Sudan'da tek taraflı ateşkes!

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Kurban Bayramı dolayısıyla bayramın ilk gününde 'tek taraflı' ateşkes ilan etti.

ABONE OL
GİRİŞ 28.06.2023 08:14 GÜNCELLEME 28.06.2023 08:14 DÜNYA
Sudan'da tek taraflı ateşkes!
Sudan'da tek taraflı ateşkes!

Bayram dolayısıyla Sudan devlet televizyonundan halka seslenen Burhan, "Hartum, Ubeyd, Zalince, Nyala'da yaşananları ve etnik temizlik ve soykırım suçu olabilecek Cuneyne'deki olaylara tüm dünya şahit oluyor." ifadesini kullandı.

Silahlı kuvvetlerin bu "hain komploya" karşı sorumluluklarını yerine getirdiğini söyleyen Burhan, Sudan halkına Silahlı Kuvvetlerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Burhan, orduyla 15 Nisan'dan bu yana çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu'nun "Sudanlıların kalıntıları ve kafatasları üzerine" kendi krallığını kurmak istediğini savunarak, "Biz yerin üstündeyken bu olmayacak." dedi.

Burhan, silahlı kuvvetlerin, Sudan halkı tarafından yönetilen sivil bir hükümete iktidarı devretmeye istekli olduğunun altını çizdi.

SKERİ BİRLİKLERE KATILMA ÇAĞRISI

Komplonun boyutunun, herkesin devlete yönelik beka tehditlerine karşı uyanık ve hazır olmasını gerektirdiğini belirten Burhan, "Devletin bekasını savunma şerefini kazanmak için savunma yapabilen herkesin, ikamet ettiği yerde veya askeri birliklere katılarak bu ulusal rolü oynamaktan çekinmemesini rica ediyoruz." diye konuştu.

Orgeneral Burhan, konuşmasında bayramın ilk gününde "tek taraflı" ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu da arife günü ve bayramın ilk gününde "tek taraflı" ateşkes ilan etmişti.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR

Sudan ordusunun, HDK'nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemesi, HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerginlik, taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerin son rakamlarına göre, çatışmalarda 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve on binlerce kişi yaralandı, ayrıca ülke içinde ve dışında 2,5 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

KAYNAK : AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Kardeş kanı dökenler,helede dünya malı için ,Allah cc katında sonunuz nice olur?
    Cevapla
  • Fidan 10 ay önce Şikayet Et
    Böl parçala yönet 1000 yıldır gavur bunu oynuyor malesef 1000 yıldır da muslumanlar olarak bu oyunlara kanıyoruz. Şuan ülkemizde bu şekilde yüzde 50 diğer yüzde 50 yi hain olarak görüyor. Her iki tarafta aynı görüyor.
    Cevapla
  • Murat 10 ay önce Şikayet Et
    Neyi paylaşamadınız len..? Altınız değerli madenle dolu, nefesiniz açlıktan kokuyor, siz birbirinizi öldürüyorsunuz... İngiliz oyunlarına gelmeyin, kafayı kullanın biraz...
    Cevapla
  • Bekir 10 ay önce Şikayet Et
    Musluman oldugunuz yeni geldi akliniza
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR