Eski Suriye Başbakanı Esed'i bombaladı: Mümkün değil

Eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Şam yönetimini rehabilite etmenin mümkün olmadığını söyledi. 2012'de Deyrizor ilinin bombalandığını hatırlatan Hicab, "Bombardıman talimatları, Beşşar Esed'in bilgisi dahilindeydi." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2023 00:42 GÜNCELLEME 01.10.2023 00:44 DÜNYA
Eski Suriye Başbakanı Esed'i bombaladı: Mümkün değil
Eski Suriye Başbakanı Esed'i bombaladı: Mümkün değil

Ağustos 2012'de Suriye yönetiminden ayrılarak muhaliflerin safına katılan Hicab, Al Jazeera televizyon kanalının "Diğer Taraf" programına konuk olarak, Suriye'deki ayaklanma sürecini değerlendirdi.

Hicab, Birleşmiş Milletlerin (BM) muhaliflerden, Şam yönetimi lehine tavizler vermesini istemesi nedeniyle Suriye Yüksek Müzakere Komitesi'ndeki genel koordinatörlük görevinden istifa ettiğini belirtti.

"BU REJİM KATİL"

Şam yönetiminin rehabilite edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya Hicab, "Bu rejim katil. Geçerliliğini ve meşruiyetini kaybeden rejimi, rehabilite etmek mümkün değil." yanıtını verdi.

"ESED VAR OLDUĞU SÜRECE ÇÖZÜM OLMAZ"

Hicab, "Beşşar Esed var olduğu müddetçe çözüm olamaz. Suriye'de istikrar sağlanmaz." ifadelerini kullandı.

SURİYE SAHASI DEĞİŞİKLİKLERE GEBE

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Moskova yönetiminin Suriye'de askeri varlığını azaltmak durumunda kaldığını dile getiren Hicab, diğer yandan İsrail'in İran destekli terörist grupları hedef almasının, Suriye sahasının değişikliklere gebe olduğunu ortaya koyduğu değerlendirmesini yaptı.

"BOMBARDIMAN TALİMATLARI BEŞŞAR ESED'İN BİLGİSİ DAHİLİNDEYDİ"

2012'de Başbakan olduktan birkaç gün sonra ülkenin doğusundaki Deyrizor ilinin bombalandığını da hatırlatan Hicab, "Bu bombardımandan Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın bilgisi yoktu. O dönemde talimatlar saraydan sahadaki komutanlara verilirdi. Bombardıman talimatları, Beşşar Esed'in bilgisi dahilindeydi." diye konuştu.

Hicab, Temmuz 2012'de Esed'in eniştesi Asef Şevket'in öldüğü "Kriz Hücresi" patlamasında Şam yönetiminin büyük rol oynadığını belirterek, "Mahir (kardeşi) ve Beşşar, en fazla eniştelerinin ihanetinden korkuyorlardı. Patlamanın en büyük hedefi eniştelerini tasfiye etmekti." ifadelerini kullandı.

ŞAM'DA KRİZ HÜCRESİ PATLAMASI

Başkent Şam'da 18 Temmuz 2012'de Milli Güvenlik Teşkilatı binasında büyük bir patlama meydana gelmişti. Patlamada, Suriye ayaklanmalarını kontrol altına almak amacıyla kurulan Kriz Hücresi toplantısı hedef alınmıştı

Olayda, Asef Şevket, dönemin Savunma Bakanı Davut Racha, Kriz Hücresi Başkanı Hasan Türkümani, Milli Güvenlik Teşkilat Başkanı Hişam Bahtiyar hayatını kaybetmişti.

Patlama sonrası Suriye ordusundaki subayların ayrılmaları hız kazanırken, Şam yönetimi kontrolü dışına çıkan yerleşimler de şiddetli bombardıman altında kalmıştı.

SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ

Ülkenin güneyindeki Dera ilinde 15 Mart 2011'de bir grup ilkokul öğrencisinin okul duvarına Suriye devlet Başkanı Beşşar Esed'i kastederek, "Ey doktor şimdi sıra sana geldi" yazmasıyla halk ayaklanması başladı.

Baskı ve yolsuzluklara karşı reform talebiyle başlatılan barışçıl gösteriler, güvenlik güçlerinin ve ordu birliklerinin şiddete başvurarak protestoları bastırmaya çalışmasıyla 2012'den itibaren "silahlı çatışmalara" dönüştü.

Ordudan ayrılan askerler, "Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)" adı altında toplanarak hükümet güçlerine karşı savaşmaya başladı.

İç savaş öncesi nüfusu 22-23 milyon civarında olduğu tahmin edilen ülkede, en az 6,5 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, 6,5 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edilirken, Suriye'de en az 14 milyon sivil insani yardımlara muhtaç hale geldi.

Kimyasal silah kullanma, halkı açlığa sürükleme, tehcir, ablukaya alma, keyfi tutuklama ve işkence gibi savaş suçlarının işlendiğine dikkati çeken BM, geride kalan süreçte savaşı sonlandıramadı.

BM'nin Haziran 2022'de, Suriye iç savaşında ölümleri teyit edilenlerin sayısının yaklaşık 306 bin ancak gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğunu belirten açıklaması, Suriye'deki iç savaşın en ağır bedelini sivillerin ödediğini bir kez daha ortaya koydu.

Suriye muhalefeti halihazırda krizi sonlandıracak ve siyasi geçişi öngören, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararının uygulanmasını talep ederken, Rusya ve İran destekli Şam yönetimi ise buna yanaşmıyor.

ŞAM'DA KRİZ YÖNETİM HÜCRESİ PATLAMASI

Başkent Şam’da 18 Temmuz 2012 tarihinde Milli Güvenlik teşkilatı binasında büyük bir patlama meydana gelmişti.

Patlamada, Suriye ayaklanmalarını kontrol altında almak için kurulan kriz yönetim hücresi üyelerinin bir toplantısı hedef alınmıştı.

Patlamda, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in eniştesi Asef Şevket, Savunma Bakanı Davut Racha, Kriz Hücresi Başkanı Hasan Türkümani, Milli Güvenlik Teşkilat Başkanı Hişam Bahtiyar hayatını kaybetmişti.

Patlamadan sonra, bir yandan Suriye ordusundaki subayların ayrılmaları hız kazanırken diğer yandan da Şam yönetimi kontrolü dışına çıkan yerleşimler şiddetli bombardıman altında kalmıştı.

KAYNAK : AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemde Suriyeli istemiyorum
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemde ilkel kafatasçı istemiyorum.
    Cevapla
  • Lütfü 1 yıl önce Şikayet Et
    Özgürlük yürüyüşü adı altında Gezi olayları benzeri Kızılbaş Alevi ve Nusayri Fellah Alevi kalkışmasını başlatmak istiyorlar.. Erkan Baş ateşle oynuyor.. Devlet hiyanete şefkat göstermemeli.. Ankara'daki bombalı eylemle Alevi örgütlerin bağlantıları araştırılması gerekir..
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye halkı tercihini yapacak, özgür suriye ordusuna katılması daha iyi olacak, sonra Türkiyeye katılmaları daha mantıklı olur bölgsel çözüm açısından...
    Cevapla
  • Tornaci Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne samin şekeri ne arabin yüzü
    Cevapla
  • celal 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD izin verirse bu adam yakında Suriyenin başına geçer.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye. Türkiye beraberliğünde ve Türkiye yönetiminde. Düzelir başka şansınız yok. Ermeni israil. Fıransız. Abd. Rusya yıktı yıkacak daha tek kurtuluşunuz. Türkiye emşn olun gğvenin iş birliği yapı hatta yönetimi bile cerin son derece ciddiyşm tek kurtuluş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR