Nijer'de askeri darbe: Anayasa askıya alındı
Nijer'de bir grup asker, yönetime el koydu. Devlet televizyonundan okunan darbe bildirisinde Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı belirtildi.
ABONE OLNijer'de asker yönetime el koyduğunu duyurdu. Kendilerine "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" ismini veren bir grup asker, bir karargahta çektikleri ve devlet televizyonu ORTN'de yayınlanan videoda darbe bildirisi okudu.
Yarbay Amadou Abdramane'nin okuduğu bildiride, giderek kötüleşen güvenlik durumu ve ülkenin içinden geçtiği sosyo-ekonomik kriz nedeniyle Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı bildirildi.
Bildiride, 22.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağı ve tüm sınırların kapatıldığı kaydedildi.
CUMHURBAŞKANI GÖZALTINDA
Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuştu. Darbeciler, gözaltına aldıkları Bazoum'un fiziki ve psikolojik sağlığını garanti etti.
Halk, darbeyi engellemek için sokağa çıkmış ve Bazoum'un serbest kalması için protesto gösterisi düzenlemişti.
DARBENİNİ ARKASINDAKİ İSİM
Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor.
Bazoum'un son günlerde, önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyordu.
TÜRKİYE'DEYKEN DE DARBE GİRİŞİMİ OLMUŞTU
Fransa'dan bağımsızlığını 1960'da alan Nijer'de bugüne kadar 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşandı. Ülkede en son darbe 2010'da Mamadou Tandja'nın devrilmesiyle kayda geçti.
Mohamed Bazoum, Şubat 2021'de seçilmiş ve ülkede ilk kez demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı, görevini, yine demokratik yollarla seçilmiş halefine bırakmıştı.
Bazoum henüz yemin edemeden 31 Mart 2021'de bir darbe girişimi yaşamış, girişim kısa sürede bastırılmıştı.
Bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Bazoum, Mart 2022'de de bir darbe girişimi atlatmış ve hemen ülkesine dönmüştü.
BÖLGEDE, BATILI GÜÇLERİN TEK MÜTTEFİKİ OLARAK KALDI
Nijer, Sahel bölgesinde Mali ve Burkina Faso'da askeri yönetimlerin başa gelmesinden sonra Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyordu.
Komşusu Mali ve Burkina Faso Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.
-
Asımın Nesli 1 yıl önce Şikayet EtBatı dünyası İslam ülkelerinin içlerini karıştırarak yıllardır huzur vermediler ayrıca gelişmelerine de engel oldular dünya nizamını sağlayıp İslam ülkelerine kol kanat gerecek güç Türkiye ve Dünya İslam Birliyinin gerçekleşmesiBeğen
-
hakkı 1 yıl önce Şikayet EtABD batı ile eğitimi olan her asker potansiyel tehlikedir. paranın şantajın yapamayacağı yoktutBeğen
-
Adil 1 yıl önce Şikayet EtNerde darbe, çatışma varsa mutlaka orada yabancı dışarıdan bir el var.Beğen
-
Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet EtAdamlar kendi dillerini bile unutmuş.Beğen Toplam 4 beğeni
-
misafir 1 yıl önce Şikayet EtBatılı değerlere sonuna kadar bağlıyız. Batı birdir. Eşi benzeri yoktur. Peki Batı yarın komple hırsız ve cani olsa gene tapacak mısınız?Beğen Toplam 5 beğeni