Çin, Filipinler'in savaş gemisine tazyikli su sıktı! Tehdit gibi açıklama

Çin Filipinler'e, Güney Çin Denizi'nde iki ülke arasında egemenlik ihtilafına konu olan Spartly Adaları'ndaki resifte bulunan savaş gemisini geri çekmesi uyarısında bulundu. Çin'in tazyikli su sıkılmasıyla ilgili açıklamasıysa dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 07.08.2023 20:08 GÜNCELLEME 07.08.2023 20:08 DÜNYA
Çin, Filipinler'in savaş gemisine tazyikli su sıktı! Tehdit gibi açıklama
Çin, Filipinler'in savaş gemisine tazyikli su sıktı! Tehdit gibi açıklama

Çin Sahil Güvenliği, 6 Ağustos'ta İkinci Thomas Sığı'na yaklaşan Filipinler ikmal gemisine tazyikli su sıkılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, karaya oturtulan savaş gemisinin bölgede yasa dışı olarak bulunduğu belirtilerek geri çekilmesi ve resifin orijinal haline getirilmesi istendi.

Çin Sahil Güvenliğinin hareketinin, "hukuka uygun, profesyonel ve itidalli bir önlem" olduğunun savunulduğu açıklamada, "Tekrar eden uyarılar etkili olmadığı için, doğrudan engellemenin yaratabileceği çarpışma riskinden kaçınmak üzere, uyarı amaçlı tazyikli su kullanılmıştır." ifadesine yer verildi.

Filipinlilerin "Ayungin", Çinlilerin "Rınai" adını verdiği, Filipinler'in kontrolündeki resifte Filipin donanmasına ait savaş gemisi askerleriyle konuşlu bulunuyor. Gemiye ikmal sağlamak üzere Filipin gemileri aralıklarla bölgeyi ziyaret ediyor.

Çin Sahil Güvenliği en son Kasım 2021'de resife yaklaşan bir Filipin gemisine tazyikli suyla müdahale etmişti.

Dün yaşanan hadisenin ardından Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Manila Büyükelçisi Hulang Şilien'i çağırarak sözlü uyarıda bulunmuştu.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu türden meydan okumalar karşı egemenliğimizi ve toprak haklarımızı savunmayı sürdüreceğiz." ifadesini kullanmıştı.

Çin tarafı, bölgenin yakınında, kendi kontrolündeki Mischief Resifi'ne daha önce askeri üs inşa etmişti.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Esas 8 ay önce Şikayet Et
    Dünyaya Adalet dağıtacak ülkeye bak. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak dünyanın başına gelecek olan.
    Cevapla
  • Selahattin 8 ay önce Şikayet Et
    Asırlardır Türk düşmanı çin yerine,asırlardır İspanyol ve ABD sömürüsü altında inleyen gerçi mindano adasındaki Müslüman kardeşlerimize kötü davransada Filipinleri desteklemek lazım..
    Cevapla
  • Dudayev 8 ay önce Şikayet Et
    Onlar catisssin biz guclenelim tıpkı Rus Ukrayna savaşı gibi. Örneğin 2. Runyasavasi olmasaydi Türkiye diye bir ilke belkide yoktu. Onlar birbirini öldürdük e biz guclenecegiz. Hep biz mi pkkmiskirtmasiyla kendi vatandaslarimizi öldüreceğiz.insallah Yunan'da Makedonya ile savaşır.
    Cevapla
  • Hakan 8 ay önce Şikayet Et
    Su tabancası ile mi sıkmış ha ha
    Cevapla
  • urfalı mehmet ant. 8 ay önce Şikayet Et
    herşeyin içinde abd var
    Cevapla
  • Misafir1 8 ay önce Şikayet Et
    Cin e binlerce km. Filipinlere 100 km uzakliktaki ada tabikide filipinlerin hakkidir. Turkiyenin yunanistana adalari kaybetmesine benzemis.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR