Çin ile ABD arasında balon gerilimi: Pekin'den ilk açıklama

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pentagon'un ABD semalarında uçtuğunu tespit ettiği ve Çin'e ait olduğu belirtilen yüksek irtifalı istihbarat balonuna dair yaptığı açıklamada, "Konuya dair bilgi toplamaya ve durumu doğrulamaya çalışıyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.02.2023 15:09 GÜNCELLEME 03.02.2023 15:11 DÜNYA
Çin ile ABD arasında balon gerilimi: Pekin'den ilk açıklama
Çin ile ABD arasında balon gerilimi: Pekin'den ilk açıklama

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında ABD semalarında uçtuğu açıklanan Çin istihbarat balonuna değindi.

Sözcü Mao, "Konuya dair bilgi toplamaya ve durumu doğrulamaya çalışıyoruz" dedi.

Durum netleşene kadar varsayımlarda bulunmanın ve olayı abartmanın sorunu düzgün bir şekilde çözmeye yardımcı olmayacağını belirten Mao, "Çin sorumlu bir ülkedir ve her zaman uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlıdır. Egemen herhangi bir ülkenin topraklarını veya hava sahasını ihlal etmeye niyetimiz yok" ifadelerini kullandı.

Mao, "Her iki tarafın da (durumu) sakin bir şekilde ve ihtiyatla ele alacağını umuyoruz" dedi.

Pentagon: ABD üzerinde Çin istihbarat balonu tespit edildiPentagon: ABD üzerinde Çin istihbarat balonu tespit edildi

NELER YAŞANMIŞTI?

Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Çin'e ait istihbarat balonunun ABD semalarında olduğu bildirilmişti.

Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti, ABD anakarası üzerinde yüksek irtifalı gözetleme balonunu tespit etti ve takip ediyor. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dahil olmak üzere ABD hükümeti, balonu yakından takip etmeye ve izlemeye devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

Balonun sivil hava trafiğinin çok üzerinde olduğunu ve sivil havacılık için bir tehdit oluşturmadığını vurgulayan Ryder, böyle bir balonun ABD üzerinde ilk kez görülmediğini de belirtti.

Ryder, balonun tespit edildikten sonra ABD hükümetinin hassas bilgilerin toplanmasını önlemek için derhal harekete geçtiğini ifade ederken, hangi önlemlerin alındığına dair detay vermedi.

KAYNAK : İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • tirci 1 yıl önce Şikayet Et
    siz de aynisini yapıyorsunuz sizemubah diyerine yasak yaparsan yaparlar gayet normal
    Cevapla
  • Güven.d 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin şunlara salla bir atom bombası bizde rahat edelim yoksa ne Âbd nede onun sıpalarından rahat yok güzel ülkeme
    Cevapla
  • Bingöl 1 yıl önce Şikayet Et
    Terör devleti ABD inşallah helâk olursunuz .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR