Moldova, Rusya'nın "Ukrayna Transdinyester'i işgal edecek" iddasını reddetti

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Rusya tarafından ortaya atılan, Ukrayna'nın ülkesindeki Moskova yanlısı Transdinyester bölgesine saldıracağı yönündeki iddiaları reddetti ve sükunet çağrısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 24.02.2023 10:14 GÜNCELLEME 24.02.2023 10:16 DÜNYA
Moldova, Rusya'nın "Ukrayna Transdinyester'i işgal edecek" iddasını reddetti
Moldova, Rusya'nın "Ukrayna Transdinyester'i işgal edecek" iddasını reddetti

Rusya Savunma Bakanlığı, herhangi bir kanıt sunmaksızın, Ukraynalı birliklerin Transdinyester'i işgal edeceğini iddia etti.

Ukrayna askerlerinin, Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi sınırına yığıldığını da öne süren Moskova, buna en uygun cevabın verileceğini söyledi.

Rus yanlısı Transdinyester'de, Rus yanlısı gruplar sokakta emekli maaşlarını protesto etti.

Moldova da son haftalarda Rusya'nın Transdinyester'deki iktidarı ele geçirme planları yaptığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Hükümet yetkilileri, Kremlin'in iddialarını savaşın bir parçası olarak yürütülen "psikolojik bir operasyon" olarak nitelendirdi ve reddetti.

Moldova Savunma Bakanlığı'ndan Valeriu Mija, "Savunma Bakanlığı bunun gerçek bir plandan çok psikolojik bir operasyonun parçası olduğuna inanıyor" dedi.

Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, "Bazıları ülkemiz düşsün ve başkent Kişinev'de Kremlin'in çıkarlarının kölesi olmuş kukla bir hükümet kurulsun istiyor" dedi.

Rusya'dan Moldova'ya tehdit: İkinci Ukrayna olursunuzRusya'dan Moldova'ya tehdit: İkinci Ukrayna olursunuz

MOLDOVA VE RUSYA ARASINDA SON AYLARDA ARTAN KRİZ

Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, geçen ay Amerikan gazetesi Politico'ya verdiği röportajda, "ülkesinin tarafsızlık ilkesinden vazgeçerek, NATO'ya katılabileceği mesajını" dile getirmişti.

RUSYA'DAN MOLDOVA'YA "İKİNCİ UKRAYNA" TEHDİDİ

Devlet televizyonu Rossia-24'e konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Demokratik sayılamayacak bir seçimle Moldova'da iktidara gelen, aynı zamanda Romanya vatandaşı da olan Cumhurbaşkanı Maia Sandu, NATO'nun isteklerini yerine getirmeye can atıyor. Moldova Cumhurbaşkanı, yakın gelecekte ülkesinin Romanya ile birleşme planları yaptığını da gizlemiyor" diyerek bu politikaya karşı olduklarını kaydetmiş; "Batılı devletler Ukrayna'dan sonra dikkatlerini Moldova'ya çevirmiş durumda. Moldova'yı ikinci Ukrayna yapmak istiyorlar" suçlamasında bulunmuştu.

Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanlığı, Lavrov'un, Ukrayna'dan sonra Batı'nın artık "yeni Ukrayna rolü" için Moldova'yı gözlediği yönündeki açıklamasına tepki vermiş, "Rus Bakanın, gerçeğe dayanmayan ve Rus diplomasisinin bilinen tehdit söyleminin bir parçası olan açıklamalarını kesinlikle reddediyoruz. Moldova Cumhuriyeti'nin izlediği yolun Avrupa Birliği'ne katılma yolu olduğunu Rus tarafına hatırlatmak isteriz" ifadelerini kullanmıştı.

"Moldova'nın siyasi veya jeopolitik tercihlerden bağımsız olarak ​​barış, özgürlük ve demokrasiden yana olduğunu" vurgulanan açıklamada, Rusya dahil dünyadaki tüm ülkelere, Moldova'nın kararlarına saygı gösterme çağrısında bulunulmuştu.

Harita şoke etti: Putin'in nihai planı Ukrayna üzerinden Moldova'ya mı girmek?Harita şoke etti: Putin'in nihai planı Ukrayna üzerinden Moldova'ya mı girmek?

MOLDOVA'DAKİ RUS AYRILIKÇI BÖLGE: TRANSDİNYESTER

Rusya'nın 2014 yılındaki müdahale ile Ukrayna'da oluşturduğu Donbass ayrılıkçı bölgesinin bir benzeri, 1991'den beri Moldova'nın doğusundaki Transdinyester'de yer alıyor. Moldova'daki Rus ayrılıkçıların ayaklanması durumunda, Ukrayna savaşının bir benzerinin burada yaşanması olası. Transdinyester, Ukrayna'ya sınır komşusu.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • malatya balabanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Sarı inek hikayesi gibi rusya diyor ki rengin gözüme batıyır inek diyor ki ben bir şey yapmadım hep aynı hikaye kurt kuzu hikayesi de aynı . Türkiye çok dikkatli olmalı işler iyi gitmiyor . Rusya bir dert ukrayna bwşka bşr dert batıyı abd yi saymıyorum bile .
    Cevapla
  • Batu 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin döktüğün kanlar senin sonunu inşaAllah tez zamanda getirir sen ve o ekibin Rusya dan gider..
    Cevapla
  • one world 1 yıl önce Şikayet Et
    romanyanin cumhurbaskanin bir alman oldugunu biliyormuydunuz ? romanyadaki bazi kentlerin almanca isimleri oldugnu biliyormuydunuz ? romanya ve bulgaristanin almanya hegemonyasi altinda oldugunu biliyormuydunuz ? almanya esittir abd..
    Cevapla
  • Vedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna; Moldova ile Belarus sana tehditse saldır. Şimdiden tedbirini al.
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukraynayı işgal etmeyi reddettikleri gibi mi?
    Cevapla
  • Vecihi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne rusculuk ne amerikancilik, YASASİN OZ BAGİMSİZ TURKİYE.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR