Çin, Taliban yönetimindeki Afganistan'a büyükelçi atadı

Taliban, Afganistan yönetimini 2021'de ikinci kez ele geçirdi. İki yılı aşkın sürede hiçbir ülke Afganistan'a büyükelçi atamadı. Bu adımı atan ilk ülke Çin oldu. Afganistan'a atanan yeni büyükelçi Zhao Xing'in güven mektubu kabul edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2023 16:21 GÜNCELLEME 13.09.2023 17:56 DÜNYA
Çin, Taliban yönetimindeki Afganistan'a büyükelçi atadı
Çin, Taliban yönetimindeki Afganistan'a büyükelçi atadı

Taliban yönetimi, yeni Çin Büyükelçisi'nin başbakana güven mektubunu sunduğunu açıkladı. Taliban yetkilerinin, 13 Eylül Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu atamanın, Taliban'ın 20 yıl sonra Afganistan'ın yönetimini ikinci kez ele geçirdiği Ağustos 2021'den bu yana ülkeye yapılan büyükelçi düzeyinde ilk atama olduğu ifade edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise, konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

"BAŞBAKAN AKHUND, GÜVEN MEKTUBUNU TÖRENLE KABUL ETTİ"

Taliban yönetiminin sözcü yardımcısı Bilal Karimi, açıklamasında, "Afganistan İslam Emirliği Başbakanı Mohammad Hassan Akhund, Çin'in Afganistan'a atadığı yeni büyükelçi Zhao Xing'in güven mektubunu bir törenle kabul etti." dedi.

Taliban yönetiminden bir dışişleri bakanlığı sözcüsü de söz konusu atamanın 2 yılı aşkın süredir devam eden Taliban yönetiminde yapılan ilk büyükelçi ataması olduğunu teyit etti. 

Taliban, dünyadaki herhangi bir yabancı hükümet tarafından resmi olarak tanınmıyor. 2019 yılında bu yana görev yapan Çin'in bir önceki Afganistan Büyükelçisi Wang Yu'nun görev süresi ağustos ayında sona ermişti. Pakistan ve Avrupa Birliği (AB) gibi ülke ve kurumlar başkent Kabil'deki diplomatik misyonlarının idaresi için ülkeye üst düzey diplomatlar gönderse de bu kişiler maslahatgüzar unvanı taşıyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • mert 7 ay önce Şikayet Et
    Çin isi biliyor
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    İlk tanımak türkiyemize yakışırdı.ne yazıkkı saçma sapan sebeblerden dolayı inat ediyorlar .mevlam afkanistanın yolunu acık etsin .
    Cevapla
  • murat 7 ay önce Şikayet Et
    Biz neyi bekliyoruz, kimin ağzına bakıyoruz acaba
    Cevapla
  • Mizah 7 ay önce Şikayet Et
    Biz ABD'nin peşine takılıp posta koymaya devam edelim.
    Cevapla
  • Fehmi 7 ay önce Şikayet Et
    Hani taliban terör örgütüydü demek ki çıkarlar olunca terörist filan yok çünkü çıkarlar var. Neyse herkes tanısın en son biz tanırız ne de olsa yurtta sus cihanda sus
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR