Dünyayı karıştıran iddia: Belaruslu Bakan Putin ile görüştükten sonra intihar etti

Belarus'un 26 Kasım'da aniden ölen Dışişleri Bakanı Makei'nin Rus yetkililerle görüştükten sonra intihar ettiği öne sürüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 23.02.2023 12:45 GÜNCELLEME 23.02.2023 14:16 DÜNYA
Dünyayı karıştıran iddia: Belaruslu Bakan Putin ile görüştükten sonra intihar etti
Dünyayı karıştıran iddia: Belaruslu Bakan Putin ile görüştükten sonra intihar etti

Belarus'un uzun süredir görevde olan 64 yaşındaki Dışişleri Bakanı Vladimir Makei'nin 26 Kasım'da aniden öldüğü açıklanmıştı. Makei'nin ölüm nedeninin kalp krizi olduğu belirtilmişti. Makei'nin ölümüne dair yeni iddialar ortaya atılırken, eski bakanın Rus yetkililerle görüştükten sonra intihar ettiği öne sürüldü.

Belarus medya kuruluşu Nasha Niva'nın haberine göre Makei, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'daki yetkilileriyle yaptığı toplantıdan döndükten birkaç gün sonra intihar ederek öldü.

BATI İLE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRME PLANI

Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, 2012'den bu yana görev yapan ve Batı ile ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Makei'yi değiştirmeyi hedefliyordu ancak bunun Moskova'nın emriyle olup olmadığı belirsizdi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Makei'nin bir meslektaşı, "Son zamanlarda Lukaşenko'dan kişisel ilgi görmedi. Bu onun için çok hissedilir bir durumdu. Eski yüksek pozisyonun sona ermekte olduğunu anladı. Yüksek makamlara geldikten sonra da kendisini başka bir yerde görmedi" diye konuştu.

Gazete, Makei ölümünden 7 ay önce söylediği "Kimin söylediğini hatırlamıyorum ama eğer idam edilecekseniz, sadakatten idam edilmek vatana ihanetten idam edilmekten daha iyidir" sözlerini de hatırlattı.

BELARUS'UN RUS TOPRAKLARINA KATILMASINA KARŞI ÇIKTI

Yahoo News'de yer alan ayrı bir haberde ise Putin'in 2030 yılına kadar Belarus'u Rus topraklarına katmak istediği ve Makei'nin buna karşı çıktığı ve bakanın ölümünün bu olayın hemen ardından gerçekleştiği belirtildi. ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı büyükelçisi Michael Carpenter ise Rusya'nın Belarus planıyla ilgili "Rusya'nın Belarus ile ilgili hedefleri Ukrayna ile aynı" dedi.

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndaki sorumlusu Michael Carpenter habere verdiği demeçte "Rusya'nın Belarus'la ilgili hedefleri Ukrayna'yla aynı. Sadece Belarus'ta savaş yerine baskıya dayanıyor. Nihai hedefi hala toptan birleşme" demişti.

Lukaşenko 29 Kasım'da Makei'nin cenaze törenine katıldı, ancak Moskova Kremlin'i temsil etmesi için Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u göndermedi.

Makei

RUSLAR ZEHİRLEDİ İDDİASI

Makei'nin ölümü sırasında çıkan diğer haberlerde, Ermenistan'daki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü zirvesinde tanıştığı Ruslar tarafından zehirlenmiş olabileceği iddia edilmişti. Muhalif aktivist Leonid Nevzlin, Makei'nin "FSB'ye ait özel bir laboratuvarda geliştirilen bir zehirle zehirlenerek öldüğünü" iddia etmişti. Nevzlin, "Rus özel servislerine yakın" kaynaklara atıfta bulunarak zehrin etkilerinin kalp krizi, felç ya da kalp yetmezliğine benzediğini öne sürmüştü.

Belarus, Makei'nin kalp krizi geçirdiğini söylemek dışında ölümüyle ilgili tüm ayrıntıları açıklamayı reddetti.

Bağımsız bir siyasi analist olan Artyom Shraibman, "Makei, Batı ile diyalog kurma fırsat penceresini açık tutarak Lukaşenko'ya manevra ve Kremlin ile pazarlık için biraz alan tanıyordu. Makei Belarus hükümetinde Batı yanlısı ana ses olarak ün kazanmıştı, bu nedenle ölümünün çok sayıda komplo teorisini körüklemesi şaşırtıcı değil" diye konuştu.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Doktor 1 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar zehir vermiş sağlığı100/90 bozulmuş etki etmiş kanser olmuş farkına varmış hayatına son vermiş
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR