Rena Netjes: PKK/YPG bölgede baskı rejimi kuruyor

Hollandalı araştırmacı Rena Netjes, terör örgütü PKK/YPG'nin karanlık yüzünü defalarca ifşa etti. Ancak yazdığı raporlar ve verdiği mülakatlarda söyledikleri, ölüm tehditleri almasına yol açtı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.01.2023 01:22 GÜNCELLEME 05.01.2023 10:32 DÜNYA
Rena Netjes: PKK/YPG bölgede baskı rejimi kuruyor
Rena Netjes: PKK/YPG bölgede baskı rejimi kuruyor

Hollandalı araştırmacı Rena Netjes, 2016'dan beri Suriye'nin kuzeyinde araştırmalar yapıyor.

Yazdıkları ve söyledikleri sebebiyle hem kendisi hem de ailesi terör örgütleri tarafından tehdit ediliyor.

Netjes'e göre bunun sebebi "gerçekleri aktarması."

"Sahada özellikle Batı medyasından edindiğim bilgilerden farklı bir sonuca ulaştım. Bize söylenenlerle Suriye'de insanlardan dinlediğim bambaşkaydı. Hangisi doğruydu bunu araştırmalıydım. 2016'de ilk kez sınırı aşarak Suriye'ye gittim, araştırmalar yaptım. Vardığım sonuçları söylemekten de korkmadım. Batı'dan böyle bir ses duymak istemiyor olabilirler ama ben sesimi yükselteceğim."

Netjes, gözlemleri ve çalışmaları nedeniyle hedef oldu

Gözlemleri ve yaptığı saha çalışmaları onu terör örgütlerinin hedefi haline getirdi.

"Tehditler yaklaşık 1 ay önce başladı. Aynı hesaptan iki elektronik posta aldım, 'Düşündüğün kadar güvende değilsin. Seni bulacağız, Amsterdam'daki ve İstanbul'daki evlerinin adresi elimizde. Evinin önüne bir paket bırakabiliriz' şeklinde tehditler aldım. Bu İstiklal'deki patlamadan çok kısa bir süre sonraydı."

PKK/YPG gerçeğini ifşa eden Hollandalı gazeteci: Ölüm tehditleri alıyorumPKK/YPG gerçeğini ifşa eden Hollandalı gazeteci: Ölüm tehditleri alıyorum

Soruşturmalar başladı, tehditler kesilmedi

Bu durumu Türk emniyetine ve Hollanda otoritelerine haber verdi. Soruşturmalar başladı. Ama tehditler kesilmedi. Rena Netjes de sosyal medyadan yaşadıklarını duyurmaya karar verdi.

"Geçen hafta tekrar tehditler başladı. Kendilerini Rojava Kürtleri olarak tanıttılar ve 1 Ocak'ta aldığım tehditler, yaşadıklarımı insanlara duyurmaya itti. Cinsel içerikli profillere 'Seni ve aile üyelerini numaralarınızı koyacağız' dediler. 'Artık yeter' dedim. 'Çok korkunç bir şey olmadan bunu duyurmam lazım, soruşturma bekleyemem' diye düşündüm. Twitter'da paylaştım, sadece kendimi değil diğer insanları da korumak istedim. Benimle bağlamsal konuşmadılar, 'Sen çocukların kaçırıldığını söylüyorsun kanıtların var mı?' deselerdi 'Evet' derdim. Bunun yerine akrabalarımı işin içine katan, Suriye'yle ilgili bilgisi bile olmayan insanları dahil ettiler."

Hollandalı araştırmacı terör örgütü PKK'nın tehditlerine rağmen işine devam edecekHollandalı araştırmacı terör örgütü PKK'nın tehditlerine rağmen işine devam edecek

'PKK/YPG bölgede baskı rejimi kuruyor'

Netjes, terör örgütü PKK/YPG'nin bölgede baskı rejimi kurduğu görüşünde.

"YPG, Suriye'de çok küçük bir kesim. Özellikle Suriyeli Kürtler PKK'yı sevmiyor. Çoğunluğun nefret ettiğini bile söyleyebiliriz. Çünkü bir kere çok baskıcılar, kontrol ettikleri alan, aslında yüzde 70 oranında Arapların yaşadığı yerler. Arap kabileler de onları istemiyor. Çoğu genç Kürt, Irak ya da Türkiye'ye geldi ve dönmek istemiyor. Bunlar sadece DEAŞ'tan kaçmadı YPG'den de kaçtı. Ayrıca insanlar çocukları için farklı bir gelecek istiyor, çünkü orada çocuklar asla üniversiteye gidemiyor. İnsanlar çocuklarının doktor, avukat gibi mesleklere sahip olmasını istiyor. Bölge aynı zamanda ekonomik kuşatma altında."

"Terör örgütü, nüfusa terör taktikleri uyguluyor"

Hollandalı araştırmacı, terör örgütünün sivilleri de hedef aldığını söyledi.

"Batı'dan aldıkları onca para var ama insanlar için bir şey inşa etmediler. Buradaki petrolün bir kısmını da kontrol ediyorlar, ama halk fakirlik içinde. Çok baskıcı olduklarını, Kürt ve Suriyeli nüfusa terör taktikleri uyguladıklarını, bir bölgede DEAŞ'la mücadele ettiklerini ama Suriye'nin geri kalanında sivilleri hedef aldıklarını söylemem gerek. Hastane, kamp saldırıları buna örnek."

"Türkiye'nin kontrolündeki bölge en iyi koşullara sahip"

Rena Netjes, "Türkiye'nin kontrolündeki bölgelerin en güvenli alan" olduğunu da vurguladı.

"Türkiye'nin kontrol ettiği alanda bir şeyin hakkını vermek lazım, o da insanların özgür olması. Suriyeliler için bu bölge en iyi seçenek. Ben o bölgeye giden biri olarak insanların konuşmaktan korkmadığı bir yer olduğunu biliyorum. Aynı zamanda hizmetler daha iyi. İnternet, elektrik, ihtiyaç duyulan her şeye sahipler. Bunlar diğer bölgelerde, Suriye'nin doğusunda böyle değil."

KAYNAK : TRTHABER
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Küresel zalim sermayenin beyin takımı Hollanda'da hatırlatırım. Ypg pkk deaş hepsi Yahudi askerleri. İslam'a Müslümanlara musallat olmanın bedelini mutlaka ödeyecekler İsrail Amerika İngiltere Fransa Avrupa Rusya ve Çin. Allah cc zalimlerden gafil değil. Hollanda'da Hristiyanlar'ın yarıya yakını çıkarcı menfaat perest sapık inanca geçti. Hristiyanlar esas bunları sorgulasın. Ne işiniz var Müslüman ülkelerde, hırsızlar sizi.
    Cevapla
  • baba vanga 1 yıl önce Şikayet Et
    doğrudur hiç medyatik olmayan küresel sermayenin beyin takımı her yıl bilderberg toplantıları sıfatıyla Hollanda nın ufak bir kasabasında bilderberg otelinde her yıl icra edilir ve amacı gizli gündem olarak küresel politik ekonomi ve askeri işbirliğinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır basına yansıdığı üzere TÜRKİYE den de her yıl katılım vardır mesela TÜRKİYE daimi temsilcisi koç ailesi ali babacan kemal derviş arzuhan doğan yalçındağ ümit Boyner cem duna Erkut yücaoğlu muhtar kent emre gönensay cengiz candar Mehmet ali brand ve saire……..
    Cevapla
  • mehmet. savaş 1 yıl önce Şikayet Et
    bes le. kar gayi. oysun. gozunu. derler. bizde. ata. sozu.
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun inşaAllah islamla şereflenir gardaşımız olursun
    Cevapla
  • Tamer 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada terör, savaş ve açlığın tek sebebi batılılardır, devran dönecek ektikleri bu terör tohumları kendi başlarına bela olacaktır inşaallah.
    Cevapla
  • Laheyli gurbetci 1 yıl önce Şikayet Et
    Ama Hollanda Tv kanallarinda savasin cocuklari ile ilgili reklam filmi yapiliyor. Savastan zarar goren cocuklar icin ve kucuk yasta eline silah verilen cocuklar icin yardim kampanyasi baslatildi. Filimde bombalanan sehirlerden kacan cocuklar var. Neden hicbir Tv kanali ve politikaci bu konu ile ilgili birseyler soylemiyor? Cunku Hollanda Amerikan baskisi altinda onlarin istemedigi hicbirseyi yapmazlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR