Nijer'e askeri müdahale hazırlığı! Senatodan destek istedi

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, ülkesindeki senatoya mektup yazarak darbenin yaşandığı Nijer'e askeri müdahale için destek istedi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.08.2023 21:40 GÜNCELLEME 05.08.2023 08:44 DÜNYA
Nijer'e askeri müdahale hazırlığı! Senatodan destek istedi
Nijer'e askeri müdahale hazırlığı! Senatodan destek istedi

Aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Başkanı olan Tinubu, mektubunda, Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un devrilmesiyle sonuçlanan talihsiz siyasi durumun ardından ECOWAS'ın ülkede yeniden barışı sağlamaya karar verdiğini hatırlattı.

SENATODAN DESTEK İSTEDİ

Tinubu, Nijer'deki siyasi düzeni sağlamak amacıyla Nijerya askerini bu ülkeye gönderme konusunda senatodan destek istedi.

Nijer'de barışı yeniden tesis etmek amacıyla ECOWAS'ın bir toplantı düzenlediğini ve bir bildiri yayımladığını aktaran Tinubu, "ECOWAS müdahale için Nijer'e asker gönderecek. (Nijerya) Nijer ile olan tüm kara sınırlarının kapatılması ve izlenmesi ve sınır sondaj tatbikatının yeniden başlatılmasına karar verdi." ifadelerini kullandı.

Tinubu, Nijer'den her türlü ticari ve özel uçuşların yapılmasının engellendiğinin altını çizerek, özellikle Lagos ve doğu limanlarından Nijer'e transit geçen malların ablukaya alınacağını kaydetti.

ELEKTRİĞİN DE KESİLMESİ İÇİN DESTEK TALEBİ

Başkan Tinubu, Nijer'in elektriğinin kesilmesi konusunda da senatonun desteğini istedi.

Nijer'in elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Nijerya, darbe nedeniyle 2 Ağustos'ta Nijer'i besleyen hatta şalter indirerek elektrik sağlamayı durdurmuştu.

NİJER'DEKİ DARBE!

Nijer'de Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor ancak Bazum'un telefon görüşmesi yapmasına izin veriliyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 65 TÜMÜ
  • OKUR 8 ay önce Şikayet Et
    Yazık bu Afrika Haçlı itleri ile başa çıkamaz. kaos olur. Çok sinsi ve birlik içinde olmalılar ABD ve AB Silah şirketleri müşteri arıyor
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    bu adama eşek verin eşeğe binsin
    Cevapla
  • Bozkurt 8 ay önce Şikayet Et
    Bu sefer durumlar farklı Afrika'da,Bir müdahale orayı çok karıştırıl hatta Müslüman Hristiyan batı doğu mücadelesine evrilebilir O coğrafyadan kolay kolay çıkılmaz bir medeniyeti gömer Afrika tahminim gömülen batı olur.
    Cevapla
  • vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Ulan bu mısırda darbeyle gelen sisi kö.. neden sesiniz çıkmadı avrupa, nato ne ayaksınız.. Kendi istediğiniz olmadımı acıdı mı
    Cevapla
  • cocuk 8 ay önce Şikayet Et
    evet arpaniz kesildi hemen askeri müdahale yapin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR