Kırgızistan'daki darbe girişiminin iç yüzü açıklandı

Kırgız yetkililer, darbe teşebbüsü hakkında resmi açıklamada bulundu. Organizasyonun detayları verilirken, grubun amaçları ve yöntemleri de kamuoyuyla paylaşıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2023 10:15 GÜNCELLEME 08.06.2023 10:21 DÜNYA
Kırgızistan'daki darbe girişiminin iç yüzü açıklandı
Kırgızistan'daki darbe girişiminin iç yüzü açıklandı

Kırgızistan, son yıllarda çok sayıda şiddet olaylarına sahne oldu. Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi'nin basın merkezi, iktidarın şiddetli bir şekilde ele geçirilmesi amacıyla kitlesel isyanlar ve itaatsizlik eylemleri düzenlemeyi planlayan kişilerin gözaltına alındığını bildirdi.

Kırgızistan'da darbe girişimi: Asker ve bürokratlar gözaltındaKırgızistan'da darbe girişimi: Asker ve bürokratlar gözaltında

Kırgızistan'daki darbe girişiminde FETÖ iziKırgızistan'daki darbe girişiminde FETÖ izi

Kırgızistan'da kitlesel gösterileri kullanarak hükümete darbe yapmakla suçlanan Halk Meclisi Partisi (Eldik Keneş) Başkanı Roza Nurmatova'yla birlikte 30'dan fazla kişi gözaltına alındı. Partinin ülkede nüfuzu olan FETÖ'yle de bağlantıları çıktı. Operasyonda isyancıların yabancı fon beklediğine dair kanıtlar bulunduğu açıklandı.

Yetkililer de toplanan ses ve görüntü materyallerine dayanarak ceza davası başlattı.

Komite, "Bu suç grubu, yıl boyunca kasıtlı olarak kendi saflarına taraftarları ve ülke çapındaki en hoşnutsuz vatandaşları topladı. Bu kişiler, Halk Meclisi Partisi Başkanı Roza Nurmatova liderliğinde düzenli olarak toplantılar yaptı. İktidarı zorla ele geçirme planlarını tartışarak, askere alınan kişilerin devlet yapılarına karşı beyin yıkamasını hedefliyordu" şeklinde açıklamada bulundu.

Devlet Komitesi, organize grupta toplumun çeşitli gruplarından ve bölgelerinden 100'den fazla kişinin yer aldığını ve aralarında belirli görevlere sahip rollerin açıkça dağıtıldığını kaydetti.

Açıklamada, "Yakın gelecekte örgütsel sorunları finanse etmek ve kilit görevlilere ücret ödemek için yabancı kaynaklardan para alınmasının beklendiğine dair bilgiler var. Komplocular, toplumda hoşnutsuzluk ortaya çıkaran herhangi bir olayın üzerine hemen  suç planlarının uygulanmasının aktif aşamasını başlatmayı amaçladılar" diye belirtildi.

Grubun 30'dan fazla üyesi gözaltına alınarak, Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi'nin geçici gözaltı tesisine yerleştirildi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • Cem 10 ay önce Şikayet Et
    Size ohhh defalarca Türkiye sizi fetö konusu da uyardı dinlemediniz Fetönün orta asya merkezi kırgınız tan daha çok darbe ile karsilasirsiniz
    Cevapla
  • Hehe 10 ay önce Şikayet Et
    Kesin tiyatrodur .chp ve ekibi halk meclisine adinada benziyor halk meclisine katilsinlar, hatta orda cumhurbaşkanlığına ve 7 tanede yardımcılığına aday olsunlar . hiç olmazsa ilelebet kurtuluruz.
    Cevapla
  • Gelecek2121 10 ay önce Şikayet Et
    Pek öyle komplo ayarlayacak bilemm be planlar düzenleyecek tip ve duruşta değiller. Birileri sağ gösterip sol vuruyor olmasın. Asıl suçlular perde arkasından izliyor olmasın...
    Cevapla
  • Rofar 10 ay önce Şikayet Et
    fetöş ler tiyatro derler.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR