesap edemedi...
Rusya’ya 200 milyar dolarlık darbe! Putin Bu kadarını hesap edemedi...

Ukrayna'nın işgalinin ardından gelen Batı yaptırımları Rusya'nın ihtiyacı olan ürünleri ithal etmesini imkânsız hale getirdi. Yabancı yatırımcılar uzak duruyor, ülkenin binlerce eliti göç etti ve ana ihracatının fiyatı düştü.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı ülkesini yalnızlığa itti. Moskova, hızla Kuzey Kore ekonomik modeline yaklaşırken ekonomisindeki büyük kapanma 2023'te daha da hızlanacak.

Ukrayna'nın işgali, büyük ölçüde petrol ve gaz ihracatına bağımlı olan Rusya'ya zarar verdi. Her ne kadar 2022 başlarındaki yüksek fiyatlar ülkeye yardımcı olduysa da, dünyanın geri kalanı hızlı bir şekilde uyum sağlayarak arzı değiştirdi.

ABD gibi ülkeler bazı durumlarda daha fazla ihracat yaptı. Rusya'nın Ural ham petrolünün fiyatı Mart 2022'deki zirvesine göre şimdiden % 40 düştü. Rusya artık durgunluğun nüfusu üzerindeki darbesini hafifletecek kaynaklardan yoksun gibi.

200 MİLYAR DOLAR KÜÇÜLECEK

Sonuç olarak, Rus ekonomisi büyük darbe alacak Uluslararası Para Fonu (IMF) Rusya ekonomisinin 2023'te % 2 büyüyeceğini öngörmüştü. Kurum şimdi ise ülkenin büyüme oranının 2022'de % 3 küçüldükten sonra % 2,4 gerileyeceğini öngörüyor. Büyümedeki sert gerileme Rus para birimi rublenin 2021 döviz kuru baz alındığında, yaklaşık 200 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) kaybı anlamına geliyor.

SAVUNMA BÜTÇESİNDE YÜZDE 20'LİK ARTIŞ

Reuters’ın haberine göre, bu da zaten kötüleşen mali durumu daha da kötüleştirecektir. Bank of Finland ekonomistleri tarafından yaklaşık 53 milyar dolar olarak tahmin edilen savunma harcamalarındaki artış nedeniyle harcamalar 2022 yılında % 20'den fazla arttı. Rus hükümeti son yıllardaki ilk bütçe açığını telafi etmek için zor günler için ayrılan destek fonunu adeta yağmalamak zorunda kaldı. Rubleyi diğer para birimlerine konvertibl tutmak her geçen ay daha da zorlaşacak.

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Circassian55 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve rusofil sefiller olmadan dünya daha güzel olur. viran olasın, yıkıl rusya.
    Cevapla
  • Yavuz Özmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Saçma yorum yazma. Abd ve ab ye karşı yazsan daha olumlu olurdu. Stalinin Rusyası değil
    Cevapla
  • canturk 1 yıl önce Şikayet Et
    savaslar uzadıkca savasa mudahıl olanlar cogalıyor burdan bır ders çıkartmalıyız gırecegımız savas da cok hızlı sonuc almalıyız mıllet toparlanıyoruz karar verıyorum yazısıyorum dusunuyorum dıyene kadar sız sonuca baglamalısınız yunan savası ornek bır gunde tum sıstemerı alt ust yapıyı cokertıp caresız koymalıyız uc gunde savasamaz savasmayı dusunemez hale gelmelı etkılı ve can damarına derın darbeler ındırerek cok kısa zamanda etkılı bır o kadarda caresız bırakacak bır savas taktıgı gelıstırmelıyız savas uzadıkca katılım artıyor katılım arttıkca hem borsada hemde ekonomik olarak cok buyuk zararlar goruyor ulkeler kısa zamanda cok ısler basarmalıyız oldu bıttıye getırmelıyız
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    imf demiş yahu bunlar bugün söylerler yarın çark ederler, Türkiye için büyüme rakamlarını kaç sefer değiştirdiler hatırlayın
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Japon denizinde yüksek rezervli doğal kaynaklar bulunmakta yakın zamanda bu bölgede kore çin rusya ve japonya Abd büyük bir çıkar çatışmasına girerler rezerv çok büyük
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus doğalgazını boru hattıyla hem Trakya Silivri , hemde Adana Ceyhan'a taşımalıyız . Hem Super Cooler LNG tesisleri ve Elektrik Çevrim Santralleri inşa eder , Hem Avrupa ve Ortadoğuya elektrik satar , Hemde LNG tankerleri ile Okyanus aşırı ülkelere LNG ihraç ederiz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR