Kırgızistan'dan İran hamlesi

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, denize kıyısı olmayan ülkesinin transit ve ulaştırma amacıyla İran'ın deniz limanlarını kullanmak istediğini bildirdi. Taraflar, ilişkilerin derinleşmesinden yana olduklarını bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2023 21:33 GÜNCELLEME 25.10.2023 21:33 DÜNYA
Kırgızistan'dan İran hamlesi
Kırgızistan'dan İran hamlesi

Şanghay İşbirliği Örgütü'nü kontrol eden güç olan Çin ve Rusya'nın son yıllarda İran ile ilişkilerindeki yakınlaşmanın sonucunda giderek daha stratejik ilişkiler tesis ettiği görülüyor. Bunun yansıması olarak ŞİÖ üyesi ülkeler İran ile ticaret ilişkilerini artırmak istiyor.

Kırgızistan hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akılbek Caparov, başkent Bişkek'te yarın düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin hükümet başkanları zirvesine katılmak için Kırgızistan'a gelen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir ile hükümet binasında görüştü.

CAPAROV, ŞİO ÜYELİĞİ İÇİN İRAN'I TEBRİK ETTİ

İran'ı, ŞİÖ'ye tam üyelik almasından dolayı tebrik eden Caparov, İran'ın, örgütün potansiyelinin güçlendirilmesine, ŞİÖ üyesi ülkeler arasındaki dostluk ve işbirliğine katkı sağlayacağından emin olduğunu vurguladı.

Caparov, denize kıyısı olmayan Kırgızistan olarak transit ve ulaştırma amacıyla İran'ın deniz limanlarını kullanmak istediklerini ifade etti.

"BÜYÜK POTANSİYELE SAHİBİZ"

Kırgızistan'ın, İran'a bal ihraç etme imkanına sahip olduğunu anımsatan Caparov, "İran pazarına fasulye ihraç etme konusunda büyük bir potansiyele sahibiz. 2022 yılında fasulyede brüt hasadımız 78 bin 276 tona ulaştı" sözlerini kaydetti.

Muhbir de İran'ın Kırgızistan ile dostluk ve ortaklık temelinde dostane ilişkileri güçlendirmek istediğini, ikili ilişkilerin yeni bir seviyeye taşınması gerektiğini kaydetti.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    kırgızistan, fetöyle abdye ve mezhepsel yaklaşımıyla irana yanaşması bizimkilerin sorunu değil. asimile olacaklarından onların sorunudur
    Cevapla
  • Adolf 6 ay önce Şikayet Et
    Merak etme kimsenin uyudugu yok. Sorunumuz herkesin her konuda fikri olmasi
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Bizimkiler uyumasın. Orayıda irana kaptırmıyalım.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Türkiye.. UYUMA... Bu adımları görüyormusun...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR