Türkiye'den Yunan'ı çıldırtacak hamle! Liman kiralandı askeri üs kuruluyor

Libya ile askeri ilişkilerini her geçen gün arttıran Türkiye, Libya'da askeri üs kurmak için El Khums Limanı'nı 99 yıllığına kiraladı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.08.2023 17:22 GÜNCELLEME 17.08.2023 10:59 DÜNYA
Türkiye'den Yunan'ı çıldırtacak hamle! Liman kiralandı askeri üs kuruluyor
Türkiye'den Yunan'ı çıldırtacak hamle! Liman kiralandı askeri üs kuruluyor
  •     HABER7

Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama çalışmalarını devam ettiren Türkiye, bölgedeki varlığını arttırmak için her geçen gün yeni hamleler yapıyor. Türkiye, Yunanistan ile sorun yaşadığı Doğu Akdeniz bölgesi için çarpıcı bir hamlede daha bulundu. Daha önce Libya ile deniz yetki anlaşması imzalayan Türkiye, bu kez de Libya'da askeri üs kuracak.

99 YILLIK İMZA ATILDI

Türkiye'nin, Libya'nın Akdeniz kıyısındaki kenti Khums'da bulunan Khums Limanı'nı askeri üs kurmak için 99 yıllığına kiraladığı öğrenildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilecek limanda kurulacak askeri üsle Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki egemenliğinin pekiştirilmesi, Türk karasularının denetiminin arttırılması ve ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması planlanıyor. 

Bölgede kurulacak askeri üsse Libya harekâtını başarıya ulaştıran Türk milli İHA/SİHA sistemleri ile hava savunma sistemlerinin konuşlandırılmasının planlandığı gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

TÜRK DEGS DUYURDU

Türkiye'nin Libya'daki girişimini İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Cihat Yaycı'nın başkanlığını yaptığı Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK-DEGS) sosyal medya hesabından duyurdu. 

Türk Degs paylaşımında şu ifadelere yer verdi;

Türkiye, Libya'da askeri üs kurmak için El Khums Limanı'nı 99 yıllığına kiraladı.
Türk Deniz Kuvvetleri ve Kara kuvvetlerine verilecek olan limanda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askeri üs kuracak.
Kiralanan liman ile birlikte Türk deniz yetki alanlarına karşı da önleyici savunma ve aynı zamanda da ticari gemilerin güvenliğini sağlayacak.


TÜRK SAVAŞ GEMİSİ 3 GÜN ÖNCE ORADA GÖRÜLMÜŞTÜ

Türkiye'nin üs kurmak için kiraladığı Khums Limanı'nı yakınlarında geçtiğimiz gün Türk savaş gemisi görülmüştü. Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait G sınıfı bir fırkateyn ve ona eşlik eden Sikorsky helikopterleri 13 Ağustos günü El Khums limanı yakınlarında olduğu belirlenmişti. 

SIRADA VATİYE ÜSSÜ VAR

Ankara-Trablus arasındaki askeri işbirliğinin bir üst safhaya taşınması kapsamında Vatiye Askeri Hava Üssü’nün Türkiye’nin kullanımına verilmesi de gündemde. Hava araçlarıyla tahkim edilecek Vatiye ile birlikte bir adım da Akdeniz kıyısındaki liman kenti Misrata’da atılacak.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 158 TÜMÜ
  • Türkoğlu 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ABD nin haarp askeri üssü gibi us kurmalı. Hem Türkiye de hem Kıbrıs'ta. Hadisi şerifte de diyor düşmanın nasıl silahlanıyor da sende silahlan önlem al uyuma diye. Bence bu ABD nin Türkiye'deki ve dünyanın farklı yerlerindeki sebebi bilinmeyen doğal felaketlerde bu haarp teknolojisiyle bir alakası var. Haarp teknolojili Gemileri bile var.komplo teorisi de değil yani. Bakınsanala
    Cevapla
  • MISTIK 9 ay önce Şikayet Et
    Aynen öyle Deprem de de kullandILar
    Cevapla
  • eyüp 9 ay önce Şikayet Et
    sudan somali katar kuveyt etopya nijer gibi tüm afrika ülkelerine üst kurulması elzem hemde ivedilik ile Allah ve Resul aşkına geçilmek ve ihmal edene iki alemdede sürüm süründürsün inşalşlah
    Cevapla
  • MISTIK 9 ay önce Şikayet Et
    Aynen Ortak iyi niyetLi AdImLar icin ÜstLer KurulmaLI
    Cevapla
  • Harun 9 ay önce Şikayet Et
    Libya sonuç olarak Türk topraklarına katılacak. Doğum sancısı.
    Cevapla
  • 39 yil sabret 9 ay önce Şikayet Et
    ohhhhho hhhhhhhh amerika ve fransa geliyormus gelin gelin yakinda bizde size gelecez merak etmeyin sadece 39 yil kaldi sonra esit sartlardayiz. 2051de ne amerika kalacak ne avrupa hepsini yerle yeksan edecegiz
    Cevapla
  • Hakkı 9 ay önce Şikayet Et
    Ne 39 yili...su anda geridemiyiz ki...avrupanin kesin onundeyiz...amerika ile de kafa kafaya gidiyoruz ama biz yukseliste onlar dususte...1-2 yıla kalmaz onlarla da arayi acariz...akdenizde...karadenizde...afrikada...ortadoguda bizden habersiz su an kus ucamiyor...bu genis cografyada en buyuk oyun kurucu biziz... Savunma sanayi...enerji...madencilik vd alanlardaki baş donduren yatirimlar
    Cevapla
  • Ali cabbar 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye cumhuriyeti tarihinin hatta TÜRK tarihinin en stratejik hamlesi...şah ve mat...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR