ABD basınının iddiası sonrası Ukrayna'dan "Kuzey Akım'a sabotajı biz yapmadık" açıklaması

Ukrayna, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım Boru Hattı'na yönelik saldırılarla ilgisi olmadığını açıkladı. 26 Eylül’deki patlamaların kesin nedeni hala bilinmiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.03.2023 12:10 GÜNCELLEME 08.03.2023 21:04 DÜNYA
ABD basınının iddiası sonrası Ukrayna'dan "Kuzey Akım'a sabotajı biz yapmadık" açıklaması
ABD basınının iddiası sonrası Ukrayna'dan "Kuzey Akım'a sabotajı biz yapmadık" açıklaması

New York Times gazetesi tarafından yayımlanan bir haberde olayda Ukrayna yanlısı bir grubun parmağı olduğu yönünde ABD istihbarat bilgilerinin bulunduğu bildirildi.

Alman medyası ise olayı soruşturan yetkililer tarafından, patlayıcıları yerleştirmek üzere kullanılan teknenin nereden kiralandığına dair yeni verilerin ortaya çıkarıldığını aktardı.

Patlamalardan önce boru hattındaki gaz sevkiyatı durdurulmuştu. Rusya, geçen sene Ağustos ayında Kuzey Akım 1 Boru Hattı’nı bakıma alacağı gerekçesiyle kapatmıştı. Kuzey Akım 2 Boru Hattı ise hiç devreye sokulmadı.

MOSKOVA BATI'YI SORUMLU TUTTU

26 Eylül’deki patlamaların kesin nedeni bilinmemekle birlikte, boru hattının saldırıya uğradığına dair kamuoyunda yaygın bir inanç var.

Moskova, patlamalardan Batı'yı sorumlu tuttu. BM Güvenlik Konseyi’ne de olayları bağımsız bir şekilde soruşturması yönünde çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği, Kremlin’in gaz boru hatlarını Batı’ya yönelik bir silah olarak kullandığını söylese de, NATO ve batılı liderler konuyla alakalı Rusya’yı suçlamadı.

UKRAYNA YANLISI GRUP YAPTI İDDİASI

Salı günü ise New York Times’ta yer alan bir haberde, ABD istihbarat yetkililerinin, saldırıyı Ukrayna yanlısı bir grubun gerçekleştirdiği yönünde bilgilerinin olduğu ifade edildi.

Haberde ABD yetkililerinin ismi verilmezken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy veya üst düzey yardımcılarının operasyona karıştığına dair hiçbir kanıtın olmadığı belirtildi.

"İLGİMİZ YOK"

Zelenskiy’nin kıdemli danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna hükümetinin saldırıda "kesinlikle dahlinin söz konusu olmadığını" söyledi.

New York Times’ın haberine cevap veren Podolyak, Kiev'in olanlar hakkında hiçbir bilgisi olmadığını da sözlerine ekledi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya’nın Washington Büyükelçiliği’nde görevli Bakan Danışmanı Andrey Ledenev de bahsi geçen makalenin hızlı bir şekilde dünya basınına yansıdığına dikkat çekerek "İsimsiz ‘sızıntıları’, bu korkunç suçu samimi bir şekilde aydınlatmaya çalışanların kafasını karıştırmaya yönelik bir girişimden başka bir şey olarak görmüyoruz" dedi.

Ledenev ilgili makaleyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı;

"ABD istihbaratının vardığı sonuçların ‘tarafsızlığına’ inancımız yok. İsimsiz ‘sızıntıları’, bu korkunç suçu samimi bir şekilde aydınlatmaya çalışanların kafasını karıştırmaya yönelik bir girişimden başka bir şey olarak görmüyoruz. Suçu, Baltık Denizi'ndeki saldırıların emrini veren ve koordine eden devlet adamlarından bazı soyut bireylere kaydırma (amaçlı). Sonunda adaletin yerini bulacağına inanıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için hiçbir çabadan kaçınmayacağız."

KAYNAK : BBC Türkçe
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Sabotajcı sabotajcıyı arıyor çok ilginç. ABD AB ye ders veriyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yok hani Rusya ekmek yediği boru hattını niye bombalasın.
    Cevapla
  • Cngz56 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'den başkası değil çıban başı
    Cevapla
  • Bora Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl bilinmiyor ABD yaptı diyen abdli gazetecivar
    Cevapla
  • Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin kendisi yapmıştır. Avrupayı kendine pazar. Rusya ve ukraynayı iyice ekonomik zorluklara sıkmak için yapmıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR