UNESCO, Odessa'yı Dünya Kültür Mirası listesine aldı

UNESCO, Rusya'nın sık sık bombaladığı, altyapısını vurduğu Ukrayna'nın tarihi liman kenti Odessa'yı, Dünya Kültür Mirası ve Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2023 08:33 GÜNCELLEME 26.01.2023 08:33 DÜNYA
UNESCO, Odessa'yı Dünya Kültür Mirası listesine aldı
UNESCO, Odessa'yı Dünya Kültür Mirası listesine aldı

Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Rusya'nın bombaladığı Ukrayna'nın tarihi liman kenti Odessa'yı Dünya Kültür Mirası ve Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine aldı.

UNESCO'nun kararıyla, kentin olağanüstü evrensel değeri kabul edilirken, insanlığın bu yerleşim birimi uluslararası koruma altına alındığı teyit ediliyor.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Sinemaya, edebiyata ve sanata damgasını vurmuş, özgür bir şehir, bir dünya şehri, efsanevi bir liman olan Odessa, artık uluslararası toplumun güçlendirilmiş koruması altına alındı. Savaş devam ederken, bu şehrin daha fazla yıkımdan korunmasını sağlamak için ortak kararlılığımız sürecek" ifadesini kullandı.

Ukrayna geçen yıl bu Odessa'nın bu listeye alınması için resmi başvuruda bulunmuştu. Rusya'nın saldırıları sürerken özel durumu göz önüne alınarak, bu kentin listeye alınmasının hızlandırıldığı bildirildi.

UNESCO, ilk etapta savaş sırasında Rus bombardımanı yüzünden zarar gören Güzel Sanatlar Müzesi ve Modern Sanatlar Müzesi'nin tamiratını üstlenmek istiyor.

Ukrayna'da deniz yoluyla yapılan dış ticarette Odessa kenti önemli bir rol oynuyor. 

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    yıkılmış yıkılmak üzere bir kenti dünya mirasına almakla onu korumak mümkün müdür?
    Cevapla
  • Vatandaşm 1 yıl önce Şikayet Et
    aynı hassasiyeti Müslüman ülkelerin tarihi miraslarını yok ederken hiç düşünmediniz? ikiyüzlüsün ey avrupa
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR