Prigojin'in ölümü sonrası Putin'den Wagner kararı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Prigojin'in ölümü sonrası olası bir Wagner isyanının önüne geçmek için, tüm paralı askerlerin Rusya'ya bağlılık yemini etmesini zorunlu hale getiren kararnameyi imzaladı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.08.2023 13:00 GÜNCELLEME 26.08.2023 14:16 DÜNYA
Prigojin'in ölümü sonrası Putin'den Wagner kararı
Prigojin'in ölümü sonrası Putin'den Wagner kararı

Afrika, Suriye ve Ukrayna'daki çatışmalarla Rusya'nın sahadaki önemli gücü olan Wagner'in, Yevgeny Prigojin'in ölümü sonrası nasıl bir yola gireceği, Rus devleti tarafından tasfiye edilip edilmeyeceği ya da Kremlin'e yakın yeni bir lider mi atanacağı uluslararası basın tarafından da sorgulanıyor.

Prigojin'in ölüm haberinin ardından 3-5 kişiden oluşan bir grup Wagner savaşçısı, liderlerinin ölüm emrinin Moskova tarafından verildiğini iddia ederek "intikam" yemini etmişti.

Prigojin'i de taşıdığı belirtilen uçak, Tver bölgesinde düşmüştü.

TÜM PARALI SAVAŞÇILARDAN "RUS DEVLETİNE BAĞLILIK YEMİNİ" İSTENECEK

Haziran'da Moskova'ya baş kaldıran, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun araya girmesiyle bu ülkeye geçen grubun akıbeti belirsizliğini korurken, CNBC'de yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'i de ilgilendiren önemli bir kararname imzaladı.

Prigojin'in ölümü sonrası grubun olası isyanının önüne geçmek isteyen Putin, kararnameyle, tüm paralı askerlerin/savaşçıların Rusya'ya bağlılık yemini etmesini zorunlu hale getirdi.

Kremlin de özellikle Amerikan ve İngiliz medyasının dillendirdiği "Putin'in uçağın düşürülmesi emrini verdiği" iddialarını reddetti.

Prigojin yanlıları, Wagner liderini ülkenin çeşitli yerlerinde anıyor.

KİMLİK TESPİTLERİ YAPILACAK

Öte yandan Rusya Soruşturma Komitesi (SLEDCOM), Wagner lideri Yevgeny Prigojin'in de yolcu listesinde olduğu belirtilen uçağın enkazından 10 kişinin cesedine ulaştıklarını açıkladı.

Kimliklerinin belirlenmesi için moleküler genetik incelemeler yapılacağını duyuran SLEDCOM, uçaktaki listede yer alan isimlerle ölen şahısların kimliklerinin eşleşip eşleşmediğini araştırmalarının ardından kamuoyuyla paylaşacak.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 49 TÜMÜ
  • Fatih m Öztürk 8 ay önce Şikayet Et
    Hergün etmeliler ki disiplin edilebilsinler
    Cevapla
  • Hüseyin- 8 ay önce Şikayet Et
    Adamin öldügü ispatlandimi ? hayir.eeh ? Gazeteciler para kazaniyorlar ya siz ? Akli yerinde olan böylemi intikam alir sizce.
    Cevapla
  • milli adam 8 ay önce Şikayet Et
    yâhu bu Velidemir Piton arkadaşı burada bir 3-5 ay misafir etsek te, bizim hâin tayfa ile de biraz ilgilense ya..! Amma güzel olur di mi ?
    Cevapla
  • milli adam 8 ay önce Şikayet Et
    Putin'in, Rusya'da hâin kabul ettiklerine uyguladığı tedaviyi (!) biz de burada istiyoruz. Nereden baksan kral hareket, helal olsun.
    Cevapla
  • salih 8 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın bir numarası.Putin zor günlerin adamı,bazen sırıttığını görürüz ama arka planda ikinci putin saldırı halinde bunu anlamak için kgb uzakdoğu sporları samurayları incelemek gerekiyor 14 kelle aldı bu 15 inci.ülkesi için yaşasın putin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR