Kırgızistan'da ilk böbrek nakli ameliyatı Türk hekimlerce yapıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te inşa ettiği ve donattığı Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesinde ülkenin ilk böbrek nakli ameliyatı Türk hekimlerce gerçekleştirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.08.2023 21:13 GÜNCELLEME 30.08.2023 21:13 DÜNYA
Kırgızistan'da ilk böbrek nakli ameliyatı Türk hekimlerce yapıldı
Kırgızistan'da ilk böbrek nakli ameliyatı Türk hekimlerce yapıldı

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ilk kez bir böbrek nakli operasyonunun yapıldığı 72 yataklı Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesini ziyaret etti.

Caparov'u hastanede, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Kırgızistan Sağlık Bakanı Gülnara Baatırova, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, Türk ve Kırgız hekimler ile hastane personeli karşıladı.

Hastane yönetimi, kurumun bu tür ameliyatları yapmaya başladığını, bunun için hastanenin henüz birçok ülkede benzeri olmayan en modern tıbbi ekipmanlarla donatıldığını ve nitelikli tıbbi personeli olduğunu belirtti.

Kırgızistan'daki hekimlerin, Türkiye'den gelen hekimler sayesinde uygulamalı olarak deneyim kazanacağı ve böbrek nakli operasyonlarını bağımsız olarak yürütmeye başlayacağı ifade edildi.

Ülkedeki ilk böbrek nakli ameliyatı "başarılı" geçti

Hastane yönetimi, ülkede ilk kez gerçekleştirilen böbrek nakli ameliyatının başarılı geçtiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Caparov, odalarında ziyaret ettiği hastalara acil şifalar diledi, hastaların sağlık durumları ve hastanedeki koşullara ilişkin bilgi aldı.

Vatandaşların artık hayati ve pahalı operasyonlar için yurt dışına gitmelerine gerek kalmayacağını belirten Caparov, "Yurt dışındaki 50-60 bin ABD doları tutarındaki operasyonlar artık Kırgızistan'da yaklaşık 10 bin dolara mal olacak. Maliyetin düşük olması nedeniyle yerli uzmanlar diğer ülkelerden gelen hastalara da hizmet verebilecek." dedi.

Caparov, ülkede 2 bin 600 böbrek hastası bulunduğunu ve bütçeden her yıl diyaliz için toplam 2 milyar 500 milyon som (yaklaşık 28 milyon dolar) kaynak aktarıldığını söyledi.

Caparov, Türkiye'ye teşekkür etti

Türk hekimlerle hastanenin konferans salonunda bir araya gelen Caparov, kendisi ve Kırgızistan halkı adına Kırgızistan'ın sağlık sektörüne destek veren Türkiye'ye teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Caparov, Kırgızistan'da bulunan Türk hekimlerin her türlü isteklerini ve ülkede konforlu bir şekilde kalmaları için gerekli tüm koşulları yerine getirmeye hazır olduklarını bildirdi.

Gelecekte yabancı ülke vatandaşlarından bu tür operasyonlara yönelik talep olması durumunda bu alanın daha da geliştirilmesi ve genişletilmesi gerekeceğini belirten Caparov, "Daha fazla hasta alabilmek için bu tıbbi tesisin bulunduğu arazi alanını artırma olasılığının sağlanması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Caparov, Kırgızistan'da sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine ve tıbbi personelin eğitimine sağladıkları büyük katkılardan dolayı Türkiye Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Dr. Selami Kılıç ile Türkiye Acil Sağlık Hizmetleri ve Yurt Dışı Sağlık Birimleri Dairesi Başkanı Mustafa Taşkın'a şeref belgesi verdi.

 

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • M. Ali 7 ay önce Şikayet Et
    Yavaş yavaş her alanda etkinliğimizi arttıracağız inşallah...
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Varın yurdunuzun kıymetini bilin.Adamlar ilk defa böbrek ameliyatına seviniyorlar.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR