ABD ve 11 Avrupa ülkesinden Ukrayna'da dev askeri yardım

ABD, ordu envanterinden Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapılacağını açıkladı. Pentagon paketin içeriğine ilişkin detayları kalem kalem paylaşırken, 11 Avrupa ülkesi de Ukrayna'ya askeri teçhizat gönderme kararı aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2023 08:32 GÜNCELLEME 21.01.2023 09:00 DÜNYA
ABD ve 11 Avrupa ülkesinden Ukrayna'da dev askeri yardım
ABD ve 11 Avrupa ülkesinden Ukrayna'da dev askeri yardım

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin, ülkesine daha çok silah yardımı yapılmasına yönelik çağrısına ABD ve bir dizi Avrupa ülkesinden olumlu yanıt geldi.

ABD, zırhlı araçlar ve hava savunma sistemlerini de içeren toplam 2,5 milyar dolarlık yeni paket açıkladı.

11 Avrupa ülkesinin temsilcileri, Estonya'da yardım paketini duyurdu.

Aralarında İngiltere ve Hollanda'nın da olduğu bir dizi ülke de yeni yardım paketi sözü verdi.

Açıklama, Almanya'da bugün gerçekleşecek ve 50 ülkenin silah yardımlarını koordine edeceği toplantı öncesinde yapıldı.

Estonya'daki bir askeri üste bir araya gelen 11 ülkenin temsilcileri, Ukrayna'nın yeni bölgelerde hakimiyet kurması ve Rusya'nın ilerlemesinin durdurulması hedefiyle silah yardımlarını artırmaya karar verdi.

İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, Danimarka, Çekya, Estonya, Hollanda ve Slovakya, daha çok destek sözü verdi.

Ortak açıklamayla duyurulan yardım paketleri şunları içeriyor:

  • İngiltere: 600 Brimstone füzesi
  • Danimarka: 19 Fransız yapımı Caesar tipi obüs
  • Estonya: Havan topları, cephane, destek araçları ve tanksavar bomba atarlar
  • Letonya: Stinger hava savunma sistemleri, iki helikopter, İHA’lar
  • Litvanya: Uçaksavar ve iki helikopter
  • Polonya: : S-60 uçaksavar ve 70 bin mermi
  • Çekya: Cephanelik, havan topları ve zırhlı personel taşıyıcılar.
  • Hollanda: Patriot ve füze desteği.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Estonya'daki ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, "2023'te, Ukraynalıların Rusya'yı püskürtüp Ukrayna dışına çıkararak ülkede egemenliklerini yeniden tesis etmelerinin zamanı geldi" dedi.

ABD, YARDIM PAKETİNİN İÇERİĞİN DETAYLARINI AÇIKLADI

Öte yandan ABD, Ukrayna'ya, zırhlı araçlar ve hava savunma sistemlerini de içeren toplam 2,5 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi gönderecek. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da paketin içeriğine ilişkin detayları basınla paylaştı.

Pentagon'un yazılı açıklamasında, pakette, 59 Bradley piyade muharebe aracı ve bu araçlarda kullanılan 590 TOW anti tank füzeleri ile 295 bin adet 25mm mermi, 90 Stryker zırhlı personel taşıyıcı araç, 503 mayına dayanıklı pusu korumalı araç ve 350 yüksek hareket kabiliyetli çok amaçlı tekerlekli araç olduğu bilgisi yer aldı.

Açıklamada pakette, NASAMS füze sistemleri, HIMARS roket sistemleri için ek mühimmat ve deniz hedeflerine karşı kullanılan HARM füzelerinin de yer aldığı ifade edilirken bu füze ve roketler için sayı belirtilmedi.

Pakette, mühimmat olarak ise 20 bin adet 155 mm top mermisi, 600 hassas güdümlü 155 mm top mermisi, 11 bin 800 adet 120 mm havan topu, 95 bin adet 105 mm top mermisi, 2 bin zırh delici anti roket ve 300 bin tüfek mermisi bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, 12 mühimmat taşıma aracı, 6 komuta aracı, 22 taktik çekici, yıkım ekipmanı, gece görüş araçları ve yedek parçaların da pakette yer aldığı ifade edildi.

KAYNAK : Haber7, AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • isini yap 1 yıl önce Şikayet Et
    bu savasi rusya kaybetmeli. rusya nin nihai hedefi turkiyedir. orkodokslar ixin istanbul.merkez ve kutsal. ayrica rusya turkiyeyi kensine rakip goruyor . ulkesindeki turk milletlerinin bagimsiz olup turkiye ile hareket etmwsindem endise duyor. bu yuzden rusya kaybetmeli ve bolunmeli.
    Cevapla
  • hHüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    hHüseyin ABD + AB + İSRAİL bu Savaşın bitmemesi için gereken her türlü imkanı kullanıyorlar. SAVAŞ BİİİİİİİİTMEZ doğrudur.
    Cevapla
  • gardass 1 yıl önce Şikayet Et
    putiş ukrayna abd nin avrupanın tüm silahlarını bitirecek görünüşe göre rusyanın soviyet birliginde kalma bitli piyade makinaları epey işe yarayacak yesinler bir birini
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya tüm batı şeytanlarina karşi savaşiyor .Her şey bariz ortada . umarim Rusya kaybetmez .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu savaş bitmez
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR