Netanyahu'nun doğalgaz planı ortaya çıktı: İlk istasyon Türkiye

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Leviathan'da çıkan doğalgazı denizden bir boru hattıyla Türkiye'ye gönderip buradan da Avrupa'ya transferini sağlamak istediği kaydedildi. Hedefin ise, Rus gazına olan bağlılığı azaltmak olduğu aktarıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.08.2023 12:36 GÜNCELLEME 30.08.2023 14:29 DÜNYA
Netanyahu'nun doğalgaz planı ortaya çıktı: İlk istasyon Türkiye
Netanyahu'nun doğalgaz planı ortaya çıktı: İlk istasyon Türkiye

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin çeşitli bakanlıklarından oluşturulan profesyonel bir çalışma grubuna, İsrail'in mevcut doğalgaz ihracatı için alternatifler üzerinde çalışmaya başlaması talimatını verdi.

Gözden geçirilen seçeneklerden birinin, İsrail'in en büyük açık deniz doğalgaz sahası olan Leviathan'dan Türkiye'ye deniz altından bir boru hattının uzatılması olduğu ifade edildi.

HEDEF; RUSYA GAZINA BAĞLILIĞI AZALTMAK

Plana göre, İsrail, Leviathan sahasından çıkan doğalgazı Türkiye'ye, ardından da Rus boru hattına bağımlılığın azaltılması amacıyla güney Avrupa ülkelerine yönlendirilecek.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre, önerilen boru hattı, Türkiye-Avrupa ana boru hattını, İsrail'deki ve Mısır ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi komşu bölgelerdeki bol doğalgaz rezervlerine bağlamayı amaçlıyor.

Girişim, bölgenin Rus gazına olan bağımlılığı azaltmayı amaçladığı bir dönemde Avrupa için uygulanabilir alternatif doğalgaz kaynakları oluşturmaya çalışıyor.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Tel Aviv'deki kaynaklar, ekip kurma kararının Binyamin Netanyahu'nun başkanlık ettiği bir toplantıda alındığını söyledi. Toplantıya İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve doğalgaz ihracatlarını iki katına çıkarmalarına müsaade edilmesi için ısrarla çaba gösteren doğalgaz kuyusunun sahibi şirketlerin temsilcileri katıldı.

Geçtiğimiz hafta İsrail Enerji Bakanı Katz, Tamar sahasından Mısır'a doğalgaz ihracatını artırmayı kabul etmişti.

ERDOĞAN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ YAKINDA: PLAN MASAYA YATIRILACAK

Ankara son yıllarda, İsrail'e boru hattını Türkiye üzerinden geçirmesi için çağrıda bulunmuş ancak İsrail böyle bir projenin, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'la olan ilişkilerine zarar vereceğinden endişe ediyordu.

Netanyahu'nun, iki ülke arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan sıcaklığın etkisiyle önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmesi bekleniyor. Netanyahu, geçen ay kalp pili taktırma ameliyatı olmak zorunda kaldığı için 28 Temmuz'da yapılması planlanan görüşmenin ertelenmesini talep etmişti.

Tel Aviv'deki gözlemciler, bu ziyaret ile Netanyahu'nun çalışma grubunun kurulduğunu duyurmasını birbiriyle ilişkilendiriyorlar. Siyasi kaynaklara göre Netanyahu, Erdoğan'ın bu hattın Avrupa'ya ulaşması için Türkiye'nin önemli bir görev üstlenmek istediğini biliyor. Ancak İsrail'in geçmişte birkaç kez konuyu incelediğini açıklaması ve daha sonra meselenin gündemden düşmesi göz önüne alınırsa, şu anda konuşulanlar sadece "konunun incelenmesi"yle sınırlı. Kaynaklara göre Netanyahu, Türkiye'den bir takım fiili adımların atılması yönünde bir talep gelmesini beklemek zorunda.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 93 TÜMÜ
  • Morelli 7 ay önce Şikayet Et
    Kilit ulkeyiz diye bagirip duruyorlar yonetim madem kilit ulkeyiz o kilitinde bir fiyati var israil gazinin enaz yuzde30 gelirini turkiyeye vermeli yunan uzerinden birkac milyar dolar daha fazla yatirim yapmak zorunda onuda hesaba koyun yuzde30 kurtarir islerine gelirse yoksa gitsinler yunan uzerinden gondersinler
    Cevapla
  • Okur 7 ay önce Şikayet Et
    Gkry girit yunanistan senaryosu noldu pahalı mı, değil. Üstüne lübnan mısır gkry gazını ekle pahalı mı, değil. Üstüne mısır israil gkry yunanistan stratejik ortaklığını ekle. Üstüne ab nin gkry israil yunanistan seviciliğini ekle. maliyet pahalı ama fayda maliyet açısından ucuz ama zaman en önemli. Eee noldu ceyhana çıktı. Rus gazı alerjisi gibi olsa da havuç olmasın yada geçici yatırım.
    Cevapla
  • Bozkurt 7 ay önce Şikayet Et
    İginç bir boru hattı olmuş tuhaf,İsrail Türk egemenliğini kabul etmiş buda imza gibi boru hattı olmus,kendi limanındanda gemi ile satabilirdi kendi kullanır idi,yada Mersinden bir diğer boru hattımız ile Trakya ve Avrupa'ya ilginç var bir şeyler dünya değişik dönmeye başladı.
    Cevapla
  • Kurdi 7 ay önce Şikayet Et
    Filistinden bağımsız karar alma hakkını nerden buluyorki?dünya filistin yok demiş gibi hareket etmeleri israili ancak terörist yapar ki zaten öyle
    Cevapla
  • Mavi karadeniz 7 ay önce Şikayet Et
    Buyuk ortagimiz RUSYA dan kullanmaliyiz ""yoksa israile bir ezikligimiz mi var ??? Hani heb birlikte REISI devireceklerdi onlari guzel gunler bekliyordu Netanyahu bizi heb asaglayan birisi oldugunu UNUTTUK MU ?????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR