1 haftalık süre doluyor! Askeri müdahale an meselesi!

Nijer'de 26 Temmuz'da yapılan askeri darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) cuntaya verdiği süre bugün sona eriyor, bölgedeki belirsizlik ise sürüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.08.2023 19:20 GÜNCELLEME 06.08.2023 19:20 DÜNYA
1 haftalık süre doluyor! Askeri müdahale an meselesi!
1 haftalık süre doluyor! Askeri müdahale an meselesi!

ECOWAS'ın 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için verdiği 7 günlük süre, gece yarısından önce dolacak.

ECOWAS, olası bir müdahale planının detaylarını netleştirse de hem kendi üyeleri arasında hem de komşu ülkelerde görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Yönetiminde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali, Nijer'e askeri müdahale yapılması durumunda ECOWAS üyesi ülkelerden birine aniden saldıracaklarını açıklarken yine cunta yönetiminin olduğu Gine de askeri müdahaleye karşı durduğunu belirtiyor.

ECOWAS üyesi Senegal, Fildişi Sahili, Nijerya ve Benin ise blokun kararlarına tam destek veriyor.

ECOWAS üyesi olmayan bölge ülkeleri Cezayir, Moritanya, Çad ve Libya da askeri müdahale planına karşı çıkıyor.

İTALYA KARŞI, FRANSA DESTEK VERİYOR

Nijer'de 350 askeri bulunan İtalya da Nijer'e askeri müdahaleyi desteklemediklerini, sorunun diplomasi kanalıyla çözülmesi gerektiğini belirtiyor.

Nijer'de yaklaşık 1500 askeri ve bir hava üssü bulunan Fransa ise ECOWAS'ın kararlarını sonuna kadar desteklediklerini vurguluyor.

Rusya da ABD ve Fransa'nın ECOWAS'a askeri destek verme ihtimaline işaret ederek, bölge dışı aktörlerin müdahalesinin mevcut durumu daha iyiye çevirmeyeceği uyarısında bulunuyor.

Bölge ülkeleri ve Batılı aktörler, olası bir müdahale planını tartışırken Nijer'deki cuntanın Wagner'den yardım istediği öne sürülüyor.

İddiaya göre, askeri cunta Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" Başkan Yardımcısı General Salifou Mody, Mali'ye giderek Wagner temsilcileriyle görüştü.

YALAN HABERLER DOLAŞIMDA

Sosyal medyada da cunta ve Rusya yanlısı birçok yalan haberin dolaşımda olduğu görülüyor.

Dün Ruslara ait Telegram kanalında, Rusya ordusuna ait kargo uçağının Niamey'e inişinin yer aldığı iddiasıyla servis edilen görüntü, sosyal medya mecralarında çokça kez paylaşıldı.

Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda yüz binlerce kez görüntülenen videonun aslında 2006'da Sudan'da çekildiği ortaya çıktı.

Mali'deki Rusya yanlısı hesaplardan çok sayıda askeri araç ile uçaksavarın bulunduğu fotoğraflar da "Rus ordusu, Mali'nin Nijer ve Burkina Faso sınırına konuşlandı." notuyla servis edildi.

Fotoğrafların internetteki açık kaynaklardan alındığı tespit edildi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • Bir gün 8 ay önce Şikayet Et
    Bir gündü
    Cevapla
  • hakkı 8 ay önce Şikayet Et
    ülkemi yabancı askerler terk etsin şeklinde katti karar almalı
    Cevapla
  • Ramazn 8 ay önce Şikayet Et
    Her askeri darbe kötü değildir. Askeri darbeler yükselen yönetimleri bastırmak için, kötü giden yonetimi düşürmek için, yüksek rütbeli askerlerin egolari.... gibi çeşitli sebeplerden yapilir.Nijer'de seçilmiş hükümet batıya çalışıyor Fransaya peşkeş çekiliyor. Eğer sonu hayra çıkacaksa ülkeyi somuruden kurtaraksa neden olmasin
    Cevapla
  • Hamza 8 ay önce Şikayet Et
    Büyük ülkeler bu olayda pozisyon alıyor tek tek. Yakın cevremiz dışındaki dünya ülkelerinde de politika geliştirmeliyiz. Yoksa yine bize düşen ordan gelen mültecilere yurdumuzu açmak olacak galiba.
    Cevapla
  • Aytek 8 ay önce Şikayet Et
    Vahşi batı yine vahşet peşinde. Sömüre sömüre doymadı vampirler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR