Prigojin öldü! Wagner'e ne olacak?

Rusya'da Haziran ayında isyan girişiminde bulunan Yevgeniy Prigojin'in ölümünün ardından Rus paralı asker grubu Wagner'in geleceği merak konusu oldu. Uzmanlar, Wagner'in bundan sonrasına ilişkin düşüncelerini Haber7'ye değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.08.2023 19:48 GÜNCELLEME 26.08.2023 10:34 DÜNYA
Prigojin öldü! Wagner'e ne olacak?
Prigojin öldü! Wagner'e ne olacak?
  •     Haber7 - ÖZEL

24 Haziran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e başkaldırarak darbe girişiminde bulunan Wagner'in lideri Yelveny Prigojin, Moskova yakınlarında gerçekleşen bir uçak kazasında öldü. Prigojin'in de içinde olduğu belirtilen uçak kazasının bir suikast olup olmadığı araştırılırken, Rus paralı asker grubu Wagner'in de geleceği merak konusu oldu. 

Uçakta yer alan yolcu listesinde Prigojin'in yanı sıra yardımcısı ve Wagner'in kurucularından Dmitriy Utkin ile Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Nikolay Matuseyev gibi isimlerinde olması "Bundan sonra Wagner'e ne olacak?" sorularını akıllara getirdi. Rusya'da yaşanan gelişmeleri yakından takip eden uzman isimler, Wagner'in geleceği ile ilgili farklı görüşlerini HABER7'ye aktardı.

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, Wagner'in bundan sonra bir yeniden yapılandırma sürecine gireceğini belirtirken, Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ise Prigojin'in sadece bir piyon olduğunu ve Wagner'in bu yaşananlardan hiç etkilenmeden mevcut durumuna devam edeceğini söyledi. Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin ise Rusya'nın Wagner dışında yeni bir oluşuma gittiği duyumlarını aldığını belirtti. 

"WAGNER YENİDEN DİZAYN EDİLEBİLİR"

Yelveny Prigojin'in ölümü sonrası Wagner'in geleceğine ilişkin konuşan Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, Batı ve ABD'nin Rus siyasal sistemi zayıflatmak için bir araç olarak kullandığını belirterek "Ruslar Rusları öldürdü" dedi. Wagner'in şu an tamamen ortadan kaldırılmasının çok zor olduğunu ifade eden Güçlüer, Wagner'in özellikle 9 Afrika ülkesindeki etkili varlığının altını çizerek "Ortadan kaldırmak yerine dönüştürmeyi tercih etme ihtimalleri yüksek. İçerideki Prigojin taraftarlarını tavsiye edip Putin yanlısı bir Wagner dizayn etmek şeklinde bir durum görülebilir." ifadelerini kullandı. 

NAVALNİ İKİNCİ BİR WAGNER VAKASI OLABİLİR

Prigojin'in ölümü sonrası hapisteki Rus muhalif Aleksey Navalni'ye işaret eden Güçlüer, çarpıcı bir detaya dikkat çekti. Güçlüer, Aleksey Navalni'nin Prigojin'den sonra sahaya sürülebileceğini belirterek, Prigojin'den sonra ikinci bir Wagner vakası yaşanabileceğini söyledi. 

RUSYA WAGNER DIŞINDA BİR OLUŞUMA GİDİYOR

Rusya'daki uçak kazasında sadece Prigojin'in ölümüne değil yanındaki Wagner'in üst düzey personellerinin de ölümüne dikkat çeken Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, "Prigojin'in yanında ölenler de Wagner'in üst düzey görevlileriydi. Hepsi kilit personel bunların." dedi. Pekin, bu isimlerin yok olmasının ardından Wagner gibi büyük bir teşkilatın idare edilmesinin zor olacağını belirterek Putin'in elinde iki seçenek olduğunu söyledi. 

Pekin "Birinci seçenek bu düzenin üzerine adım atamak ama bu yadırganır ve risk almayı gerektirir. Teşkilatın komuta yapısını, sorumluluklarını vesaire değiştirmek gerekir. Çünkü bu adamların daha sonra ne yapacağını bilemezsiniz. İkincisi ise yeni bir oluşuma gitmek." dedi.

Pekin, aldığı bir duyumu da aktararak Rusya'nın Wagner dışında yeni bir yapılanmaya gittiğini söyledi. 

"WAGNER PRİGOJİN'İN ÖLÜMÜNDEN ETKİLENMEZ"

Wagner ve türevlerinin aynı zamanda bir istihbarat teşkilatı görevi gördüğünü belirten Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, bu yapıları kuranların da o devletlerin derin istihbaratı olduğunu söyleyerek "Dolayısıyla bu yapılar böyle bir tek Wagner'le veya bir tek Prigojin'le eşleştirilmez. Burada Wagner bu olaydan hiç etkilenmeden mevcut durumunu devam ettirir." söyleminde bulundu.



Wagner'in eski KGB adıyla bilinen federal istihbarat servisi tarafından kurulup yürütüldüğünü belirten Başbuğ, "Prigojin, sadece başındaki Fethullah Gülen, Abdullah Öcalan gibi piyonlardan biri. Dolayısıyla orası yanlış okunuyor. Yani Prigojin öldü, Wagner bitti diye bir hesap yok." dedi

"YENİ PRİGOJİNLER ATANACAK"

Prigojin'in ölümünden sonra Wagner'in yürüttüğü faaliyetlerde en ufak bir değişiklik görülmediğini ve görülmeyeceğini söyleyen Başbuğ, "Prigojin'in şu an rolü bitti görevi bitti. Şimdi yeni bir Prigojin veya Prigojinler atanacak veya atadılar biz bilmiyoruz. Burada ana başlık Wagner'in bu olaydan hiçbir şekilde etkilenmesi mümkün değil. Yani Wagner dağılmaz, isyan çıkarmaz, Afrika'daki görevleri değişmez. Wagner'in tesis edildiği statü, aynen korunur ve Wagner genel merkezde işlemeye devam eder. Çünkü bunlar hukuktan kurtulmak, o devletler arası baskıyı sıyırmak için kurulan kanlı yapılardır." ifadelerini kullandı. 

KAYNAK : Haber7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Putin'in pudingi
    Cevapla
  • Belki 8 ay önce Şikayet Et
    Yaptığı yemekler hiç güzel değilmiş belki bu yüzden imha ettiler
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Olabilir
    Cevapla
  • Fransa'da olabilir 8 ay önce Şikayet Et
    Belkide Fransa'da geziyor Eyfel kulesi altında görülmüş öyle diyolar
    Cevapla
  • Ne oluyor 8 ay önce Şikayet Et
    Adam ayakta zor duruyor gibi Önceden ölmüs sanki dublör kullanıyor du belki zaten oda anlamış belki öleceğini anılarını yazmıştır Bu hatıra kitabını uçakta unutmuş olabilir aranması lazım
    Cevapla
  • Meraklı 8 ay önce Şikayet Et
    Yemek tarifleri varmı acaba merak ettim
    Cevapla
  • Evet 8 ay önce Şikayet Et
    Hiç aklıma gelmedi süpersin
    Cevapla
  • toto 8 ay önce Şikayet Et
    suriyenin canını yakan kanını döken bu wagner haydutu değil miydi. gel görki eceli putinin elinden oldu. alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. şimdi sırada putin var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR