Avrupa tarihinin en ekstrem olayı: Gelenler umduğunu bulamadan dönüyor

Polonya, Danimarka, Çekya, Hollanda, Belarus, Litvanya ve Letonya’da Ocak ayında rekor sıcaklıklar kaydedildi. İklimbilimciler, havayı “Avrupa tarihinin en ekstrem olayı” olarak yorumluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.01.2023 15:16 GÜNCELLEME 05.01.2023 15:24 DÜNYA
Avrupa tarihinin en ekstrem olayı: Gelenler umduğunu bulamadan dönüyor
Avrupa tarihinin en ekstrem olayı: Gelenler umduğunu bulamadan dönüyor

Avrupa ülkelerinde Ocak ayı sıcaklık rekorları kırılırken, Fransa ve İsviçre’deki bazı kayak merkezleri beklenen kar yağışının olmaması sonucu kapatıldı.

AVRUPA TARİHİNDE İLK

Avrupa kıtasında 2023 yılının ilk günlerinde sıcak hava dalgası etkili oluyor. Avrupa'daki en az 8 ülkede yeni yılın ilk gününde Ocak ayı sıcaklık rekoru kırıldı. İklimbilimci Maximiliano Herrera tarafından toplanan verilere göre Polonya, Danimarka, Çekya, Hollanda, Belarus, Litvanya ve Letonya’da Ocak ayında rekor sıcaklıklar kaydedildi. Herrera, “Bunu Avrupa tarihinin en ekstrem olayı olarak kabul edebiliriz” ifadesini kullandı.

KAYAK MERKEZLERİ BOŞ KALDI

Polonya’nın başkenti Varşova'da sıcaklık 1 Ocak'ta 18.9 santigrat olarak ölçüldü. Çekya’nın Javornik kasabasında ise termometreler, 19.6 santigrat dereceyi gösterdi.
Ülkenin bazı bölgelerinde hava sıcaklığı 19 santigrat derecede seyrederken, bu seviyeye genellikle ilkbahar aylarında ulaşılıyor. Belarus’un Vysokaje şehrinde ise hava sıcaklığı 1 Ocak’ta 16.4 santigrat dereceye çıktı. Karlı manzaralarıyla tanınan İsviçre ise yıla 20 santigrat dereceyle başladı. İspanya’nın Bilbao kentinde de termometreler 25.1 santigrat dereceyi gördü. İspanya’nın kuzeyinde ve Fransa'nın güneyinde de şu anda yaz havası yaşanıyor.


İSVİÇRE'DE BİLE KAR YOK

Mevsim normalinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Avrupa’da kayak sezonu da açılamadı. Alpler’in kuzeyinde ve Fransa’daki Pirene Dağındaki kayak merkezleri, yaklaşık 1 ay önce açıldıktan sonra yükselen sıcaklıklar nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Fransa'nın Andorra sınırına yakın bir noktada bulunan Axe 3 Domaines kayak merkezi tamamen kapatılırken, kayak sporları destinasyonundan önemli bir yere sahip olan Portes de Soleil bölgesindeki Le Gets ve Morzine’de şu anda yalnızca ikişer pist açık kaldı. İsviçre’de de Splügen bölgesindeki kayak merkezi “yüksek sıcaklıklar" nedeniyle bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı. En yüksek rakımlardaki tatil köyleri açık kalırken, suni kar için kar makinesi kullanıldı. Hafta sonu Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan İsviçre'nin tatil beldesi Adelboden’de ise etkinliğin tamamının suni kar üzerinde düzenleneceği öğrenildi.

KAYNAK : İHA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • SELANİKLİTORUNU 1 yıl önce Şikayet Et
    2023 yılı Avrupa Kıtası özellikle ülkemiz güney batı illeri oldukça etkili yağışlar görülebilir geçmiş yıllardada benzer hava hadiseleri oldu Portekiz İspanyanın güneyi İtalyanın güneyi Fransanın batısı Belçika Hollanda hattı İngilterenin güneyi etkili aşırı yağışlara karşı oldukça dikkat etmeliler ülkemizdede bekliyorum Haziran ayının sonuna dek oldukça yağışlı sürece hazır olmalıyız yaşamda ciddi aksamalara yolaçabilecek yağışlardan bahsediyorum ciddi kuraklık var mevsimsel özellikler yağış tablosu önemli derecede bozuldu mevsimsel aylık yağışlar kısa sürede gerçekleşebilmekte malesef bu durumu yaşayacağız konunun uzman isimleri bilim insanları hemfikirler dikkatli olalım.
    Cevapla
  • Levrock 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada yilbasi günü -15 derece olmasi gerekirken 15-20 derece sicaklik yasandi. Hala ortalama 10 derece sicaklik var, ben böyle birsey görmedim, durum cok vahim.
    Cevapla
  • Belcikadan 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen normalde belcika simdi eksi 15 yakin olmasi gerekirken 15 yada 19 arasi gidip geliyor
    Cevapla
  • türk kelimesi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekstrem değil aşırı burası Türkiye
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR