Srebrenitsa'nın acısı hala taze: 30 kurban daha toprağa verildi

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te yapılan soykırımda öldürülenler anıldı. 30 soykırım kurbanı daha bugün düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Srebrenitsa paylaşımı yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2023 11:36 GÜNCELLEME 11.07.2023 12:01 DÜNYA
Srebrenitsa'nın acısı hala taze: 30 kurban daha toprağa verildi
Srebrenitsa'nın acısı hala taze: 30 kurban daha toprağa verildi

İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı'nın 28'inci yıl dönümünde törenler düzenlendi.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te yapılan soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen 30 soykırım kurbanı daha bugün düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 30 kurban için cenaze namazı kılındı.

Cenaze namazı öncesinde Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde soykırımın 28. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Soykırımın 28. yılında toprağa verilen 30 soykırım kurbanından en genci öldürüldüğünde 15 yaşında olan Elvir Salcinovic, en yaşlı kurban ise 65 yaşındayken öldürülen Nezir Muminovic.

Bu yıl toprağa verilen soykırım kurbanlarının isimleri şöyle:

"Esad Dzanic, Bekir Music, Sakib Garaljevic, Himzo Mujic, Hasib Ibrahimovic, Redjo Jahic, Rifet Tabakovic, Idriz Mehinovc, Mujo Esmic, Saban Ibric, Senid Hodzic, Semir Djozic, Sabid Ibrahimovic, Mehmed Gerovic, Nisad Selimovic, Halil Avdic, Hasan Smajlovic, Esed Klempic, Sabahudin Selimovic, Husein Zukic, Elvir Salcinovic, Dzemail Alic, Mustafa Mekanic, Ahmedin Halilovic, Zuhdija Lemes, Hasib Mujanovic, Vejsil Mujanovic, Ekber Ridjic, Mevlid Aljic ve Nezir Muminovic."

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı'nın 28'inci yıl dönümünde şehitlerimizin kederli aileleri ve tüm Boşnak kardeşlerime en içten taziyelerimi sunuyorum. Bir daha benzer vahşetler yaşamamak için Srebrenitsa'yı asla unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN AÇIKLAMA

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, yaptığı yazılı açıklamada, 11 Temmuz tarihini "Srebrenitsa Soykırımı Kurbanlarını Uluslararası Anma Günü" olarak resmen tanımanın zamanının geldiğini belirtti.

Mijatovic, Srebrenitsa Soykırımı sırasında 8 bin 372 Boşnak'ın öldürüldüğünü anımsatarak, bu soykırımın, Avrupa tarihinin karanlık bölümlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Bu soykırımın farklı mahkemelerce tescil edildiğine işaret eden Mijatovic, "Maalesef birçok kişi bu soykırımdan habersiz ve bazıları bu soykırımı inkar ediyor. Bu, kurbanlara yapılan bir hakarettir ve bölgedeki adalet ile barışa karşı ciddi bir tehdittir" ifadelerini kullandı.

Mijatovic, Srebrenitsa annelerinin 28 yıldır adalet çağrısında bulunduğuna vurgu yaptı. 

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 721 soykırım kurbanının mezarı bulunurken bu sayı bugün 6 bin 751'e yükselecek.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • Eci 9 ay önce Şikayet Et
    Leyla adlı bir kitap okudum dehşet vericiydi.kadınların yaşadığı iğrenç zulümleri anlatıyor.savaş en çok da kadınlara zor,ölmüyor sürünüyorsun
    Cevapla
  • yasin tokcan 9 ay önce Şikayet Et
    şu an Filistin'de soykırım yapılıyor neden engel olmuyoruz nasıl Osmanlı torunuyuz biz mazlumlar için yasamıyormuyuz
    Cevapla
  • Mete Han 9 ay önce Şikayet Et
    Bu katliamların bir daha yaşanmaması için Türkiye'nin askeri,ekonomik, teknoloji olarak çok güçlü olması lazım . Ayrıca içerdeki hainleri temizleyip kanuna saygılı vatanseverlerin ruhsatlı silah alması kolaylaştırılı.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR