İsrail savunmasız mı kalıyor? Demir Kubbe ile ilgili olay iddia!

İzzeddin el-Kassam Tugaylarının günlerdir devam eden roket atışlarına karşı koymakta zorlanan İsrail savunma sistemi Demir Kubbe'nin mühimmatlarının tükenmeye başladığı belirtiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.10.2023 16:51 GÜNCELLEME 18.10.2023 16:51 DÜNYA
İsrail savunmasız mı kalıyor? Demir Kubbe ile ilgili olay iddia!
İsrail savunmasız mı kalıyor? Demir Kubbe ile ilgili olay iddia!
  •      Haber7-Özel

Filistin-İsrail savaşında dün akşam saatlerinde hastanenin bombalanması ve yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir evreye geçildi. Filistin'de yaşanan katliama dünya tarafından tepki yağarken, İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe ile ilgili çarpıcı bir iddia gündeme geldi

DEMİR KUBBE'NİN 500 MÜHİMMATI KALDI

7 Ekim'den bu yana Hamas tarafından atılan binlerce füzeyi etkisiz hale getiren İsrail'in meşhur hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin mühimmatının tükenmek üzere olduğu belirtiliyor. Hamas'ın ilk gün attığı 5 bin füzenin ve sonraki 12 günde peş peşe ateşlenen binlerce füzenin bir kısmını etkisiz hale getiren Demir Kubbe'nin şu an itibariyle 500 kadar mühimmatı kaldığı ifade ediliyor.

100 DOLARLIK FÜZEYİ 90 BİN DOLARLIK MÜHİMMATLA DURDURABİLİYORLAR

Öte yandan Hamas'ın 100-200 dolar gibi düşük bütçelerle ürettiği roketler için İsrail'in Demir Kubbe'sinin bünlerce dolarlık füzeler attığı, Demir Kubbe'nin tek bir mühimmatının 90 bin dolar gibi dev bütçelerle üretildiği öğrenildi. 

DOYUMA ULAŞINCA ETKİSİZ HALE GELİYOR

Uzmanların verdiği bilgilere göre, 2011'de kullanıma başlanan Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi'nin farklı alanlardan ateşlenen eş zamanlı seri füze veya roket atışlarıyla doyuma ulaştırıldığı ve bu aşamadan sonra yetersiz kaldığı söyleniyor. Demir Kubbe'nin doyuma ulaştırılması ve maliyet hesabı sonrası İsrail'in, Hamas tarafından atılan roketlerin yörüngesini hesapladığı ve insan popülasyonu yoğun olmayan bölgelere düşmesi öngörülen füzeleri vurmadığı öne sürülüyor.

 

HAMAS'TA 32 BİN HİZBULLAH'TA 150 BİN ROKET VAR

Demir Kubbe'nin 12 günlük savaşta atılan roketleri karşılamak için binlerce mühimmat harcadığı ve mühimmat sıkıntısı yaşadığı belirtilirken Hamas'ta an itibariyle 32 bin kadar roket olduğu belirtiliyor. Öte yandan Hizbullah'ta ise Hamas'tan çok daha fazla roket olduğu, ellerinde 150 binden fazla roket olduğu iddia ediliyor.

DEMİR KUBBE 10 GÜN DAHA ÇALIŞIR MI?

Demir Kubbe'nin çalışma sistemine ilişkin katıldığı bir programda konuşan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "Demir Kubbe 10 gün daha çalışır mı?" sorusuna "Elindeki mühimmat stoklarına bağlı. O kadar çok attılar ki… Bu roketleri düşürmek için çok fazla roket sarf etti. Bir tanesi 90 bin dolar seviyesinde. Yani Hamas’ın attıkları birkaç yüz dolar, İsrail’in attıkları 90 bin dolar. Pahalı bir sistem bu." şeklinde cevap verdi. 

12 GÜNLÜK SAVAŞIN MALİYETİ

7 Ekim'den bu yana El Kassam Tugayları İsrail'a yaklaşık 7 bin roket fırlattı. İsrail tarafı da bu füzeleri karşılamak üzere Demir Kubbe'den 7 bin füze ateşledi. 12 günlük savaşın Filistin tarafına maliyeti 1.4 milyon dolar olarak hesaplanırken, İsrail tarafına maliyeti ise 630 milyon dolar(17.640 milyar TL) olduğu belirtiliyor.

KAYNAK : Haber7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 71 TÜMÜ
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Atilanlar etkisiz belkide demir kubbenin muhimmatini bitirip asillari sona sakliyorlar!
    Cevapla
  • Okur 6 ay önce Şikayet Et
    Kim inanır kadir inanır. Kusura bakmayın da az gerçekçi olun. Hamas fos çıktı yok atamadığı 30bin roketi varmış rpg dir o. Itrailin 500 kalmış abd verir ukranya bile verir sikinti yok siyonistlere. O yüzden mi fosfor kullanıyorlar hastane cami okul.
    Cevapla
  • Vatansever 6 ay önce Şikayet Et
    Ayni anda bütün muslumanlar kardeslerine sahip cikmali
    Cevapla
  • Vedat 6 ay önce Şikayet Et
    abd uçak gemilerini batırın
    Cevapla
  • Misafir1 6 ay önce Şikayet Et
    Israile maliyeti sifir. Amerika oduyor. Hamasinkinide Iran. Hamas attigini yerine zor koyar. Israile amerika hibe eder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR