Dünya büyüklüğünde: NASA yaşama elverişli bir gezegen keşfetti

NASA, dünyadan 100 ışık yılı mesafede yaşama elverişli bir gezegen (TOI 700) keşfetti. NASA araştırmacısı Gilbert, "Bu; bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biridir" açıklamasında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2023 21:02 GÜNCELLEME 12.01.2023 09:04 DÜNYA
Dünya büyüklüğünde: NASA yaşama elverişli bir gezegen keşfetti
Dünya büyüklüğünde: NASA yaşama elverişli bir gezegen keşfetti

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünya büyüklüğünde yeni bir gezegen bulunduğunu duyurdu.

NASA'nın açıklamasına göre, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS), yörüngesindeki Yunus (Dorado) Takımyıldızı'nın "yaşama elverişli bölgesinde" bulunan Dünya büyüklüğünde bir öte gezegen keşfetti.

Açıklamaya göre, "TOI 700 e" adlı bu öte gezegen, yörüngesindeki yıldıza suyun gezegen yüzeyinde var olmasına olanak sağlayacak mesafede bulunuyor.

NASA araştırmacısı Emily Gilbert yaptığı açıklamada, "Bu; bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biridir" dedi.

Bu keşfin, TOI 700 sistemini daha yakından takip etmek için heyecan verici bir ilerleme olduğunu vurgulayan Gilbert, son keşfedilen "TOI 700 e" öte gezegeninin, bir önceki keşif "TOI 700 d'den" yaklaşık yüzde 10 daha küçük ve TESS gözlemleriyle giderek daha küçük dünyalar bulunmasına da yardımcı olduğuna dikkati çekti.

Uzmanlar, daha önce "TOI 700" isimli sistemde "TOI 700 b, c ve d" olarak adlandırılan üç öte gezegen tespit etmişti.

TESS'in yeni bulguları, Amerikan Astronomi Derneğinin ABD'nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde düzenlenen 241'inci yıllık toplantısında araştırmacılarla paylaşıldı.

ÖTE GEZEGEN AVCISI TESS

Her biri baktığı yöndeki uzay boşluğunun dörtte birlik kesitini 27 gün kesintisiz gözlemleyen 4 büyük kamera donanımı içeren TESS uydusu, öte gezegenleri "geçiş" denilen bir konumda tespit etmeye çalışıyor.

"Geçiş" bir öte gezegenin yörüngesindeki yıldızın önünden geçtiği anı tanımlıyor.

Bilim insanları, bu anda yıldızın kameralara yansıyan parlaklığında oluşan azalmayı gözleyerek ışığın salım ve emilme miktarlarını ölçerek söz konusu gezegenlerin kütlesini, öz kütlesini ve atmosfer kompozisyonunu belirleyebiliyor.

KAYNAK : AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    GİDEBİLİRSENİZ YAŞARSINIZ 100 ışık yılı uzaktaymiş YANİ ışık hızıyla giderseniz 100 yıl sürüyor demektir bu!!! hehehehe
    Cevapla
  • Ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    6 lı Masa eşrafını göndersek de hayat olup olmadığını bize yerinde görüp anlatsalar.Hatta gelmelerine bile gerek yok gezegen onların olsun,yeter ki orada kalsınlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    rabbim kuranda açık açık belirtiyor isteseydik başka dünyalarda yaratırdık diye demekki yok daha neyin peşindesiniz...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsan ömrü yetermi oraya varmaya hele yolda birde trafik varsa );
    Cevapla
  • eski türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir buluş. Zaten bu dunyayi biz insanlar mafetmek üzere...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR